Hur VR-träning på jobbet kan öka dina färdigheter och ditt självförtroende

Virtuell verklighet: Framtidens kompetensutveckling på arbetsplatsen

Allt fler företag ser potentialen i VR-utbildning (virtuell verklighet) som ett kostnadseffektivt och effektivt verktyg för att hjälpa sina anställda att utvecklas i karriären. Över hela världen använder personalen skräddarsydda VR-program för att stärka sina kompetenser.

Låt oss dyka djupare i de främsta fördelarna med att införa VR-utbildning på arbetsplatsen. Om du känner igen dig som anställd eller arbetsgivare, är det värt att utforska lämpliga leverantörer.

1. Praktisk träning i en virtuell miljö

Anta att du vill finslipa din förmåga att lyssna aktivt eller att kommunicera tydligt. Ett VR-program för mjuka färdigheter placerar dig i en simulerad situation där du kan öva på att tala och lyssna med virtuella karaktärer.

Tillgängliga simuleringar kan även omfatta mer utmanande scenarier. Exempelvis kan Pixo VR:s utbildning i mjuka färdigheter ge stöd i frågor som inkludering och identitet, konflikthantering samt motverka mobbning och trakasserier.

Denna inlärning sker med hjälp av ett VR-headset, vilket skiljer sig från traditionell klassrumsundervisning. Simuleringarna kan vara otroligt realistiska och lika givande som traditionella utbildningar. Samtidigt är det viktigt att påpeka att praktisk övning med verkliga människor tillför ett ytterligare lager av förståelse för varje social situation.

2. Engagerande träning som minskar distraktioner

När det gäller att mäta effekten av VR-utbildning för mjuka färdigheter, visade en studie från PwC från 2020 intressanta resultat efter att anställda genomgått utbildning i klassrum, e-lärande och VR-inlärning.

VR-elever uppvisade det högsta engagemanget i utbildningsmaterialet. Jämfört med klassrums- och e-lärande var engagemanget 3,75 respektive 2,3 gånger högre. Detta beror till stor del på den immersiva naturen hos VR-utbildning.

Tänk på den fängslande audiovisuella upplevelsen ett VR-headset skapar. Kombinera det med ett program som får dig att fokusera på uppgiften, vare sig det är att förbereda dig för en intervju eller lära dig leda ett team, så får du en oerhört engagerande simulering utan distraktioner.

Om VR-plattformar kan utbilda kirurger i realistiska miljöer, kan man förvänta sig fantastiska resultat från träningsprogram för mjuka färdigheter.

3. En trygg virtuell miljö för inlärning och förbättring

Utöver den praktiska och uppslukande upplevelsen, eliminerar VR-utbildning de obehag och risker som kan vara förknippade med fysisk träning av vissa färdigheter.

Detta är särskilt användbart för yrkesgrupper som läkare, piloter eller poliser, men det finns också färdigheter som kontorspersonal behöver öva på, helst i en miljö som är säker och fri från dömande.

Exempel på detta är första hjälpen, brandsäkerhet och till och med självförsvar. Mjukare ämnen, som att hantera konflikter, diskriminering och trakasserier på arbetsplatsen, är lika viktiga.

Enligt PwC:s studie blev tre fjärdedelar av VR-deltagarna förvånade över att upptäcka att de var mindre inkluderande än de trodde.

Denna form av självkännedom uppstår tack vare det fokus och den trygghet VR-träningen ger, vilket i sin tur gör att användaren kan öppna sig, ta till sig mer information och känna större självförtroende.

Den enda hälsorelaterade aspekten att beakta är att VR-headset inte bör användas under långa perioder. Det är viktigt att ta pauser för att vila ögon, öron, nacke och armar. Stretching är också en god idé.

4. VR-simuleringar erbjuder möjligheter att göra misstag och lära sig av dem

En annan faktor som gör VR till ett säkert utbildningsverktyg är att du kan göra fel och börja om – utan att orsaka skada eller få konsekvenser annat än tidsförlust.

Dessutom kan simuleringarna visa vad som kan hända om en situation spårar ur. Om du är tillräckligt engagerad kan upplevelsen ge dig en extra motivation att träna ordentligt, om så bara för att undvika samma misstag och konsekvenser i verkligheten.

I takt med att du utvecklas genom VR-träningen kan du följa de scenarier som du kämpat med, samt dina framsteg. Vissa plattformar är utformade för att lära ut så naturligt som möjligt och hjälpa dig att växa som individ.

Bodyswaps inlärningsmodell använder till exempel personliga, känslomässiga upplevelser för att utlösa självreflektion och emotionell resonans. Samtidigt ges feedback medan du övar med fler och mer komplexa simuleringar. AI-baserad dataanalys spelar en viktig roll i detta genom att utvärdera ditt beteende, både bra och dåligt, för att ge dig råd och träna dig bättre.

5. Träna var som helst med VR

VR-träning på arbetsplatsen innebär inte att du måste vara på kontoret för att använda ett headset och lära dig nya färdigheter. Beroende på företagets möjligheter är det möjligt att träna via en VR-plattform från en annan plats.

Så länge du har ett kompatibelt headset och en stabil internetanslutning kan du komma åt företagets utbildningsprogram var och när du vill.

För att effektivisera din träningsupplevelse kan du undersöka alternativ som att förvandla Oculus Quest 2 till ett Windows PC-headset, samt budgetvänliga VR-headset som fungerar lika bra som dyrare modeller.

6. VR-utbildning kan vara mer ekonomisk

Om du har en stor personalstyrka som regelbundet behöver utveckla och underhålla sina färdigheter kan VR-utbildning vara det mest kostnadseffektiva alternativet.

PwC:s studie visade att VR-inlärning i större skala är billigare. Vid 3 000 deltagare blev VR-utbildningen 52% billigare än klassrumsundervisning.

Att VR-eleverna slutförde sina program fyra gånger snabbare än de andra grupperna var en nyckelfaktor. Dessutom slipper man kostnader för utbildare, lokaler och läromedel. Allt du behöver kan programmeras in i VR-plattformen, redo för alla att använda när de har tid.

Mindre företag kanske inte drar lika stor nytta av kostnadsbesparingarna. Låg efterfrågan från konsumenter och komplex design bidrar till att VR-headset är dyra. Så om företagets ekonomi inte räcker till för att motivera prislappen kan traditionella utbildningsmetoder vara det bästa alternativet.

VR-utbildning är praktisk och lärorik, men fortfarande inte felfri

Det finns begränsningar för användningen av VR som ett verktyg för att stärka kompetens och självförtroende på arbetsplatsen. Förutom att headset och tekniken är relativt kostsamma, kan de inte användas under långa stunder och du behöver verkliga erfarenheter för att till fullo förstå VR-lektionerna.

Trots det är VR-utbildning framtiden för kompetensutveckling på arbetsplatsen. Om du har tillgång till relevanta plattformar, oavsett om du arbetar på distans eller är på plats, kan du förvänta dig engagerande och praktiska simuleringar som förbereder dig för en mängd olika situationer.