Introduktion till Omnichannel Marketing Platform för SMB

Spread the love

I takt med att marknadsförings- och kundtjänstkanalerna växer har även kundernas förväntningar ökat och de vill bli kontaktade på deras villkor. Det krävs en omnikanalsmarknadsföringsstrategi för att uppfylla kundernas förväntningar.

Interaktion är en samlingspunkt; din kund kan börja resan var som helst från vilken kanal som helst.

De flesta företag i den moderna digitala världen är motiverade att leverera den bästa och mest sömlösa kundupplevelsen för att överleva. Du måste fullt ut omfatta en mängd olika kanaler och strategier om du vill att ditt företag ska öka försäljningen av produkter och tjänster.

Eftersom 73 % av kunderna börja och avsluta sina inköp genom att använda flera kanaler, många företag har börjat införliva omnikanal i sina nuvarande affärsstrategier.

Oavsett om du arbetar som ensam handlare hemifrån eller har en stor kundbas, kan en omnikanalsmarknadsföringsstrategi stärka uppfattningen om ditt företag och hjälpa din marknad att växa.

Du måste inse värdet av omnikanalsmarknadsföring för ditt företag och använda den för att skilja dina erbjudanden från dina konkurrenter och öka din avkastning på investeringen.

Vad är omnikanalmarknadsföring?

I lekmannatermer är omnikanalsmarknadsföring ett tillvägagångssätt för att bygga upp ditt varumärkes närvaro över flera online- och offlinekanaler för att ge kunden en tillfredsställande och sömlös upplevelse under hela resan.

Var närvarande var du än tror att någon kan leta efter dig. Ge dina potentiella kunder och vanliga kunder tillgång till dina varor, rabatter, attraktiva erbjudanden och supporttjänster över alla plattformar, enheter och kanaler.

Att ge kunderna en sömlös användarupplevelse är det primära målet med omnikanalmarknadsföring.

Du måste vara nyfiken på dessa kanaler och varför de är avgörande för kundnöjdhet eller missnöje! Dessa är indelade i två kategorier: –

 • Onlinekanaler: Mobilapplikation, Webbplats, Whatsapp, Sociala medier, SMS, E-post
 • Offlinekanaler: Återförsäljare, Call Center

Bra omnikanalmarknadsföring sker inte bara över en natt.

Huvudmålet med en omnikanalstrategi är att göra så många människor medvetna om ditt varumärke som möjligt för att maximera antalet personer som kommer i kontakt med det. Kundengagemang är därför en av de avgörande måtten för ett omnikanalsupplägg.

Låt oss förstå omnikanalmarknadsföring med några kända exempel:

Nike

Nike är ett utmärkt exempel på omnikanalframgång inom detaljhandeln.

Nike uppnådde fantastiska resultat med en affärsstrategi som kombinerade online- och offlinebutiker. Deras fysiska butiker är alla digitalt aktiverade tack vare Nike-appen, som var en riktig framgång.

  Wi-Fi 6 är här: Ska du uppgradera till Wi-Fi 6 2020?

Appen skickar produktrekommendationer baserade på tidigare köp och låter användare bläddra bland skorna i den närliggande butiken och reservera dem.

Sedan lanseringen 2018 har Nike-appen fått över 250 miljoner nedladdningar.

Spotify

Spotify är ett annat utmärkt exempel på en omnikanalupplevelse på produktnivå.

Ett företag är känt för sina många låtar och poddar på en enda plattform. Spotify är värd för låtar på nästan alla språk i världen.

Företaget har en mobilapp, en stationär app och en webbapp. Data synkroniseras automatiskt mellan alla appar när du har dem öppna samtidigt.

Anta att du spelar en låt på skrivbordet. Din mobilapp kommer att visa samma låt som pågår som du spelar på skrivbordsappen.

Nu är frågan…

Hur kan du integrera omnikanalmarknadsföring i ditt företag?

Alla storlekar av företag kan dra nytta av omnikanalmarknadsföring. Även nystartade företag och småföretag börjar skörda frukterna av att implementera en omnikanal marknadsföringsstrategi.

En kunds interaktion med ditt varumärke måste beaktas när du utvecklar en omnikanalupplevelse. Den övergripande upplevelsen är huvudfokus snarare än kanalen.

Men innan du går vidare med någon ny marknadsföringsstrategi är det avgörande att lägga en solid grund.

#1 Ta med hela laget ombord

En positiv kundupplevelse bör vara ditt varumärkes högsta prioritet. Alla i ditt team bör vara överens och arbeta för att uppnå det. Det går utöver bara marknadsavdelningen.

#2 Datainsamling och analys

Att samla in data om dina konsumenter är mycket viktigt för att implementera en omnikanalstrategi. Hela ditt team bör använda data för att förbättra kundupplevelsen.

