iPhone 15 Pro vs. iPhone 14 Pro: Ska du uppgradera?

Apple presenterade den efterlängtade iPhone 15-serien vid sitt ”Wonderlust”-evenemang i september 2023. Alla modeller fick stora förbättringar, men iPhone 15 Pro-modellerna har några spännande nya tillägg. Så om du äger en iPhone 14 Pro kan det vara frestande att uppgradera till iPhone 15 Pro.

Det är dock värt att överväga skillnaderna mellan iPhone 15 Pro och föregående års iPhone 14 Pro innan du bestämmer dig. Så låt oss jämföra de två modellerna för att se om iPhone 15 Pro är en värd uppgradering.

Design och display

Bildkredit: Äpple

På avstånd är iPhone 15 Pro och iPhone 14 Pro slående lika, och du kommer inte att kunna skilja dem åt om du inte tittar noga. Deras dimensioner skiljer sig dock något på grund av de tunnare ramarna på den nyare modellen. Så här är de exakta måtten:

  • iPhone 15 Pro: 146,6 x 70,6 x 8,25 mm; 206 gram
  • iPhone 14 Pro: 147,5 x 71,5 x 7,85 mm; 187 gram

iPhone 15 Pro har ett titanband med konturerade kanter istället för den äldre modellens ram i rostfritt stål med skarpa kanter. Som ett resultat är iPhone 15 Pro inte bara mer hållbar utan också lättare med 19 gram. Apple har också äntligen ersatt Lightning-porten med USB-C, vilket förbättrar överföringshastigheterna med upp till 20 gånger.

Men displayerna på båda modellerna förblir desamma. Både iPhone 15 Pro och iPhone 14 Pro har en 6,1-tums 120Hz OLED-skärm med HDR-stöd och identisk upplösning. I utomhusmiljöer förblir den maximala ljusstyrkan oförändrad på 2 000 nits. Dessutom delar de samma Dynamic Island-utskärning, som inte har fått några uppdateringar.

Prestanda

Bildkredit: Apple/Youtube

iPhone 15 Pro använder ett helt nytt A17 Pro-chip, som är baserat på en 3nm-process, och på grund av det kommer det att finnas en anmärkningsvärd prestandaskillnad mellan de två modellerna.

Apple hävdar att A17 Pros CPU är upp till 10 % snabbare än iPhone 14 Pros 4nm A16 Bionic-chip. Och tack vare en ny 6-kärnig GPU har grafikprestandan förbättrats med ungefär 20 %.

Det är inte allt, eftersom A17 Pro stöder hårdvaruaccelererad strålspårning, vilket gör den kapabel att köra spel av konsolkvalitet som Assassin’s Creed Mirage, Death Stranding, Resident Evil Village och mer.

Bortsett från siffror kommer du förmodligen aldrig att märka prestandaskillnaden mellan dessa två modeller under daglig användning i den verkliga världen.

Kamerainställningar

Bildkredit: Äpple

Medan den snyggare och dyrare iPhone 15 Pro Max fick ett helt nytt 5x periskop-teleobjektiv, delar iPhone 15 Pro samma trippelkamerauppsättning som iPhone 14 Pro, bestående av en 48 MP standardlins, en 12 MP ultravid lins, och ett 12 MP teleobjektiv. Båda modellerna har också samma 12MP främre selfiekamera med f/1.9 bländare.

Apple introducerade dock förbättringar inom beräkningsfotografering med Smart HDR 5 och nästa generations porträtt, vilket innebär att den fortfarande borde kunna ta något bättre bilder än iPhone 14 Pro. Apple låter dig också ta 48 MP-bilder på iPhone 15 Pro med dess HEIF-format, medan du är tvungen att använda ProRAW för 48 MP-bilder på iPhone 14 Pro.

Batteri-liv

Apple hävdar att iPhone 15 Pro kan spela upp videor i upp till 23 timmar på en enda laddning, vilket är teoretiskt detsamma som iPhone 14 Pro. Så det är förvånande att det mer effektiva 3nm A17 Pro-chippet inte förbättrar batteritiden.

Och trots bytet till en USB-C-port förblir laddningshastigheterna desamma för båda modellerna. Du kan ladda båda iPhones till 50 % på 30 minuter med en 20W strömadapter.

Förvaring och pris

iPhone 15 Pro börjar på $999, precis som iPhone 14 Pro gjorde vid lanseringen. Även om Apple nu har avvecklat iPhone 14 Pro, kan du fortfarande köpa den från tredjepartsleverantörer med rabatt.

När det gäller lagringsalternativ kommer båda modellerna i 128GB, 256GB, 512GB och 1TB varianter. Tyvärr höjde Apple inte baslagringen på iPhone 15 Pro till 256 GB som det gjorde för sitt större syskon.

Ska du uppgradera till iPhone 15 Pro?

Du kommer bara att märka några få skillnader när du jämför iPhone 14 Pro och iPhone 15 Pro, de viktigaste är konstruktion och prestanda. Vi tycker att det är värt att överväga att uppgradera till iPhone 15 Pro om du äger en iPhone 13 Pro eller en äldre modell.

Om du inte bryr dig om mindre detaljer, varför slösa bort dina surt förvärvade pengar när du kan fortsätta att använda din iPhone utan problem i ytterligare ett år?