Hur mycket påverkar valet av däck elbilens räckvidd?

Viktiga takeaways

  • Däck kan ha en betydande inverkan på ett elfordons räckvidd. Faktorer som däckdesign, typ och bredd påverkar rullmotstånd och energiförbrukning.
  • Rätt däcktryck och underhåll är avgörande för att maximera EV-räckvidden. Underpumpade däck ökar rullmotståndet, medan utslitna däck försämrar effektiviteten och säkerheten.
  • Däckens storlek och bredd påverkar också EV-räckvidden. Större hjul och bredare däck kan minska effektiviteten och räckvidden, medan mindre hjul och smalare däck ökar effektiviteten och komforten.

Elfordon har vunnit betydande popularitet de senaste åren på grund av deras miljöfördelar och kostnadsbesparande fördelar. En oro som dock finns kvar i tankarna hos potentiella elbilsköpare och nuvarande ägare är fordonets räckvidd – hur långt det kan resa på en enda laddning.

Det finns många faktorer som påverkar EV-räckvidden. Medan batterikapacitet och körvanor är välkända bidragsgivare till EV-räckvidden, går en avgörande aspekt ofta obemärkt förbi: däck.

Hur påverkar däck EV-räckvidden?

Räckvidden för ett elfordon hänvisar till den sträcka det kan färdas på en enda laddning. Detta är ett viktigt övervägande för elbilsägare, eftersom det avgör hur långt de kan gå innan de behöver laddas.

Däck är den enda kontaktpunkten mellan ett fordon och vägen. Följaktligen har de en djupgående inverkan på rullmotstånd, grepp och energiförbrukning. Detta gäller inte bara för elbilar utan även för traditionella förbränningsmotorbilar (ICE).

Olika däckegenskaper påverkar räckvidden för ett elfordon.

1. Däckdesign och typ

När du väljer däck kan även de av samma storlek skilja sig avsevärt i sin konstruktion, vilket påverkar din körupplevelse.

  • Sommardäck: Designade för varmt väder för att ge utmärkt grepp på torra vägar. Dessa däck saknar den nödvändiga dragkraften för att köra över snö på vintern.
  • Vinterdäck: Erbjuder bättre grepp på snö och is men till priset av minskad effektivitet. Vinterdäck är viktiga för elbilar om du bor i kallt klimat.
  • Helårsdäck: En kompromiss mellan sommar- och vinterdäck som ger anständig prestanda under olika förhållanden.
  • Miljövänliga däck: Designade för att minimera rullmotståndet och förbättra effektiviteten. Ett bra val för elbilsägare som vill maximera räckvidden.

Varje typ har sina fördelar och nackdelar, men de säsongsbetonade namnen ger dig en bra idé.

2. Däcktryck

Korrekt däckunderhåll är avgörande för att maximera EV-räckvidden. Underpumpade däck kan öka rullmotståndet, minska effektiviteten och räckvidden. Omvänt minskar överpumpade däck greppet och åkkomforten. Även om de kan förbättra effektiviteten något, är avvägningen i säkerhet och komfort inte värt det.

Du bör regelbundet kontrollera och bibehålla rätt däcktryck för att säkerställa optimal prestanda. Dessutom är det viktigt att upprätthålla däckens hälsa genom regelbundna rotationer och inspektioner för slitage, eftersom utslitna däck kan försämra effektiviteten och äventyra din säkerhet på vägen.

3. Hjulstorlek

Medan stora hjul med unik design verkar mer aggressiva och visuellt tilltalande, kan storleken på hjulen på din EV påverka dess räckvidd avsevärt.

Större hjul har generellt lägre effektivitet på grund av sin vikt och mindre sidoväggar. Dessutom minskar stora hjul åkkomforten, vilket gör varje gupp på vägen mer märkbar.

Däremot kan mindre hjul förbättra effektiviteten och däckkomforten men kan äventyra estetiken. Om räckvidd är din prioritet, kanske du vill skära ner på det aggressiva utseendet.