Uppgifterna hjälper dig att förstå:

 • Vilka enheter föredrar din målgrupp att interagera med ditt varumärke?
 • Vilken typ av budskap engagerar de sig mer i? (rabatter eller kampanjerbjudanden)
 • Vilka typer av varor och funktioner behöver de?
 • Efter att ha samlat in data är det dags att konvertera och bearbeta dessa data till användbar information. Du kommer att behöva distribuera en analysplattform som kan bearbeta all rådata och förse ditt team med värdefull data för att göra de nödvändiga korrigeringarna för att möta konsumenternas behov.

  #3 Personlig marknadsföring

  Personliga meddelanden spelar alltid en viktig roll i ett företags tillväxt. Det är också känt som en-till-en marknadsföring eller individuell marknadsföring. Det är en marknadsföringsstrategi genom vilken du kan använda dataanalys och digital teknik för att leverera personliga meddelanden och produkterbjudanden till nuvarande eller potentiella kunder.

  Du kan segmentera kunder efter

 • Demografi: ålder, kön, civilstånd, plats osv.
 • Shoppingbeteende: vad dina kunder handlar för och hur ofta de handlar
 • #4 Mobilvänlig marknadsföring

  Nästan alla har en smartphone. Marknadsförare måste utöva mobilanpassad marknadsföring. Nästan tre av fyra dollar som konsumenter spenderar på onlineköp görs via mobilen, vilket gör mobilen ännu viktigare.

  Du bör utforma din marknadsföringsstrategi och dina kampanjer samtidigt som du har mobiloptimering i åtanke.

  #5 Förbättra kundservice genom att använda AI och chatbots

  Tänk på att använda AI och chatbots för att snabbt hantera vanliga problem. Kunder förväntar sig 24/7 service och lättillgängliga lösningar på sina problem.

    Hur man tittar på amerikansk TV utanför USA

  #6 Fokusera på att skapa en positiv upplevelse för kunden

  När du skapar en omnikanalstrategi för ditt företag, sätt dig själv i kundens skor när de navigerar mellan de olika kontaktpunkterna. Och tänk sedan: Är varje kanal optimerad för att placera kunden i hjärtat av upplevelsen?

  Du bör optimera varje kanal varifrån kunden kan nå dig och se till att varje kanal ska ge högsta möjliga kundnöjdhet!

  #7 Testa och mät resultaten

  Ingen kan skapa den bästa omnikanalsmarknadsföringsstrategin på en gång. Du måste regelbundet testa olika metoder över olika kanaler. Ju mer kunddata du samlar in och analyserar, desto mer kommer du att få insikter, vilket så småningom förbättrar din omnikanalsmarknadsföringsstrategi.

  När konsumenterna får mer makt har omnikanalstrategier vunnit popularitet över branscher, men de är utbredda inom följande sektorer:

 • Bilindustri
 • Detaljhandelsindustrin
 • Tjänstesektorn
 • Sjukvårdsbranschen
 • Finansiella tjänster
 • Låt oss titta på funktionerna i Omnikanalplattformen som borde ha

  Vilka funktioner gör en perfekt strategi för omnikanalsmarknadsföring?

  När vi diskuterade hur du kan integrera omnikanalmarknadsföring i ditt företag, ta en titt på några funktioner som gör omnikanalmarknadsföring perfekt för ditt företag.

  Vissa otroliga verktyg ger mångsidiga funktioner.

  Biljetthantering: Automatisera processen för att kategorisera, prioritera och dirigera inkommande biljetter baserat på biljettfält

  Kundsupport: Hantera all supportrelaterad kommunikation över flera kanaler på ett ställe.

  Personalhantering: Organisera och hantera din fältserviceverksamhet från början till slut

  Öka ditt teams produktivitet: De inbyggda funktionerna i helpdesk kan automatisera specifika uppgifter.

  Hjälp kunderna att hjälpa sig själva: Använd en kunskapsbas och forum för att skapa en kundupplevelse med självbetjäning.

  Flexibilitet för total anpassning: Skapa dina arbetsflöden, kundportal, agentansvar och mer för att göra helpdesken unikt din.

  Datasäkerhet: Plattformsskydd med säkerhetsfunktioner av företagsklass och noggranna granskningar av nätverk, system och regelefterlevnad

  Omnikanalsmarknadsföringsplattformar

  Omnikanalsmarknadsföringsplattformar ger dina kunder en fantastisk upplevelse med ditt företag. Dessutom hjälper det att behålla dina befintliga kunder. Några av de bästa omnikanalmarknadsföringsplattformarna är:

  Freshdesk

  Freshdesk Omnichannel är ett verktyg för kundengagemang som hjälper dig att spåra och hantera alla klagomål (biljetter) från en enda vy. Du kan integrera olika kanaler och ge tillfredsställande kundsupport.

