iPhone-skärmen roterar inte till liggande läge? Så här åtgärdar du det

De flesta av oss har varit frustrerade över hur våra telefoner hanterar automatisk rotation någon gång. Ibland kanske din iPhone inte känner igen att du har roterat den, vilket ger dig en mindre än optimal tittarupplevelse.

Om du vänder din iPhone och den inte går i liggande läge finns det flera möjliga problem som vi kommer att gå igenom. Du kanske också vill veta om det är möjligt att tvinga din iPhone till liggande läge, eftersom du kan göra detta med vissa iPhones men inte andra. Så, låt oss börja.

Felsökning av iPhone Landscape Mode-problem

Kom ihåg att även om alla metoder nedan låter dig ändra skärmorienteringen på en iPhone, bör din telefon teoretiskt anpassa sig själv när du fysiskt roterar den. Om det inte gör det, här är några felsökningstips att prova:

1. Kontrollera porträttorienteringslåset

Är du säker på att du inte av misstag har aktiverat porträttorienteringslåset? Du hittar denna växel i kontrollcentret, som många iPhone-användare av misstag aktiverar men inser mycket senare när liggande läge inte fungerar.

På en iPhone med en hemknapp sveper du uppåt från botten av skärmen för att komma åt den. På en iPhone utan hemknapp sveper du istället nedåt från skärmens övre högra hörn.

Tryck här på porträttorienteringslåset (som ser ut som ett lås med en cirkulär pil) för att slå på eller av den. Låset förblir på plats tills du inaktiverar det igen.

2. Växla bildzoom

Som vi redan nämnt kan ägare av en iPhone 6 Plus, 6S Plus, 7 Plus eller 8 Plus rotera sin hemskärm. Om du har en av dessa modeller och den inte roterar kan funktionen Display Zoom vara skyldig. Följ stegen nedan för att inaktivera Display Zoom:

 • Öppna appen Inställningar.
 • Gå till Display och ljusstyrka.
 • Scrolla ned till Display Zoom.
 • Gå till Visa > Standard.
 • Forcera landskapsläge med hjälp av AssistiveTouch

  Du kan använda AssistiveTouch, en iOS-funktion som är praktisk när din iPhones hemknapp inte fungerar, för att tvinga din iPhones skärm till liggande läge, även om du använder enheten i stående läge. Detta är det enda inbyggda sättet att tvångsrotera din iPhone-skärm.

  För att använda AssistiveTouch måste du först aktivera den i din iPhones inställningar:

 • Öppna appen Inställningar.
 • Gå till Tillgänglighet > Peka > AssistiveTouch.
 • Se till att reglaget längst upp på skärmen är i läge På.
 • Tryck på ett av de tre alternativen (Enkeltryck, Dubbeltryck eller Långt tryck) och ställ in det på Öppna menyn.
 • Återgå till din iPhones startskärm.
 • Du bör nu se en ny flytande hemknapp på skärmen. Utför vilken åtgärd du än ställer in på Öppna menyn i stegen ovan och gå sedan till Enhet > Rotera skärm. Du kan tvångsrotera åt vänster, höger eller upp och ner.

  Om du är orolig för att den nya ikonen på skärmen är distraherande, oroa dig inte. Den kommer att blekna när den inte används, och du kan trycka och dra den för att flytta den runt på skärmen. Om du är ny på AssistiveTouch kanske du vill lära dig hur du använder den virtuella hemknappen på iPhone.

  Tyvärr, om du tvingar iOS till liggande läge och sedan flyttar din telefon kommer liggande inställningen att åsidosättas. Så du måste använda det här alternativet varje gång det återställs.

  Funktionen för tvångsrotation fungerar inte på appar som inte stöder liggande vy. Endast iPhone 6 Plus, 6S Plus, 7 Plus och 8 Plus kan rotera iOS-startskärmen. Därför finns det ingen möjlighet till en liggande hemskärm på iPhone X eller senare, troligen på grund av Face ID-kamerans position.

  Använd en videorotationsapp

  En av de främsta anledningarna till att folk vill rotera skärmen på sina iPhones är att titta på videor i rätt format. Naturligtvis är videor naturligtvis bättre i liggande läge, men smarttelefonernas karaktär gör att många spelar in sina videor i stående istället.

  Det är enkelt att rotera videor från alternativet Redigera i appen Foton på din iPhone. Men alla behåller inte sina videor i den här appen. Tack och lov låter vissa tredjepartsappar på App Store dig rotera dina iPhone-videor från stående till liggande och vice versa. En av de bästa videorotationsapparna på iOS är Video Rotate + Flip. Det är gratis att använda med annonser, som du kan ta bort med en engångsavgift på 0,99 cent.

  När du har konverterat din video från stående till liggande i appen kommer den att exportera en kopia till din iPhones kamerarulle. Du kan tvångsrotera videor oavsett längd, och appen lämnar inga vattenstämplar. Det fungerar också med videor i din Files-app eller de du laddar ner från Google Drive.

  Slutligen, eftersom videorna roteras på ramnivå, är utgången kompatibel med alla videospelare på din Mac eller Windows PC. Eftersom dessa videor sparas i din Foto-app kan du komma åt dem från iCloud.

  Ladda ner: Video Rotera + Vänd (Gratis, premiumversion tillgänglig)

  Är din iPhones accelerometer trasig?

  Om du har kontrollerat alla lösningarna ovan men fortfarande inte kan rotera din iPhone till liggande läge, är det möjligt att din iPhone har en trasig accelerometer. Accelerometern är det som talar om för din enhet att den har roterats och sedan roterar skärmen för att matcha den.

  Det bästa sättet att kontrollera om din accelerometer är trasig är att öppna en app som roterar som Notes och rotera den. Om det inte växlar till liggande läge som det ska, och rotationslåset är avstängt, kan du ha ett accelerometerproblem.

  Det är en möjlighet om du har eliminerat alla andra troliga orsaker. Om du misstänker detta kan du boka tid i Apple Store på en Genius Bar för att få det hanterat av experter. Men om du inte har en Apple Store i närheten måste du ta din enhet till en Apple-auktoriserad serviceleverantör.

  Om din iPhone omfattas av Apples ettåriga begränsade garanti eller du betalar för AppleCare+ kan du få dess accelerometer reparerad gratis.

  Finns det något annat sätt att rotera din iPhone-skärm?

  Tyvärr finns det inget annat sätt att rotera din iPhone-skärm till liggande läge. Detta är Apples val, eftersom det avbröt liggande läge på flera enheter.

  På grund av detta kommer många appar inte heller att stödja roterande skärmar. Medan vissa gör det, om du försöker rotera skärmen i en app och den inte roterar, stöder appen troligen inte det.

  Även om vissa potentiella korrigeringar finns, som att ta bort porträttorienteringslåset och använda Assistive Touch, om du har provat alla metoder här och din skärm inte roterar, kan en trasig accelerometer vara boven.