Hur mycket din profildata på sociala medier är värd på den mörka webben

Viktiga takeaways

  • Hackare säljer ofta stulen data från sociala mediekonton på den mörka webben, vilket gör det till en värdefull marknadsplats för kriminella.
  • LinkedIn-konton har det högsta värdet på den mörka webben på grund av den professionella information de innehåller, medan Reddit-konton är minst värdefulla.
  • För att skydda dina sociala mediers profildata från att hamna på den mörka webben, begränsa den personliga informationen du lägger upp, använd starka lösenord och ha en svarsplan i händelse av ett hack. Var vaksam för att hålla din data säker.

Hackare som stjäl din data från sociala medier använder den inte alltid själva. De säljer det ofta till andra kriminella på det mörka nätet.

Även om det mörka nätet i sig inte är olagligt, är det hem för olagliga marknadsplatser. Information är värdefull i dagens digitala värld, och många mörka webbbörser säljer stulen data.

Sociala medieprofiler är några av de mest sålda kontona, vart och ett med en kostnad. Så, hur mycket är ditt sociala mediekonto värt för en hackare?

A 2023 Whizcase mörk webbstudie letade igenom flera mörka webbmarknadsplatser och börser för att hitta det genomsnittliga priset för varje typ av sociala medieprofiler. Här är vad hackade sociala mediekonton säljs för:

Hackat konto

Dark Web Worth

LinkedIn

45 USD

Facebook

14 USD

Instagram

$12

Disharmoni

$12

snapchat

$11

X (Twitter)

10 USD

Pinterest

$9

Tick ​​tack

$8

Reddit

$6

Dessa priser avslöjar vilka sociala medieprofiler som är mest värdefulla för hackare, vilket gör dem till de mest frestande målen. Värdet beror till stor del på vilken information varje typ av konto innehåller.

Även om LinkedIn kanske inte har lika många användare som andra plattformar, är dess konton överlägset mest värdefulla eftersom profiler innehåller professionell information som titlar, jobbhistorik, kollegor och ansvar. Dessa faktorer kan informera om effektiva spjutfiskekampanjer, och användare kan också vara sannolikt att betala mer för att få tillbaka sin data.

Reddit är det minst värdefulla eftersom dessa konton inte är lika effektfulla. De är ofta anonyma och sällan länkade till andra webbplatser eller verkliga kontakter, så brottslingar kan inte tjäna mycket på dem. Sociala medier som Facebook och Instagram, där människor ansluter mer till andra och lägger upp personliga uppgifter, motiverar ett högre pris.

Om dessa priser verkar låga beror det på att det finns ett stort utbud för att möta kriminellas efterfrågan. Hackar på sociala medier är skrämmande vanliga. Här är vad du kan göra om du inte vill att din data ska hamna på den mörka webben.

Begränsa vad du postar

Enligt en Rapport för identitetsstöldresurscenter, kan ett enda dataintrång i sociala medier påverka tiotals miljoner användare. Dessa händelser ligger ofta utanför din kontroll, men du kan minimera vad som läcker när detta händer.

Tänk två gånger innan du lägger upp personlig information på sociala medier – även om du tror att din profil är relativt privat. Kom ihåg att ju mer data ditt konto innehåller, desto mer värdefullt är det för hackare. Om dina konton inte avslöjar mycket om dig i verkligheten, kommer cyberbrottslingar inte att kunna orsaka mycket skada efter att ha hackat dem.

Öva bra lösenordshantering

Se sedan till att du använder starka lösenord. Längre och mer komplexa är starkare mot autentiseringsattacker. Återanvänd inte lösenord på flera konton heller. Återanvända referenser är lättare för cyberbrottslingar att knäcka, särskilt om en av dina profiler redan finns på den mörka webben.

Många sociala plattformar stöder tvåfaktorsautentisering, och det är bäst att aktivera den här funktionen när den är tillgänglig. Så enkelt som det verkar innebär detta steg att ett brutet lösenord inte ger en hackare åtkomst till ditt konto.

Ha en svarsplan

Eftersom dessa attacker är så vanliga bör du förbereda dig på det värsta. Håll utkik efter tecken på ett hackat konto och var redo att svara om du märker något.

Många antivirusprogram tillhandahåller övervakningstjänster för mörka webben som varnar dig om de upptäcker din data på den mörka webben. Om du får en av dessa varningar, ändra dina lösenord och titta efter misstänkt aktivitet på dina kredit- och kontoutdrag. Kontakta din bank och frys kontot eller din kredit om något händer.

Den mörka webbmarknaden gör hackningar i sociala medier mer lönsamma för cyberkriminella. Som ett resultat blir dessa attacker allt vanligare, så det är viktigt att vara säker. Följ dessa steg och håll utkik efter att hålla din data säker.