Hur säkert är Wi-Fi för flygplan?

Wi-Fi för flygplan låter dig fortsätta kommunicera med arbetskollegor, spela internetspel eller surfa på webbplatser när du är tiotusentals meter i luften. Det råder ingen tvekan om att det är bekvämt, men är det verkligen säkert? Är du säker på att använda Wi-Fi på ett flygplan?

Hur ansluter flygplan till Wi-Fi?

Plan tillhandahåller Wi-Fi till passagerare på två huvudsakliga sätt. Den första handlar om ett nätverk av satelliter i omloppsbana som är kopplade till stationer på marken. En antenn ovanpå flygplanet gör att det kan ansluta till närmaste satellit och ge passagerarna tillgång till internet.

Det andra alternativet är att använda luft-till-jord-anslutningar. De förlitar sig också på planmonterade antenner, förutom att dessa signaler kommer från mobiltorn på marken.

Båda dessa metoder är opålitliga eftersom täckningen kan bli fläckig när satellit- eller mobiltorns täckning är mindre riklig. Satellitanslutningar är dock relativt mindre benägna att uppleva problemet eftersom de ger bättre åtkomst längs flygvägen.

Är flygplans Wi-Fi säkert?

Offentligt Wi-Fi är praktiskt, men det kommer med många cybersäkerhetsrisker. Detsamma gäller för Wi-Fi för flygplan. En hacker kan infiltrera anslutningen och stjäla all överförd information. Att sitta på ett fullsatt plan ökar också chansen att någon stjäl privat information genom att helt enkelt titta över axeln medan du skriver.

Vissa Wi-Fi-hack inträffar när cyberbrottslingar sätter upp falska anslutningspunkter. De använder ofta vaga men realistiskt klingande namn, som ”Delta Guest Network”. Sedan kan hackare stjäla all associerad information när någon börjar använda dessa anslutningar.

Legitima Wi-Fi-leverantörer ombord har också gjort cybersäkerhetsmisstag. Vissa bevisar att flygplans Wi-Fi-risker har funnits ett tag. Tänk på 2015 Snabb företagstäckning av ett legitimt Wi-Fi-företag ombord som utfärdar falska SSL-certifikat till användare.

Säkerhetsrisker uppstår ytterligare eftersom många flyger när de åker på semester. Hackare hoppas att de kommer att vara mer avslappnade i dessa fall, vilket minskar chansen att de följer bästa praxis för cybersäkerhet.

Vissa Airbnb-bedrägerier händer också på liknande sätt. Hackare hoppas att offren kommer att vara så exalterade över kommande semester att de faller för falska Airbnb-listor över obefintliga lägenheter eller de som helt skiljer sig från deras beskrivningar.

Det viktigaste är att Wi-Fi för flygplan inte är en säker internetanslutningsmetod. Det är bäst att undvika det om du kan. Eftersom det inte alltid är ett alternativ, här är några sätt att göra det säkrare.

Hur man använder Wi-Fi under flygning säkert

Det första tipset är att endast använda Wi-Fi under flygning för aktiviteter som inte avslöjar personlig information. Det betyder att du inte kollar din e-post, engagerar dig i banktjänster online eller handlar eller besöker webbplatser som kräver dina inloggningsuppgifter.

Ett annat sätt att hålla sig säker är att noggrant läsa alla detaljer som är kopplade till Wi-Fi under flygning. Var särskilt uppmärksam på anslutningspunktens namn, så att du inte använder fel av misstag.

Du bör också starkt överväga att använda ett betalt VPN-verktyg. VPN:er använder fjärrservrar och kryptering för att göra onlineaktiviteter säkrare. Tyvärr är vissa gratis VPN inte så säkra som de verkar.

Leverantörer kan hålla loggar över din IP-adress, enhetstyp och onlineaktiviteter. Även om hackare inte ser dessa saker, gör någon det. Gratis VPN-verktyg saknar också ofta säkerhetsfunktioner och är lättare för skickliga cyberbrottslingar att infiltrera.

Om du ofta flyger eller måste använda Wi-Fi under flygning, ta ett smart steg genom att budgetera för ett betalt VPN-verktyg. Läs användarrecensioner först och lär dig om de tillgängliga funktionerna för att säkerställa att du väljer bra.

Är Wi-Fi på flyg värt risken?

Förutom att ha säkerhetsproblemen som beskrivs här, är flygplans Wi-Fi vanligtvis en avgiftsbaserad tjänst. Det kan uppstå tillfällen där du anser att tjänsten är nödvändig. Men om du bara vill ansluta så att tiden går snabbt under en lång flygning, tänk om och var medveten om de potentiella farorna.