Hur tekniken förändrar maratonträning

Ta en minut att tänka på vad dina farfarsföräldrar skulle tycka om de såg dig idag. De skulle förmodligen skratta åt din snygga smartklocka och berätta hur de sprang maraton uppför, åt båda hållen, i snön.

Det går inte att förneka att sättet som människor tränar för maraton på 2000-talet har förändrats radikalt, och det är till stor del tack vare de tekniska verktyg de har till sitt förfogande. De dagar då ditt mest avancerade träningsredskap var ett stoppur och ett par slitna sneakers är förbi.

Upptäck hur dagens maratonträning har förändrats tack vare teknik som kan hjälpa dig att korsa mållinjen lite snabbare, lite starkare och mycket smartare.

Bärbar teknologi för realtidsmätningar

Nuförtiden har alla med en bärbar fitnesstracker lyxen av vad som motsvarar en personlig coach i en enhet som sitter tätt på handleden. Detta symboliserar eran av wearables. Specifikt enheter som Garmin Forerunner 945 och Polar Vantage V låter dig övervaka din puls, takt och kadens, bland annat.

Garmin-enheter har till och med något som kallas Running Dynamics, som ger dig feedback i realtid om din löpform genom att mäta saker som din kadens, vertikal oscillation, markkontakttid, markkontakttidsbalans, steglängd och vertikalt förhållande.

Smarta kläder för löpning

Visste du att dina strumpor kan prata (utan att du lägger en på handen och pratar med en rolig röst)? De Sensoria Fitness strumpor är packade med sensorer som övervakar ditt fotarbete, vilket säkerställer att du springer i perfekt form för att undvika oönskade skador.

Och så finns det redskap som ActiveLook-glasögon. Dessa bad boys projicerar din löpstatistik rakt in i din siktlinje. Avstånd, puls och mer finns där.

Med smarta kläder kan din maratonträning bli smartare och ännu mer skadefri än någonsin. Så, förbered dig och låt dina kläder tala till dig.

Om det inte räcker finns det andra tekniker som kan förbättra din löpform.

Utbildningsappar och onlinecoaching

Dagarna med klottrade träningsscheman och gissningar är förbi. Idag är ditt bästa maratonförberedande verktyg troligen en digital enhet eller tjänst. Tjänster som Strava spårar inte bara din löpning; de kan också förse dig med maraton träningsplaner för att matcha din färdighetsnivå och dina mål – oavsett om det är 5K, 10K, halvmaraton eller helmaratonlopp.

TrainingPeaks är ett annat alternativ som inkluderar träningsplaner baserade på din erfarenhetsnivå, antalet veckor du måste träna och antalet pass du kan göra per vecka.

Summa summarum: Med dagens teknik handlar det om att träna smartare och nå dina mål så snabbt som möjligt. Och när du är där ute, se till att du tar med några appar för att göra löpningen roligare.

Virtual Reality-träning

Vem sa att VR bara är till för episka spelstrider? Nu är det också för episka maratonförberedelser. Till exempel, Zwifts virtuella löparbanor förvandla ditt löpband till ett lopp över hela världen. Dagens löptur kan vara New York, medan morgondagens kan vara de natursköna rutterna i Paris – allt utan att boka ett flyg.

Den stora vinsten är att VR låter dig efterlikna alla maratonstämningar direkt från ditt vardagsrum. Strålande sol eller en snöig sträcka, förbered dig mentalt på allt utan resan. Naturligtvis är VR bara en av många prylar som du kan använda för att förbättra ditt löppass.

Smart Recovery Tech

Det finns många kylterapiapparater som kan hjälpa dig att påskynda träningsåterhämtningen. Tänk på enheter som Hyperice Xsom är utformad för att ge kontrastterapi i varmt och kallt till ditt knä för att minska inflammation och minska smärta.

Om du letar efter teknik på nästa nivå för att uppgradera din friskvårdsrutin och återhämtning snabbare, finns det infraröda bastur, kryoterapikammare, flyttankar och ljusterapiapparater som du kanske vill kolla in.

Och vad vore återhämtningen utan en god natts sömn? Med smarta sovrumsprylar kan även din sömn optimeras för maximal muskelreparation inför nästa maratonträning eller lopp.

Näringsteknik för maratonlöpare

I maratonträning kör dina ben löpningen, men det är vad du äter som ger bränsle till resan. Och precis som tekniken har förändrat träning och återhämtning, ger den även näringslära en uppgradering.

Till exempel, istället för att jonglera med diettabeller och använda post-its för att spåra måltider, kan du använda appar som MyFitnessPal. Eller om du letar efter något som kan hjälpa dig att spåra dina makron och använder AI för att anpassa dig efter din kropp, kolla in Stronger by Sciences MacroFactor-app.

Alla som har tränat för ett maraton vet att sömn och kost är nyckelingredienser för att vinna ett lopp. Och med näringsteknik behöver du inte gissa. Från vad du mumsar till vattnet du slukar, varje tugga och klunk är en del av planen.

Dessa appar blir också ständigt bättre. Om du till exempel använder MacroFactor-appen behöver du bara tala om vad du åt i din telefon och appens AI kommer att gräva in i sin databas för att beräkna hur många kolhydrater, fetter och proteiner du konsumerade under den måltiden. Det är en enorm tidsbesparing!

Löpning handlar inte bara om hastighet; det handlar också om form. Varje fotfall och varje steg räknas. Och det finns teknik dedikerad till att spåra det också.

RunScribe och ARION är verktyg som dyker djupt in i din löpmekanik. Dessa prylar bryter ner ditt steg och bedömer faktorer som du kanske aldrig ens har tänkt på – som fotslagsmönster eller symmetri.

Varför ska du bry dig om dessa mätvärden? För att förstå din biomekanik är nyckeln till att låsa upp bättre prestanda. Dessutom kan fastställande av ineffektivitet minska skaderiskerna, vilket säkerställer att du kan avsluta loppet utan att skada din kropp.

Få en konkurrensfördel genom att använda Tech

Efter att ha övervägt det breda utbudet av enheter du kan använda för att träna för ett maraton, är en sak glasklar: framtiden för träning är en blandning av grus, svett och digital trolldom. Vägen till framgång är kantad av innovation, från de noggranna måltidsspårarna till verktyg som gör stegen perfekt.

Så innan du går ut på trottoaren eller löpbandet bör du överväga att bygga upp ett virtuellt team av tekniska verktyg som säkerställer att varje svettdroppe räknas. När allt kommer omkring kan ditt personbästa på maraton bara vara en pryl bort.