  Omnisend

  Omnisend är ett enkelt, enkelt och kraftfullt verktyg, speciellt om du har ett e-handelsföretag. Det ger stöd för e-postmarknadsföringskampanjer, SMS-stöd och automatisering och segmentering.

  Zoho

  Zoho är ett allt-i-ett-verktyg som ditt företag behöver. Det ger utmärkt kundsupport med CRM, e-post och samarbete.

  Vilka är fördelarna med omnikanalsmarknadsföring?

  #1 Hög varumärkeslojalitet och kundretention

  Kunder prioriteras i en omnikanal-upplevelse, så det är vettigt att de skulle vilja hålla fast vid företag som sätter dem först. Dina kunders varumärkeslojalitet och retentionsgrad kommer att öka med högre kundnöjdhet.

  #2 Öka operativ effektivitet

  Omnikanalsmarknadsföring ökar inte bara operativ effektivitet utan minskar också kostnaderna. Företag behöver bara samla in konsumentdata en gång med en omnikanalstrategi. När du skapar en integrerad marknadsföringskanal behöver du inte oroa dig för att utveckla och implementera nya strategier för varje kanal.

  #3 Ökning av intäkter

  Ökad försäljning är direkt proportionell mot en intäktsökning för ditt företag.

    Hur man säkert gör sig av med (eller säljer) Smarthome-hårdvara

  En effektiv omnikanalmarknadsföringsstrategi kommer att innefatta korrekt kundsegmentering och personalisering. Ökat kundengagemang kommer att öka konverteringar och ROI.

  #4 Den mer integrerade verksamheten

  En fantastisk fördel med omnikanal är att olika kanaler inte behöver arbeta för sina individuella mål. Du kan bygga ett system med olika kanaler som arbetar tillsammans för ett ändamål. Så du kommer att ha avdelningar för kundservice, försäljning, marknadsföring och lagerresursplanering som arbetar mot ett enda mål.

  #5 Exakta kundinsikter

  Du kan samla in kundinsikter från olika källor, inklusive cookies, enheter, ID:n, kundvagnsinformation, sociala medier, e-postlistor, kassasystem (POS), hänvisningsprogram och mer. Varje kanals bidrag till det övergripande målet kan också enkelt mätas. Genom att göra detta kan du identifiera vad som är trasigt, fixa det och avgöra vad som fungerar och använda det.

  Omnikanal vs. Multichannel vs. Marknadsföring över kanaler

  Vi har gått igenom vad omnikanalmarknadsföring är och hur du kan integrera det i din verksamhet. Låt oss lära oss om marknadsföring i flera kanaler och över kanaler och hur den skiljer sig från omnikanalsmarknadsföring.

  Multichannel marketing är den process genom vilken företag engagerar sig med kunder genom olika direkta och indirekta kanaler för att sälja varor och tjänster.

  Låt oss jämföra omnikanalmarknadsföring, flerkanalsmarknadsföring och cross-channel och känna till skillnaderna:-

  Omnikanalsmarknadsföring:

  • Alla kanaler (sociala medier, webb, post, etc.) är sammanlänkade.
  • Huvudfokus är att maximera kundupplevelsen.
  • Det inkluderar flera marknadsföringskanaler kopplade till och kommunicerar med varandra.
  • Höga teknologikostnader är involverade eftersom det ska integreras över affärssystemen.
  • Kunddata lagras integrerat och kan nås med ett enda klick.

  Flerkanalig marknadsföring:

  • Alla kanaler är oberoende och är inte sammanlänkade.
  • Huvudfokus är att maximera kundernas engagemang.
  • Den innehåller flera marknadsföringskanaler som är oberoende och frånkopplade från varandra.
  • Ingen sådan integration av affärssystem krävs i flerkanalsmarknadsföring.
  • Kunddata lagras på olika sätt för varje kanal och kan inte nås enkelt. För att komma åt data måste användaren först samla in data från alla andra kanaler.

  Crosschannel Marketing:

  • Kommunikationskanaler är mycket selektivt kopplade.
  • Konsekvent kommunikation kan säkerställas genom strategier över kanaler.
  • En marknadsföringsstrategi över flera kanaler länkar upplevelser över olika kanaler inom en enda kampanj.
  • Låg kostnadsinblandning.
  • Att segregera och analysera kunddata är svårt jämfört med omnikanalmarknadsföring.

  Slutsats

  Omnikanalmarknadsföring kan ge ditt företag en kickstart mot kundbehållning. Om du har ett litet till medelstort företag bör du integrera en omnikanalstrategi i din verksamhet eftersom den ger dig kontroll över dina konsumenter och håller dig närmare dem.

  Genom att implementera en omnikanalstrategi kan du förbättra kundengagemang och uppnå en bättre kundnöjdhetsgrad.