Hur rätt spelutrustning kan hjälpa dig att ”bli bra”

Viktiga takeaways

  • Bra spelutrustning är avgörande för att nå din fulla potential som spelare. Billiga och lågkvalitativa redskap kan hindra din prestation och sakta ner dina framsteg.
  • Rätt spelmus är avgörande för korrekt sikte och exakta inmatningar. Olika typer av spel kan kräva olika typer av möss, så välj ett som passar din spelstil.
  • Att uppgradera till en spelmonitor med hög uppdateringshastighet kan förbättra din spelupplevelse avsevärt. En bra bildskärm kompletterar en bra spelmus för optimal hand-öga-koordination.

Det du använder för att spela dina spel kan hindra dig från att nå din fulla potential. Vi är här för att visa dig vilken spelutrustning du behöver för att bli bra på dina spel.

Hur spelutrustning påverkar din spelprestanda

Bildkredit: Jhet Borja

Att ha bra utrustning gör dig inte till en bra spelare. Men om du är en bra spelare med dålig utrustning kan din hårdvara hålla dig tillbaka.

Billiga, svarslösa och fruktansvärda kvalitetsutrustning kan allvarligt hindra din prestation och sakta ner dina framsteg mot att bli det bästa du kan vara. Det kan vara värt att lägga lite mer pengar på saker som håller längre och hjälper dig att nå din fulla potential.

Spelmöss: Översätt dina verkliga rörelser bättre

Bildkredit: Jhet Borja

En bra spelmus är extremt viktig, eftersom det är din direkta koppling till ditt spel. Du vill att dina rörelser i verkliga livet ska översättas till spelet så exakt som möjligt för att säkerställa att ditt mål går dit du vill.

Det handlar dock inte bara om en bra spelmus. Det handlar om att skaffa rätt spelmus. Rätt spelmus för en FPS-spelare kan vara annorlunda för en MOBA- eller MMORPG-spelare. De saker du behöver leta efter i en FPS-mus kommer att gälla för de flesta andra spel, men du kanske vill ha fler knappar utöver det för spel som MMORPGs för enklare åtkomst till många ingångar.

Om du inte har en bra mus, hindrar du på allvar din prestanda genom att ha oprecisa indata, vilket kan göra att du missar avgörande klick på en del av en sekund. Oavsett om det är att landa en färdighet i en MOBA eller rada upp ett headshot i en FPS, vill du att din musrörelse ska gå dit du vill att den ska gå.

Spelskärmar: Förbättra prestanda med mer visuell information

Bildkredit: Jhet Borja

Om du fortfarande kör en 60Hz-skärm medan din dator tar ut mer än 100 bilder per sekund, går du miste om mycket information som din dator vill ge dig. Även om det blir ganska dyrt att skaffa en 360Hz-skärm för att se varje enskild bildruta som din dator slår ut, kommer att få minst en 144Hz-skärm göra stor skillnad för din upplevelse.

Vi föreslår dock att du kollar in några av de bästa 165Hz-skärmarna. 144Hz-skärmar håller på att bli ett minne blott och den nya spelbaslinjen är 165Hz.

Förutom bildskärmens uppdateringsfrekvens bör du också vara uppmärksam på svarstiderna. Du bör sikta på en bildskärm med minst 5 ms eller mindre svarstid. Om svarstiden på din bildskärm är långsam trots att den har en hög uppdateringsfrekvens, kommer du att få en hel del spökbilder och suddiga bilder som skadar din noggrannhet.

En bra spelmonitor går hand i hand med en bra spelmus på grund av hand-öga-koordination. Ju tidigare du ser något på din bildskärm, desto snabbare kan din hand reagera och träffa rätt mål.

En bra spelkontroll: exakta ingångar och tillgänglighet

Även på PC spelas vissa spel bäst på en handkontroll eller gamepad. Fighting-spel, souls-likes, racingspel, konsolporterade spel och en massa mer kan dra nytta av controlleranvändning. Vissa Apex Legends-spelare föredrar till och med att spela på en handkontroll framför en mus och tangentbord på PC.

Om du är en handkontroll eller en gamepad-spelare vet du redan att dina ingångar går genom den enheten. Detta gör en bra kontroller otroligt viktig, och den rätta kan bero på din spelstil och de spel du spelar.

De två viktigaste sakerna att ha på en kontroller är en halleffekt analog sticka och extra bakåtknappar. En hall-effektsensor har mindre sannolikhet att ha stickdrift, vilket kan leda till onödiga analoga stickrörelser när precision är vad du behöver.

Stickdrift kan vara irriterande för racingspel som Forza Motorsport eller Gran Turismo, där att ha stickdrift innebär att du måste öka din dödzon och minska det användbara inmatningsområdet. Att ha extra knappar kommer också att göra dina ring- och långfingrar mer användbara istället för att använda något som ett klogrepp, vilket kan vara ansträngande för dina händer.

Bra hörlurar: Hör de rätta detaljerna

Bildkredit: Jhet Borja

När det kommer till hörlurar avråder vi från alla spelmärkta. Du kan köpa hörlurar med fantastiskt ljud samtidigt som du har tillräckligt med pengar för att köpa en bra mikrofon. Företag höjer vanligtvis priserna med onödiga spelfunktioner som du inte ens kommer att använda.

Bildkredit: Jhet Borja

Du kan få mycket bättre alternativ till spelhörlurar som in-ear monitorer (IEMs), öppna hörlurar eller bara bra hörlurar med sluten baksida. Open-backs och IEMs är några av de bästa spelalternativen eftersom de är lätta. Särskilt öppna ryggar kan bäras under långa sessioner och fångar inte värme som hörlurar med stängda rygg.

Du behöver ingen speciell ”gamer”-ljudjustering på dina hörlurar. Faktum är att om ljudsignaturen är relativt platt kommer du att få mer exakt ljud än basförstärkta spelhörlurar.

Speltangentbord: Förbättra lyhördheten

Bildkredit: Jhet Borja

För de flesta spel är tangentbord ofta den minst avgörande utrustningen. Du kommer att upptäcka att spelare bara köper ett mekaniskt tangentbord och kallar det en dag. Det har dock funnits stora spelfokuserade innovationer för tangentbord, som supergrunda aktiveringspunkter och halleffekt analoga sensorer.

Ett bra tangentbord är viktigt för spel som kräver millisekunders precision för rörelseinmatning. Hall-effekt keyboards, å andra sidan, är en egen best. Även om du inte kan dra fördel av analoga ingångar för varje spel, kan tangentbord som Wooting 60HE ge dig kontrollrörelser samtidigt som du har exakt mussikt.

Höj ditt skicklighetstak genom att ha rätt spelutrustning

Om du har spelat bra med spelutrustning som inte är i toppklass, föreställ dig hur mycket bättre du kan bli med rätt utrustning. Ditt skicklighetstak avgörs av några faktorer som din personliga kapacitet, spelets begränsningar och din utrustnings begränsningar.

Att maximera din personliga kapacitet bör vara ditt mål om du vill bli bra. Att skaffa rätt spelutrustning ger dig utrymme att förbättra dig lättare.