Hur mycket kostar en Tesla Cybertruck och när är releasedatumet?

Viktiga takeaways

  • Tesla Cybertrucks introduktion gick inte som planerat, med glaset som sprack under en demonstration, men det tjänade bara till att öka hypen kring den futuristiska elektriska pickupen.
  • Cybertrucken lovar exceptionell prestanda, med häpnadsväckande figurer som kan konkurrera med högpresterande EV-modeller. Den har också imponerande nyttolast och dragkapacitet, samt unika funktioner som en specialbyggd ATV.
  • Medan Rivian R1T redan har kommit ut på marknaden och erbjuder liknande möjligheter, ger Cybertruckens större bäddstorlek och bakhjulsstyrning den en fördel. Tesla förväntas infria sitt löfte om att överträffa sina konkurrenter inom segmentet elektriska pickuper.

Tesla Cybertruck är en av de mest hypade produkterna någonsin. Elon Musk har väckt folks intresse för denna futuristiska elektriska pickup i flera år, särskilt efter fiaskot med ”pansarglas”. Problemet är att Cybertrucken tillkännagavs i november 2019, och den saknas fortfarande i segmentet för elektriska pickuper.

I dess frånvaro har Rivian och Ford haft marknaden för sig själva. Detta väcker frågan: när kommer Cybertrucken att nå marknaden, hur mycket kommer den att kosta och hur kommer den att jämföras med ett ökande antal begåvade rivaler?

Cybertruckens introduktion gick inte enligt plan

Tesla Cybertruck imponerade världen när den introducerades av Elon Musk, även om introduktionen inte gick helt enligt planerna. Cybertrucken var tänkt att vara den mest imponerande pickupen som någonsin tänkts ut; den innehöll till och med bepansrade fönster, som skulle vara ogenomträngliga för metallföremål som sjösattes direkt mot dem.

Men ett stort misslyckande inträffade på scenen samma dag som Cybertrucken introducerades. Glaset sprack under demonstrationen som skulle visa hur segt det var, och Elon såg ut att vara redo att sparka många människor. Men fiaskot tjänade bara till att förstärka hypen kring Cybertrucken. Memes började regna och pressen blev galen. Det enda någon pratade om dagen efter var Cybertruckens pansarglas.

Men själva lastbilen fick också mycket uppmärksamhet, och det välförtjänt, eftersom många av de specifikationer som Elon Musk hyllade på scenen var extremt imponerande. Cybertrucken var (och är fortfarande) olik allt vi någonsin sett. Formen är direkt ur en science fiction-film, och de prestationssiffror som utlovades under avtäckningen är häpnadsväckande.

Tesla Cybertruck lovar att leverera fenomenal prestanda

Bildkredit: Tesla

Teslas beskrivning av Cybertrucken fångar perfekt essensen av den elektriska pickupen:

Bättre nytta än en lastbil med mer prestanda än en sportbil

Cybertruck-specifikationerna som Tesla lovade vid tidpunkten för lastbilens avtäckning var oerhörda, med prestanda som är jämförbara med högpresterande EV-modeller. Cybertrucken lovade att leverera häpnadsväckande figurer som kan konkurrera med Ferraris och Lamborghinis samtidigt som den drar massiva laster och levererar imponerande lastkapacitet.

Cybertrucken hade till och med en specialbyggd ATV (den så kallade Cyberquad) som kunde laddas direkt från EV-pickupens säng. Tesla lovar 3 500 lbs nyttolastkapacitet och 14 000+ lbs dragkapacitet. Dessa siffror är otroliga nog för alla fordon, men de är verkligen anmärkningsvärda när man tänker på att Cybertrucken också är tänkt att accelerera till 60 mph på 2,9 sekunder.

Kommer Teslas Cybertruck vara bättre än Rivian R1T?

Bildkredit: Rivian

Rivian R1T är en lastbil som levererar mycket av vad Cybertrucken lovade, och den är redan till salu. R1T har stulit en del av Cybertruckens åska, men hypen kring Cybertrucken är fortfarande stark. Elon Musk sa att Cybertrucken inte är som alla andra fordon, och att detta inte bara är Tesla-marknadsföring. Cybertrucken är svår att jämföra med någonting, även R1T, på grund av hur unik den är.

Rivian kan konfigureras för att dra 11 000 lbs. Den kan också accelerera till 60 mph på 3 sekunder. Båda dessa figurer inspirerar samma typ av vördnad som Cybertruck-specifikationerna ursprungligen gjorde. Med sin Cybertruck utlovade Tesla den galnaste statistiken i världen blandat med fantastisk nytta, men Rivian var först med att leverera allt detta i en lastbil.

När Cybertrucken kommer ut på marknaden måste den bevisa att den kan överträffa den multitalentade Rivian-lastbilen. Detta är en utmaning som Tesla sannolikt inte kommer att ha några problem med att hantera, särskilt med tanke på all prestanda EV-expertis Tesla har samlat på sig med sina Pläd-versioner av Model X och Model S.

