Hur man upptäcker en falsk SSD och undviker dataförlust

Viktiga takeaways

  • Falska SSD-enheter kan se äkta ut, men de kommer med en mängd problem som långsamma dataöverföringshastigheter, falska kapaciteter och slumpmässiga fel.
  • Det är ganska enkelt att upptäcka falska SSD:er – kolla efter dålig förpackning, misstänkt låga priser, saknade eller falska serienummer och tecken på kostnadsbesparande åtgärder på hårdvaran.
  • För att bekräfta om en SSD är riktig, utför en mjukvaruanalys genom att kopiera stora filer, kontrollera dataöverföringshastigheter, köra program eller spel och testa den faktiska lagringskapaciteten.

SSD-enheter har blivit standardlagringslösningen för de flesta moderna datorer. Från billiga Windows-enheter till MacBooks, du hittar en SSD i nästan alla prisklasser. Men med så många olika SSD-enheter som översvämmar marknaden, finns det också ett ökande problem med falska SSD-enheter i mixen.

Även om de ser förvånansvärt äkta ut, kan falska SSD-enheter orsaka en mängd problem på din enhet. Falska kapaciteter, långsamma dataöverföringshastigheter och slumpmässiga misslyckanden är alla saker du kan möta om du slutar med en falsk enhet.

Vad är falska SSD:er?

Falska SSD:er är precis vad deras namn antyder. Dessa låghastighetsenheter, ofta med eMMC-lagring inuti, är förpackade i SSD-behållare och skickas ut som fullskaliga SSD-enheter. Ibland kan en falsk SSD vara några TF-kort eller microSD-kort anslutna till ett styrkort som dyker upp som en SSD när den är ansluten till en dator.

Även om eMMC-lagring inte nödvändigtvis är dåligt, jämfört med SSD:er, släpar den långt efter i dataöverföringshastighet, tillförlitlighet och lagringskapacitet. Detsamma gäller för falska SSD:er med TF-kort inuti.

Dessa enheter kan programmeras för att visa falska kapaciteter och, i vissa fall, till och med agera därefter. Detta innebär att om en falsk SSD har en kapacitet på 32 GB och har omprogrammerats för att visa en kapacitet på 1 TB, kommer den att börja skriva över all gammal data så snart dess faktiska kapacitet börjar fyllas upp.

Detta betyder att falska SSD:er är en mardröm för datasäkerheten och i de flesta fall kommer de att orsaka oåterställbar dataförlust. De är också dåliga när det gäller prestanda, och visar ofta dataöverföringshastigheter lika med eller till och med lägre än hårddiskar. Sist men inte minst, de är också en tillförlitlighetskatastrof och kan misslyckas utan några varningar eller tecken.

Upptäck falska SSD:er i naturen

Att använda en falsk SSD på din dator kan orsaka massor av problem. Lyckligtvis är det inte så svårt att skilja en falsk SSD från en riktig.

1. Läs det finstilta

Ett av de första stegen för att avgöra om en SSD är falsk eller inte är att inspektera förpackningen och specifikationerna noggrant. Oftare än inte kommer falska SSD:er med dålig förpackning som antingen känns extremt billig vid beröring, är full av felstavningar eller har löjliga specifikationer.

Till exempel, om du ser en SSD från ett namnlöst företag som hävdar 512 GB lagring med dataöverföringshastigheter på upp till 15 GBps som säljs för $10, finns det en god chans att det är en bluff.

Många falska SSD:er säljs också under välrenommerade varumärken som Kingston, Crucial, Samsung, Micron och Western Digital, för att nämna några. Även förpackningen kan verka perfekt i sådana fall, och de nämnda specifikationerna kan vara direkt felaktiga. Men du kan fortfarande skilja sådana förfalskningar från riktiga SSD-enheter, främst på grund av priset de säljs till.

Att hitta en bra affär på en dyr enhet som Samsungs 970 Evo Plus är en sak, men om den säljs för samma pris som ditt vanliga 64 GB SD-kort, så är något säkert skumt.

