Hur man visar sekunder i Windows 11 Aktivitetsfältsklocka

Spread the love

Tidigare i år, Microsoft förklarade i detalj varför Windows 11 inte visar sekunder i aktivitetsfältets klocka. Det största problemet är till stor del prestanda, eftersom en periodisk aktivitet som att visa sekunder förhindrar att CPU:n går in i ett lågeffekttillstånd, vilket gör att den äter upp mycket CPU-resurser. Det finns dock en stor uppsättning avancerade användare som vill visa sekunder i aktivitetsfältsklockan i Windows 11 av olika anledningar. Intressant nog testar Microsoft nu möjligheten att visa sekunder i aktivitetsfältsklockan på Windows 11 men på Insider-byggen. Ändå, om du vill visa sekunder i systemfältsklockan på Windows 11, följ vår detaljerade guide nedan.

Visa sekunder i Windows 11 Aktivitetsfältsklocka (2022)

I den här handledningen har vi lagt till fyra olika sätt att visa sekunder i Windows 11 Aktivitetsfältsklocka. Baserat på Windows 11-bygget du kör, välj en av metoderna nedan.

Visa sekunder i Windows 11-klocka via Inställningar-appen (Insider Build 25247 och senare)

Om du är på Windows Insider Dev-kanalen (Bygg 25247 och senare), kan du visa sekunder i Windows 11-klockan med hjälp av appen Inställningar. Microsoft testar för närvarande denna mycket eftertraktade funktion i Insider-bygget, och det kommer sannolikt med nästa stabila Windows 11-uppdatering. Så om du redan är på Dev-kanalen, här är hur du kan visa sekunder i Windows 11 Taskbar Clock.

  Fix Windows 10 Netwtw04.sys Blue Screen Error

1. För att öppna appen Windows Inställningar, tryck på Windows 11-kortkommandot “Windows + I“.

2. Gå här till avsnittet ”Personalisering” från det vänstra sidofältet och klicka på ”Aktivitetsfältet” i den högra rutan.

3. Efter det, rulla ner och expandera avsnittet ”Beteenden i Aktivitetsfältet”. Aktivera nu kryssrutan bredvid ”Visa sekunder i systemfältets klocka”. Det är allt.

4. Du kan nu se sekunder i systemfältsklockan på Windows 11.

5. Om du inte vill visa sekunder i aktivitetsfältets klocka i Windows 11, inaktivera helt enkelt kryssrutan i appen Inställningar.

Visa sekunder i Windows 11 Aktivitetsfältsklocka med hjälp av registret (äldre 2021 stabila byggnader)

För de flesta användare som använder äldre stabila versioner av Windows 11 (före 22000.376), kan de justera ett registervärde för att visa sekunder i aktivitetsfältet i Windows 11. Förresten, den här metoden har blockerats på Windows 11 22H2 och nyare versioner, så om du använder en stabil 2022-version kommer instruktionerna inte att fungera. Du måste antingen flytta till Dev-kanalen eller använda en tredjepartsapp som nämns i det sista avsnittet. När det gäller denna metod, så här går du tillväga.

1. Klicka på knappen ”Sök” i aktivitetsfältet och sök efter ”register”. Öppna nu ”Registerredigeraren” från sökresultatet.

2. Klistra sedan in sökvägen nedan i registrets adressfält. Detta tar dig direkt till knappen ”Avancerat”.

ComputerHKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced

3. När du är här, scrolla ner i den högra rutan och leta efter ”ShowSecondsInSystemClock”-posten. Dubbelklicka för att öppna den.

4. Ändra nu ”Värdedata” till 1 och klicka på ”OK”. Det kommer att säkerställa att Windows 11 Aktivitetsfältsklockan börjar visa sekunder tillsammans med timmar och minuter.

  Fixa Hamachi VPN-fel i Windows 10

5. Stäng nu Registereditorn och starta om datorn. Detta bör aktivera sekunder i aktivitetsfältet i Windows 11.

6. Om du vill återställa ändringarna, ställ in ”Värdedata” till 0 för ”ShowSecondsInSystemClock” och starta om datorn.

Visa sekunder i Windows 11 Aktivitetsfältklocka med PowerShell

Du kan också visa sekunder i systemfältsklockan på Windows 11 med PowerShell. Det gör i princip registertricket, men helt enkelt med ett kommando. Det kommer att spara mycket tid och krångel, och det fungerar bara på äldre versioner också. Här är stegen att följa.

1. Klicka på ”Sök” i aktivitetsfältet och leta efter ”powershell”. Under ”Windows PowerShell” i sökresultaten klickar du på alternativet ”Kör som administratör” i den högra rutan.

2. Kör sedan kommandot nedan och tryck på Enter. Detta kommer att ändra värdet på ”ShowSecondsInSystemClock” till 1.

Set-ItemProperty -Path HKCU:SoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced -Name ShowSecondsInSystemClock -Value 1 -Force

3. Starta nu om datorn. Och det är allt! Aktivitetsfältsklockan i Windows 11 bör också visa sekunder.

4. Om du vill inaktivera sekunder i klockan, kör kommandot nedan i PowerShell och starta om din Windows 11-dator. Du är färdig.

Set-ItemProperty -Path HKCU:SoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced -Name ShowSecondsInSystemClock -Value 0 -Force

Visa sekunder i Windows 11-klocka med ElevenClock-appen

Slutligen, om ovanstående metoder inte fungerade på din PC, kan du alltid använda en tredjepartsapp för att anpassa saker enligt dina önskemål. En app som heter ElevenClock låter dig välja olika format för systemfältsklockan, inklusive möjligheten att visa sekunder. Så här fungerar appen:

1. Fortsätt och ladda ner ElevenClock från Microsoft Store (Fri) eller dess GitHub-sida.

  Hur man ändrar mappfärg i Windows 10

2. Installera sedan ElevenClock-appen. Efter det, öppna Start-menyn och klicka på ”ElevenClock Settings”.

3. Här, scrolla ner och expandera avsnittet ”Datum och tidinställningar”.

4. Aktivera nu alternativet ”Visa sekunder på klockan”, och du är klar.

5. Du bör nu se en ny klocka med sekunder i Windows 11:s aktivitetsfält.

6. Om du inte längre vill använda ElevenClock, tryck på “Windows + R” och skriv appwiz.cpl och tryck på Enter. Detta öppnar sidan Program och funktioner direkt under kontrollpanelen i Windows 11.

7. Gå nu vidare och leta efter ”ElevenClock”. Högerklicka sedan på appens namn och avinstallera den.

Aktivera sekunder i systemfältets klocka på Windows 11

Så det här är stegen du måste följa för att visa sekunder i systemfältsklockan på Windows 11. Medan den stabila utgåvan fortfarande är långt borta rekommenderar jag att du använder Registry-hacket eller installerar tredjepartsappen. Dessutom, om du vill anpassa Windows 11 Aktivitetsfältet, kolla in den länkade guiden. Och för att inaktivera väderwidgeten på Windows 11, följ vår detaljerade handledning. Slutligen, om du har några frågor, låt oss veta i kommentarsektionen nedan.