Hur Spotifys gratisnivå i Indien förändras

Nyckel takeaways

  • Spotifys gratisnivå i Indien förlorar flera funktioner, inklusive möjligheten att spela låtar i en specifik ordning, upprepa låtar, gå tillbaka till tidigare låtar och hoppa till specifika delar av låtar.
  • Denna förändring kan leda till en frustrerande lyssningsupplevelse för användare med gratis nivå, eftersom de måste manuellt trycka på varje låt och hantera frekventa annonser.
  • Som ett resultat kan användare i Indien överväga att byta till andra plattformar som YouTube Premium eller Apple Music, som erbjuder liknande funktioner till konkurrenskraftiga priser. Spotify kan ha underskattat den befintliga konkurrensen i landet.

Spotify har tillkännagett en förändring för användare av sin gratisnivå i Indien. Flera funktioner som var tillgängliga på Spotifys gratisplan kan nu bara nås om du går Premium.

Spotifys gratisnivå i Indien förändras

Som rapporterats av TechCrunchSpotifys gratisnivå i Indien kommer nu att sakna följande förmågor:

  • Spela låtar i en viss ordning i din spellista. Spotifys Smart Shuffle kommer att aktiveras automatiskt, så även om du spelar låtar från en spellista som du har skapat kommer Spotifys algoritm att spela en ny låt när du är klar med den du lyssnar på.
  • Upprepa låtar på kommando. Du kommer inte längre att kunna trycka på den vänstra uppspelningsknappen för att lyssna på samma låt igen.
  • Går tillbaka till föregående låt. Du kan inte trycka på den vänstra uppspelningsknappen för att gå tillbaka till föregående låt i spellistan.
  • Hoppa till en specifik del av låten genom att klicka eller dra på tidslinjefältet.

Dessa ändringar av Spotifys gratisnivå är irriterande

Med utgången av dessa funktioner, vilken typ av lyssningsupplevelse kommer indiska användare att ha på den kostnadsfria nivån av Spotify?

En väldigt irriterande sådan. Free-tier-användare har alltid klagat på hur ofta annonserna är på gratisplanen, eftersom Spotifys annonser spelas efter varannan låt. Ironiskt nog är alla dessa annonser från Spotify själv, som annonserar de premiumplaner som den erbjuder. De har alla samma manus – ”Hatar du att lyssna på den här annonsen? Vi vet. Skaffa vår premiumplan för att aldrig lyssna på det här igen”.

Nu utöver det har du inte möjlighet att spola tillbaka låtar, gå tillbaka till något du gillade eller ens lyssna på spellistorna du har gjort utan att Smart Shuffle kommer i vägen. Du måste gå tillbaka och manuellt trycka på varje låt – och det är en dealbreaker för de flesta. Vad händer om du kör bil eller spelar musik på en hemmafest?

Så, betyder detta att de flesta äntligen kommer att gå premium? Kanske, men att inaktivera nyckelfunktioner är skyldig att rubba människor på fel sätt och få dem att överväga andra plattformar.

De kan vända sig till YouTube Premium, prissatt till 129 Rs/månad, vilket är nominellt högre än Spotifys abonnemang på 119 Rs/månad. När allt kommer omkring ger YouTube Music stark konkurrens till Spotify. YouTube Premium kommer packat med funktioner och en musikapp som erbjuder i stort sett allt Spotify gör. Musikappen låter dig streama och ladda ner videor, medan Spotifys gratisnivå inte har gjort det på länge nu.

iOS-användare kan också byta till Apple Music, prissatt till Rs 99/månad, vilket låter dig strömma högkvalitativa låtar med personer som också har iPhones. Att välja Apple Music kan vara det bästa alternativet för dig, vår guide till de viktigaste skillnaderna mellan Spotify och Apple Music bör hjälpa dig att välja.

Spotify Premium: ett måste eller ett hårt pass?

Med tanke på skälen ovan kan Spotify ha överskattat antalet användare som kommer att byta till sina betalplaner i Indien, och underskattat den befintliga konkurrensen i landet.