Slutligen kommer märkes-SSD också med serienummer som du kan kolla på tillverkarens hemsida. Om din SSD inte har ett serienummer eller har ett som inte checkar ut mot tillverkarens databas, har du nästan säkert att göra med en falsk SSD.

Poängen är att se till att du går igenom enhetens specifikationer, inspektera förpackningen personligen om du kan och se till att allt inte verkar ur funktion eller för bra för att vara sant.

2. Inspektera hårdvaran

Det andra steget är att inspektera enheten fysiskt. Ett hölje som känns billigt eller att enheten är för lätt är alla tecken på att du har en falsk SSD på händerna. Falska SSD:er kommer också ofta att vara lite mjuka, medan äkta produkter ofta känns stadiga. Lite taktil feedback från fysisk inspektion av enheten kan ge dig en ganska bra uppfattning om dess äkthet.

Att kontrollera distributionsstämpeln på din enhet är också en bra idé, eftersom dessa stämplar kommer att bevisa äktheten av en enhet ganska lätt. Men om distributionsstämplarna saknas på baksidan av enheten eller är suddiga och har något slags fel på dem, finns det en god chans att enheten är falsk.

Två andra kontrollamper att hålla utkik efter är en glansig finish på enheten och förekomsten av NAND-celler. De flesta märkesenheter kommer med en blank finish ovanpå. Även om detta inte påverkar enhetens prestanda, kan en enhet med en matt yta indikera kostnadsbesparande åtgärder och en falsk.

Dessutom kommer de flesta M.2 SSD:er att ha NAND-celler på sig. Även om det exakta antalet NAND-celler inte spelar någon roll när det kommer till äkthet, kan deras existens hjälpa till att avgöra att din enhet är en SSD och inte bara ett TF-kort eller eMMC-hölje. Vi har täckt allt du behöver veta om flashminne om du behöver en uppfräschning.

3. Köra mjukvaruanalys

Mjukvaruanalys och användning av enheten är de överlägset mest exakta sätten att bedöma om en SSD är riktig eller inte. Du behöver inte heller dyra program eller komplicerade terminalkommandon för detta – bara några stora filer och lite sunt förnuft.

Kopiera först några stora filer till enheten och kontrollera dataöverföringshastigheterna. Du kan referera till hastigheterna du får med andra enheter i samma prisklass för att se om du får bra dataöverföringshastigheter. Så länge du inte är för långt efter är du bra att gå.

Du kan också prova att köra några program eller spel från den SSD du testar. Om enheten är falsk kommer den minskade prestandan och ökade laddningstiderna i spel nästan omedelbart att ge bort det.

Att ladda flera stora spel på enheten hjälper dig också att testa om den faktiskt har den kapacitet som den visar. Som nämnts ovan ersätter mindre enheter som är programmerade att dyka upp med större kapacitet när de är anslutna till en dator gamla data när de närmar sig lagringsgränserna.

Så om du kopierar ett 120GB-spel på en 32GB falsk SSD programmerad att visa 1TB som dess kapacitet, kommer du att stöta på problem senare när du kör spelet, eftersom alla nödvändiga filer inte finns på enheten. Kom dock ihåg att bara för att alla filer överfördes framgångsrikt eller om du inte kunde verifiera SSD:ns lagringskapacitet, gör det inte automatiskt att den blir en riktig SSD.

Upptäck falska SSD:er och undvik dataförlust

Falska SSD-enheter blir allt vanligare och kan orsaka allvarliga problem, inklusive oåterställbar dataförlust, förutom att de ofta har dålig prestanda och falska lagringskapacitet. De är också mycket opålitliga och kan utgöra en risk för ditt systems datasäkerhet.

Lyckligtvis, med en snabb fysisk inspektion eller genom att köra några överföringar på dina system, kan du snabbt skilja en falsk SSD från en riktig. Slutligen, om du inte har tillgång till enheten du kontrollerar eller köper en online, kom ihåg att om en SSD är prissatt för bra för att vara sant, så är det troligen fallet.