Hur man visar, skapar och tar bort fotoversioner i Lightroom

Spread the love

Få en bättre förståelse för dina Lightroom-redigeringsprocesser med fotoversioner – ett verktyg som du kan använda i Lightroom Classic och CC. Idag visar vi dig hur du visar, skapar och tar bort fotoversioner i båda versionerna av appen. Efter att ha läst den här guiden har du mer kontroll över att prova nya saker med dina bilder och även bestämma om du ska göra ytterligare ändringar.

Så här visar du tidigare versioner av ett foto i Lightroom Classic

Det är väldigt enkelt att jämföra Lightroom-redigeringar med originalbilden i Lightroom Classic. Men vad kan du göra om du bara vill se bilden upp till en viss redigeringspunkt?

I dessa scenarier ger fliken Historik det du letar efter. Här är vad du behöver göra:

  • I Lightroom Classic, gå till fliken Utveckla.
  • Expandera avsnittet Historik, som du hittar till vänster.
  • Bläddra ner och gå igenom de olika redigeringarna du har gjort. Om du vill återställa din redigering till en specifik punkt, klicka på den versionen och de ändringar du anser är nödvändiga.
  •   8 sätt att döda en Raspberry Pi

    Så här visar du tidigare versioner av ett foto i Lightroom CC

    I Lightroom CC är processen något annorlunda för att visa fotoversioner. Följ dessa instruktioner för att uppnå önskat resultat:

  • Öppna Lightroom CC och välj det foto du vill redigera.
  • När du har valt bilden du vill titta på, gå till verktygsfältet till höger. Längst ner ser du en klockikon; klicka på detta. Alternativt trycker du på Shift + V på datorns tangentbord.
  • Här ser du två flikar: Namngiven och Auto. I Named ser du alla versioner som du har skapat. Och i Auto kommer du att se alla dina redigeringar – det fungerar på samma sätt som fliken Historik i Lightroom Classic.
  • Förutom fotoversioner har Lightroom Classic och CC många andra skillnader. Du kan lära dig om de viktigaste av dessa i vår jämförelse mellan Lightroom Classic och CC.

    Hur man skapar nya versioner av ett foto i Lightroom

    Att skapa nya versioner av ett foto i Lightroom är fördelaktigt av flera skäl. Du kan till exempel fokusera på redigering utan att behöva oroa dig för hur du ska gå tillbaka om du flyttar några reglage på ett sätt som du inte vill. Utöver det kommer du att kunna se redigeringsprocessen närmare och förbättra din inlärningskurva.

      Capsa är ett omfattande nätverksanalysverktyg för LAN & WLAN

    Att skapa nya versioner av ett foto beror på vilken version av Lightroom du använder. Så vi delar upp instruktionerna i två separata avsnitt.

    Lightroom Classic

    Fliken för att skapa en ny fotoversion i Lightroom har ett annat namn än CC, men processen är väldigt lik. Nedan följer stegen:

  • Välj fliken Utveckla i Lightroom.
  • På vänster sida trycker du på +-ikonen bredvid Snapshots.
  • Ange namnet på din ögonblicksbild i textrutan.
  • Tryck på Skapa när du är nöjd med allt.
  • Var mycket försiktig när du raderar ögonblicksbilder. Om du tar bort för många kan du eventuellt också av misstag radera de flesta (om inte alla) dina redigeringar.

    Lightroom CC

    För att skapa nya fotoversioner i Lightroom CC har du två alternativ. Det första är att göra ytterligare redigeringar av din bild (t.ex. flytta ett skjutreglage). Men du kan också göra nya versioner med anpassade namn. Så här gör du det senare:

  • Gå till fotot du redigerar och välj fliken Versioner (Shift + V eller klockikonen till höger).
  • Välj Namngiven och välj Skapa version.
  • Ange namnet på din nya fotoversion.
  • När du är nöjd med allt trycker du på den blå Skapa-knappen. Du kommer att se den nya versionen visas i avsnittet Namngivna.
  •   Hur man skapar innehåll som lockar bakåtlänkar

    Hur man tar bort versioner av ett foto i Lightroom

    Processen att ta bort fotoversioner i Lightroom är ganska lik i Lightroom Classic och CC, med några subtila skillnader. Återigen, vi delar upp stegen i olika avsnitt så att du kan följa med.

    Lightroom Classic

  • Gå till Framkalla > Ögonblicksbilder.
  • Tryck på backstegstangenten på ditt tangentbord. Alternativt, välj kontroll + styrplatta (Mac) eller högerklicka på ögonblicksbilden för att radera (Windows).
  • Välj Ta bort när listan med alternativ visas. Bekräfta sedan ditt beslut.
  • Lightroom CC

    I Lightroom CC, följ dessa steg istället.

  • Gå till fliken Versioner.
  • Klicka på ikonen med tre prickar och tryck på Ta bort. Alternativt, tryck på backstegstangenten på din dator.
  • Bekräfta ditt beslut att ta bort fotoversionen.
  • Organisera ditt Lightroom-redigeringsarbetsflöde bättre med fotoversioner

    Att använda fotoversioner är ett effektivt sätt att säkerställa att du inte tar bort för många av dina redigeringar när du behöver återställa. I den meningen fungerar det på samma sätt som Layers i Photoshop. Oavsett om du använder Lightroom Classic eller CC är det väldigt enkelt att visa, skapa och ta bort fotoversioner.

    Nästa gång du redigerar en bild i Lightroom, varför inte överväga att använda fotoversioner med tipsen vi har gett dig idag?