Hur smartphones stjäl din uppmärksamhet och hur du skyddar din mentala hälsa

Populära sociala medier-appar som YouTube, Facebook och Instagram är alla i en kapplöpning för att stjäla din uppmärksamhet. Att spendera tid ibland på dessa appar kommer sannolikt inte att påverka din mentala hälsa, men saker och ting kan snabbt gå ur spel om du använder sociala medier överdrivet mycket.

Vad gör dessa appar så beroendeframkallande, och vad kan du göra åt det? Utforska några av de sätt som smartphones fångar din uppmärksamhet, de negativa psykiska hälsoeffekterna detta ger och hur du kan fokusera din uppmärksamhet på ett hälsosamt och produktivt sätt.

1. Distraherande innehåll i kort form

Med framväxten av TikTok och YouTube Shorts blir onlineinnehåll kortare. Som ett resultat kräver onlineplattformar inte längre 10 minuter av din tid för att fånga din uppmärksamhet. En stor fråga är att innehåll i kort form också uppmuntrar till rullning, vilket kan utvecklas till en tankelös rullningsvana. I detta tillstånd av sinneslös rullning kan du också vara mer sårbar för desinformation.

En annan fråga är mångfalden av innehåll. Flera studier, inklusive en artikel i tidskriften Cerebrum, visa de negativa effekterna av multitasking och lyfta fram hur våra hjärnor presterar bäst när vi arbetar med en sak i taget. Att snabbt hoppa mellan innehåll kan dock leda till överväldigande bland annat negativa psykiska hälsoeffekter av sociala medier.

2. Innehållets massa

En annan faktor som kan bidra till vardagens överväldigande är mängden innehåll som finns tillgängligt på sociala plattformar. Forskning från Statista visar hur från och med juni 2022 laddas mer än 500 timmar med YouTube-videor upp varje minut.

För att lindra de skadliga effekterna av binge-watching finns det många onlineverktyg som hjälper dig att anta hälsosammare onlinevanor. Rabbit Hole för YouTube hjälper till att minska YouTube-innehåll genom att blockera olika delar av webbplatsen. Du kan dölja hemsidan och sidofältet, och du kan blockera andra distraherande funktioner som kommentarer.

För en minimal version av Facebook eller Instagram kan du överväga att använda Företagsnyheter Eradicator. Chrome-tillägget ersätter flödet från populära sociala medieplattformar som Facebook och Instagram med ett inspirerande citat. Utan en överbelastning av media kan du njuta av en mer produktiv användning av din tid online.

3. Beroendeframkallande onlineinnehåll

Beroende på sociala medier är en alltmer alarmerande fråga. Det är bra att upptäcka varningsskyltarna tidigt. Detta är dock inte den lättaste utmaningen, eftersom många appar för sociala medier är designade för att vara beroendeframkallande av naturen.

AppBlock är en mobilapp som hjälper dig att begränsa överdriven användning av sociala medier. Du kan omedelbart blockera appar med snabbblockeringsfunktionen. Alternativt kan du ställa in ett schema för att blockera appar med verktyget Schemalagd blockering. Det är enkelt att spåra din användning av sociala medier – gå till fliken Statistik för att se mönster för din smartphoneanvändning.

Om du har det svårt kan du överväga det strikta läget som en mer kraftfull metod för att blockera dig själv från sociala medier. Här kan du stoppa dig själv från att redigera scheman eller kringgå appar. Oavsett om du har att göra med beroende av sociala medier eller visar varningssignaler, kommer AppBlock att hjälpa till att vända denna farliga vana och ta hand om din mentala hälsa.

Ladda ner: AppBlock för Android | iOS (Gratis, prenumeration tillgänglig)

Hur du vinner tillbaka din uppmärksamhet

Det finns många strategier du kan använda för att begränsa din smartphoneanvändning och ta tillbaka kontrollen över din tid. Genom att vara mer medveten om din tid online skyddar du din mentala hälsa och undviker farorna med missbruk eller att vara kroniskt online. Här är några sätt du kan begränsa ohälsosam mobilanvändning.

1. Gör appar svårare att komma åt

I takt med att smartphones har utvecklats har det blivit allt lättare att komma åt appar. För de flesta telefoner skannar du ditt fingeravtryck och trycker sedan på en ikon för att få omedelbar åtkomst. Att vara mer restriktiv hjälper dig att tänka två gånger innan du tar till beroendeframkallande appar.

AppLock på Android erbjuder ett smart sätt att göra distraherande appar svårare att komma åt. Innan du kommer åt en app kräver AppLock att du anger ett mönster eller nål. Du kan ställa in en primär och sekundär upplåsningsmetod och ändra hur ofta appar låses om. Inställningar kan anpassas för varje app.

Du kan enkelt hantera dina låsta appar genom att klicka på rullgardinsmenyn Låsta appar högst upp på startsidan. För att minska distraktioner ytterligare kan du blockera push-meddelanden från appar.

Ladda ner: AppLock för Android (Gratis köp i appen finns)

Ladda ner: AppLocker för iOS (Gratis köp i appen finns)

2. Hitta hälsosammare offlinealternativ

Om det låter för utmanande att sluta med sociala medier för gott, kan du skydda din mentala hälsa genom att hitta hälsosammare offlinealternativ till vanliga smartphoneappar.

Som ett exempel kanske du vill ta pappersanteckningar istället för digitala. På så sätt pressar du dig bort från andra distraktioner som sitter på din enhet. Ett annat alternativ är att spela några mobilspel offline för ett bättre sätt att spendera stillestånd. Om du stänger av Wi-Fi begränsas aviseringar från distraherande appar, så att du kan njuta av spel utan störningar. Offlinespel hjälper dig också att undvika ohälsosamma vanor från onlinespel, som hudspel.

3. Förstå din smartphoneanvändning

Om användningen av din smartphone tar över viktiga aspekter av ditt liv, som att träffa familj och vänner, kan du överväga att spåra din smartphoneanvändning.

RescueTime hjälper till att spåra hur du spenderar din dag genom att tillhandahålla detaljerad analys av din telefonanvändning. Appen låter dig spåra både online- och offlineaktiviteter för att få ett brett perspektiv på dina tidshanteringsvanor. RescueTime spårar appanvändning automatiskt och du kan ange tid som spenderas offline manuellt. Du kan också betygsätta hur produktiv en tidssession har varit.

För att göra framsteg på lång sikt kan du ställa in mål på fliken Mål. Det är enkelt att visa användningsinsikter – RescueTime sorterar uppgifter i kategorier som Nyheter och Kommunikation automatiskt. Appen ger ytterligare uppmuntran med sina intelligenta varningar. Genom att aktivera aviseringar i realtid kan du hjälpa dig att förstå dina användningsmönster under dagen.

Ladda ner: RescueTime för Android | iOS (Gratis, prenumeration tillgänglig)

Skydda din mentala hälsa med dessa enkla förändringar

Smartphones är beroendeframkallande av naturen. Men att vara mer medveten om ditt förhållande till teknik kan hjälpa till att förhindra skador på din mentala hälsa. Kortformat innehåll betyder att appar kan fånga din uppmärksamhet på kort tid. Lägg till en dålig rullningsvana så kan du snart bli beroende av din enhet. Låt inte din telefon styra dig – ta kontroll över din tid med dessa enkla tips.