Hur och när du rensar din WordPress-cache

Här kommer en kortfattad genomgång om WordPress-cache, med fokus på hur och när man bör rensa den.

Cachelagring är nästan alltid en fördel när det gäller att öka prestandan. Dessutom kan det minska kostnaderna för webbhotell, särskilt för abonnemang med begränsad bandbredd, om det används korrekt.

Men innan vi går in på detaljerna, kan det vara bra att fräscha upp grunderna.

Vad innebär cache?

Vet du hur många olika sorters pizzor det finns?

Okej, det finns 687!

Skulle det ta lika lång tid att svara på samma fråga igen om några minuter?

Förmodligen inte. Det är precis så cache fungerar. Cache lagrar information temporärt för att snabbare kunna visa data vid återkommande besök.

Det finns olika typer av cache, men vi kommer att fokusera på sidcache (cachelagring på klientsidan), som du kan hantera via ett plugin i WordPress-instrumentpanelen.

När ska man rensa WordPress-cache?

En viktig fråga är: när bör jag rensa WordPress-cachen?

Det huvudsakliga skälet är att säkerställa att dina användare ser den senaste versionen av din webbplats.

Detta beror alltså på hur ofta du gör uppdateringar i ditt WordPress-projekt. Vissa plugins kan automatiskt rensa cacheminnet baserat på förinställda intervall och/eller uppdatera relevanta cachefiler när en ändring sker.

Att rensa cachen kan också vara en snabb lösning för många vanliga WordPress-fel.

Fördelar och nackdelar med cache

Den största fördelen med cache är att webbplatsen laddar snabbare. Men eftersom informationen lagras en viss tid kan besökare se en gammal version av webbplatsen.

Men det är inget problem! Du behöver bara rensa cachen varje gång du gör ändringar. Beroende på plugin kan du rensa specifik cache för den uppdaterade sidan eller hela webbplatsen (rekommenderas inte).

I kommande avsnitt visar vi hur man rensar WordPress-cache med några vanliga plugins. Även om många plugins har extrafunktioner som minifiering av Java och CSS, CDN-integration etc., fokuserar vi på det väsentliga i den här guiden.

Låt oss sätta igång.

Hur rensar man WordPress-cache?

Det brukar vara en enkel process med ett par klick om ditt plugin har en genväg i instrumentpanelen. Annars kan du öppna plugin-inställningarna och rensa cachen därifrån.

I grund och botten handlar det om vilket plugin du använder. Vi kommer att titta på några populära alternativ, som WP-Optimize, W3 Total Cache, WP Fastest Cache och Comet Cache.

#1. WP-Optimize

WP-Optimize har ett av de mest användarvänliga gränssnitten bland alla cache-plugins. Det fungerar också smidigt om du använder UpdraftPlus för säkerhetskopiering av din WordPress-sajt.

Du måste aktivera ”Aktivera sidcache” i WP-Optimize-instrumentpanelen för att börja.

När du slår på reglaget, ser du ”Rensa cache” i WP-instrumentpanelens toppmeny.

Det ger dig två valmöjligheter för att rensa cachen för den aktuella webbsidan eller hela webbplatsen.

#2. W3 Total Cache

W3 Total Cache är ett lättanvänt och välrenommerat WordPress-cache-plugin. Det erbjuder finjusterade kontroller och har en premiumversion med ännu mer avancerade inställningar.

Precis som med det tidigare alternativet måste du först aktivera sidcachen. Alternativet finns i avsnittet ”Allmänna inställningar”.

Håll sedan muspekaren över ”Prestanda”-ikonen i toppmenyn för att rensa cachen.

Alternativen är liknande, och du kan rensa cachen för den nuvarande sidan eller hela webbplatsen på en gång.

#3. WP Fastest Cache

Det här är ett WordPress-cache-plugin som jag personligen kan rekommendera för dess effektiva prestanda. Det börjar, som tidigare plugins, med att aktivera cache-systemet.

Därefter kan du rensa WordPress-cachen genom att välja lämpligt alternativ i rullgardinsmenyn i toppmenyn.

De två översta alternativen, ”Rensa cache för denna sida” och ”Ta bort cache”, är tillräckliga. Det tredje, ”Ta bort Cache och Minifierad CSS/JS”, är användbart om du har aktiverat sådan minifiering.

#4. Comet Cache

Comet Cache är mycket detaljerat och erbjuder maximala kontroller, vilket kan vara överväldigande för vissa. Men du behöver bara aktivera cachen, eftersom den är optimerad för bästa prestanda på de flesta WordPress-sajter.

Det finns också detaljerade förklaringar för varje inställning om du vill göra avancerade konfigurationer.

Först, se till att cachelagring är aktiverad i Comet Cache-instrumentpanelen.

Sedan ser du ikonen för att rensa cachen längst upp till höger; klicka på den för att ta bort WordPress-cachen.

Du förstår principen. De flesta plugins erbjuder alternativet att rensa cachen i toppmenyn. Men om alternativet inte finns där (vilket är ovanligt), måste du leta efter det i cache-delen av respektive plugin.

Proffstips: Använd inte mer än ett cache-plugin. Glöm inte heller att rensa din webbläsares lokala cache om du stöter på problem.

Slutsats

WordPress-cache hjälper till att förbättra webbplatsens prestanda. Även om det är enkelt att aktivera cache, kom ihåg att rensa den efter att du har gjort ändringar.

PS: Även om cache är viktigt vill du som webbplatsägare alltid se den uppdaterade versionen för att kontrollera ändringarna. Då kan den här guiden ”inaktivera cache i webbläsaren” vara till hjälp.