4. Däckbredd

Däckbredden är en annan avgörande faktor som påverkar elbilens räckvidd. Bredare däck har ofta en större kontaktyta med vägen, vilket kan förbättra greppet men också öka rullmotståndet. Detta ökade motstånd kan resultera i en minskning av den totala räckvidden.

Det är viktigt att notera att det inte finns någon enstaka däckbredd för alla elbilar. Lämplig däckbredd beror på faktorer som fordonets vikt, aerodynamik och drivlina.

Vissa elbilar passar bäst med breda däck eftersom fördelen när det gäller hantering och dragkraft är värd förlusten i räckvidd. Att till exempel byta ut däcken på en Ram 1500 REV eller Ford F-150 Lightning med tunnare kommer att öka räckvidden, men till det icke försumbara priset för dragkraft och, i slutändan, din säkerhet.

Är EV-specifika däck bättre för räckvidden?

EV-specifika däck är konstruerade för att komplettera de olika aspekterna av en EV. Till att börja med har elfordon inte en högljudd förbränningsmotor under huven; de har batterier och elmotorer.

Denna grundläggande skillnad gör att elbilar kan producera omedelbart vridmoment utan motorljud. Avvägningen är att de väger mycket mer än traditionella bilar.

Bildkredit: Porsche

Även om det är möjligt att använda vanliga däck på en EV, kommer detta att ha en negativ inverkan på din EV-upplevelse. Här är några av sätten som EV-specifika däck skiljer sig från vanliga däck:

  • Brusreducering: Elbilar producerar minimalt med ljud från drivlinan, vilket gör däckljudet mer märkbart. För att motverka detta, innehåller EV-specifika specialiserade slitbanemönster och material för att minimera däckljud. Resultatet är en tystare körning, vilket förbättrar din komfort och även minskar den totala bullerföroreningen i stadsområden.
  • Högre vikttolerans: elbilar väger mycket mer än sina bensin- eller dieselmotsvarigheter. Denna ökade vikt belastar däcken ytterligare, särskilt under acceleration och inbromsning. EV-specifika däck erbjuder förbättrade lastbärande egenskaper för att klara denna extra vikt. Detta säkerställer däckens säkerhet och stabilitet.
  • Lägre rullmotstånd: Den främsta fördelen med EV-specifika däck är deras minskade rullmotstånd. Tillverkare uppnår detta genom innovativ slitbanedesign och specialiserade gummiblandningar. Däck med lägre rullmotstånd kräver mindre energi för att hålla hastigheten, vilket direkt leder till förbättrad effektivitet och utökad räckvidd för elbilar.

EV-specifika däck erbjuder en rad fördelar, där reducerat rullmotstånd är det mest framträdande. Eftersom elbilar i sig är effektivare än förbränningsfordon och överför en betydande del av energin till hjulen med minimalt spill, blir rullmotståndet en kritisk faktor som påverkar elbilens effektivitet.

Praktiska demonstrationer har belyst däckvalets inverkan på EV-räckvidden. I en Engineering Explained videoberäknade Jason Fenske att däck med lågt rullmotstånd potentiellt skulle kunna spara upp till 53 miles räckvidd över en 200-mils resa jämfört med däck med det högsta rullmotståndet.

För att sätta det i perspektiv, om du för närvarande uppnår 400 miles räckvidd med vanliga däck, kan du öka din EV:s räckvidd till 500 miles bara genom att byta mot bättre EV-specifika däck.

Gummivägen till effektivitet

Valet av däck spelar en viktig roll för att bestämma räckvidden för ditt elfordon. Det finns flera faktorer att ta hänsyn till, var och en spelar olika roll för elbilens effektivitet och räckvidd.

Genom att välja rätt däck och underhålla dem på rätt sätt kan du utöka din elbils räckvidd och förbättra din totala körupplevelse.