Cybertrucken har redan R1T-takten när det kommer till sänglängd. Rivians 4,5 fot långa säng är ynklig jämfört med Teslas säng, som förväntas bli över 6 fot lång. Sängstorleken är mycket viktig i pickupens värld, och Cybertrucken har fördelen. Tesla-lastbilen kommer också att erbjuda bakhjulsstyrning, vilket R1T inte kan utrustas med.

Ett ställe där R1T helt säkert kommer att ha Cybertruck-beat är dess främre bagagerum, för att döma av den läckta videon av Cybertruckens frunk, det är inte precis kavernös. En annan intressant Cybertruck-nyhet (om du tror Elon Musk) är att Cybertrucken är tillräckligt vattentät för att fungera som en båt för korta snålar. Det här är dock inget vi rekommenderar att du provar med din Cybertruck.

Tesla har nämnt att det kommer att erbjuda en fyrmotorsuppsättning på Cybertrucken istället för den tremotorskonfiguration som företaget tidigare sa att den skulle lägga i toppversionen. Detta är sannolikt ett direkt svar på Rivian R1T och dess fyrmotoriga AWD. Cybertruckens 4680 battericeller är 10 % mer energitäta än de som för närvarande tillverkas, vilket visar att Tesla verkligen tar varje del av Cybertruckens utveckling på allvar.

När kommer Cybertrucken att säljas?

Teslas produktsläppschema är föremål för frekventa förändringar, så det kan vara svårt att förutse när en ny modell kommer ut, men det verkar den här gången att Cybertrucken verkligen är runt hörnet.

Elon Musk kommenterade att han förväntar sig att Cybertruck-leveranser kommer att starta i slutet av tredje kvartalet 2023 vid ett speciellt leveransevenemang, vilket innebär att utvalda individer (mest troligt Tesla-insiders) kommer att kunna lägga vantarna på en Cybertruck före slutet av 2023.

Tesla förväntas också släppa fullständiga specifikationer för Cybertrucken under detta speciella leveransevenemang. Elon Musk sa att Teslas Gigafactory Texas redan har byggt sin första produktionskandidat Cybertruck, vilket antyder att Tesla kan börja producera i början av oktober.

Elon Musk twittrade ett foto på sig själv bakom ratten på en av dessa produktionskandidater Cybertrucks, och det ser bra ut. Lastbilar som transporterar flera Cybertrucks från Gigafactory Austin till Teslas Fremont-anläggning har också upptäckts, och de verkar alla vara produktionsklara modeller, vilket antyder hur nära lastbilen är produktionen vid denna tidpunkt.

Hur mycket kommer Tesla Cybertruck att kosta?

Bildkredit: Tesla

Cybertrucken var ursprungligen tänkt att säljas i tre prisklasser. Enmotorsvarianten skulle kosta 39 900 dollar. Den dubbla motorversionen av den futuristiska elbilen var prissatt till $49 900. Den dyraste Cybertrucken (tremotorvarianten) skulle kosta 69 900 dollar.

Elon Musk presenterade till en början lastbilen som en prisvärd elektrisk pickup för massorna. Detta verkade alltid lite långsökt, särskilt med tanke på att Cybertrucken var gjord av rostfritt stål och hade pansarglas. Inte nog med det, den har också unik stil och enorma terränghjul. Luftfjädring var också standard, även på enmotorsvarianten.

Cybertrucken skulle vara en absolut stjäla till dessa priser, även om fyrmotorsversionen, som kommer att ersätta tremotorversionen, är betydligt dyrare. Även vid ett förhöjt pris är Cybertrucken imponerande när du jämför dess prestandasiffror med konventionella pickupbilar som för närvarande säljs.

Elon Musk uttalade vid årsmötet 2022 att priset på Cybertrucken kommer att öka, liksom specifikationerna:

Cybertruck-priserna presenterades 2019, och reservationen var $99. Mycket har förändrats sedan dess, så specifikationerna och prissättningen kommer att vara annorlunda. Jag hatar att ge lite dåliga nyheter, men jag tror att det inte finns något sätt att ha förutsett den inflation som vi har sett och de olika frågorna.

Realistiskt sett verkar en $39 900-version av Cybertruck inte trolig, och priserna kommer med all säkerhet att stiga över hela Cybertruck-sortimentet.

Cybertrucken närmar sig äntligen sin lansering

Cybertrucken är en av de mest efterlängtade produkterna någonsin. Förhoppningsvis kan Tesla ta ut detta ovanliga men ändå mycket kapabla fordon till marknaden och göra det till ytterligare en av många anledningar till att människor blir kära i Tesla. Även om det har tagit ett tag att få Cybertrucken till marknaden, om Tesla levererar på fordonets fantastiska potential, kommer folk definitivt att älska det, även om de kommer att behöva betala mer än de förväntat sig.