Hur man undviker bedrägeri i metaversen

Är du orolig för cyberbrott i metaversen? Låt oss gå igenom några enkla steg för att hjälpa dig förstå och undvika bedrägerier i metaversen.

Enligt pressmeddelandet publicerat av Gartner förväntas 25 % av människorna tillbringa minst en timme per dag i metaversen år 2026.

Det är några intressanta uppgifter. Men du kanske undrar varför någon tillbringar sin tid i metaversen.

Låt oss genast gå rakt in i metaversen!

Metaverse är ett virtuellt utrymme som förbinder människor från hela världen. På samma sätt kan du använda detta utrymme för arbete, underhållning, utbildning eller social interaktion.

Metaversen är i ett tidigt skede. Därför kommer det att ta tid och teknisk utveckling att ge användarna en uppslukande virtuell upplevelse.

I metaverse-plattformarna kan du skapa avatarer för att representera dig själv. Bortsett från det kan du köpa och sälja digitala tillgångar med hjälp av kryptovalutor.

I framtiden kommer metaversen att spela en avgörande roll i olika branscher. Det kommer att ha en positiv inverkan på distansarbete, underhållning, utbildning, sociala medier, spel, bank och hälsovård. Just nu sker majoriteten av utvecklingen inom spelsektorn.

Microsofts plan att förvärva Activision Blizzard, ett ledande amerikanskt videospelsföretag, är en stor affär relaterad till metaversen. När den här affären har godkänts kommer Microsoft Gaming att bli det tredje största spelföretaget.

Microsoft utvecklade också sin metaverse-plattform, Mesh, för Microsoft Teams under pandemin 2021. Huvudsyftet bakom detta virtuella utrymme var att göra arbetet roligare, interaktivare och mer produktivt.

Meta’s Horizon World är ett annat metavers som låter dig skapa avatarer och umgås med vänner. Dessutom kan du träffa nya människor, delta i virtuella fester och evenemang, spela spel och mer.

Med det bredare antagandet av metaversen kommer möjligheten till bedrägliga aktiviteter. Samtidigt som man tar till sig virtuell teknik är det också viktigt att undvika att bli offer för metaversa bedrägerier.

Håll ögonen öppna.

Vad gör Metaverse benägen för bedrägeri?

Medlemmar av Interpol hade tidigare uttryckt oro över metaversbaserad cyberbrottslighet. Som ett resultat tillkännagav Interpol sin metaverse, designad för brottsbekämpning.

Du kanske har förstått nivån av riskfaktorer förknippade med metaversen. Med detta i åtanke, låt oss ta en titt på några stora sårbarheter relaterade till denna virtuella värld:

#1. Begränsade inträdesbarriärer

I metaversen är det enkelt att skapa konton. Till exempel kan vem som helst skapa flera konton med några få musklick.

Här hittar bedragare möjligheter att rikta in sig på sina offer. Metaverse tillåter användare att skapa olika konton utan någon verifieringsprocess.

#2. Brist på medvetenhet

De ledande varumärkenas intåg i metaversen gjorde människor intresserade av denna virtuella värld. Till exempel förväntar Bloomberg Intelligence att den metaverse marknaden kommer att nå 800 miljarder dollar 2024.

Ett enormt antal människor ansluter sig till metaversen utan ordentlig vägledning eller förståelse. Denna situation ger bedragare nya möjligheter.

#3. Frånvaro av tillsynsmyndigheter

De flesta metaverser använder blockkedjeteknik. Som ett resultat kontrollerar eller hanterar ingen central organisation eller myndighet dessa virtuella utrymmen.

Blockchains decentraliserade karaktär ger användarna olika fördelar som ägande, transparens och mer. Men bedragare missbrukar avsaknaden av reglering för att lura användare.

#4. Användardatatillgänglighet

Med miljontals människor som kommer in i den virtuella världen ökar också mängden data som skapas och lagras. Denna massiva data är också vad bedragare vill komma åt.

Antalet metaverse plattformar och projekt ökar. På den negativa sidan sätter denna snabba utveckling med sämre säkerhet användardata i fara.

Vilka är bedrägerieriskerna i metaversen?

Sårbarheterna i samband med metaverse utsätter också användare för olika risker. Låt oss ta en titt på de stora riskerna:

#1. Dataläcka

Eftersom vi har diskuterat tillgången på massiva användardata är risken för dataläckage också stor. När angripare väl får tillgång till användardata är möjligheterna för datamissbruk oändliga.

Identitetsstöld är ett stort problem i samband med dataläckage. Här använder bedragare stulen information för att skapa falska metaverse-konton.

De falska kontona används sedan för att utföra andra metaversa brott. Dessutom bygger bedragare också avatarer med hjälp av andra användares bilder för att vinna förtroende.

#2. Cyberstöld

Cyberstöld i metaversen innebär att stjäla användarens virtuella tillgångar. De digitala tillgångarna som spammare riktar sig till inkluderar kryptovalutor, virtuella landområden eller NFT.

Enligt CNBC Investigates gick Kasha, en metaverse investerare, i bedragarens fälla. Hon skrev av misstag in nätfiske-länken till Decentraland och kopplade sin MetaMask-plånbok till den sidan.

Några minuter efter att hon anslutit sin plånbok förlorade Kasha alla sina virtuella landområden. Enligt hennes ord fick hon ingen varning eller underrättelse relaterad till transaktionen.

Förutom Kasha, en annan metavers investerare, förlorade Tracy sina virtuella land till spammare. Hon förlorade virtuell egendom värd $20 000.

Det här är några exempel på dem som drabbats av metaversa bedrägerier.

#3. Influencer-bedrägeri

Influencerbedrägeri är ett annat möjligt hot mot metaversen. I denna process hackar bedragare högprofilerade sociala mediekonton för att marknadsföra sina bedrägerier.

Falska inlägg på sociala medier från populära och verifierade konton kan potentiellt fånga onlineanvändare. De flesta sådana inlägg inkluderar giveaways och en tidsgräns.

Kryptobedragare har hackat kändis Twitter-konton. De twittrade med sin kryptoplånboksadress och lovade användare att dubbla sina Bitcoins.

De hackade officiella Twitter-kontona inkluderar Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates och Warren Buffet. Förr eller senare kan liknande scenarier äga rum i metaversa bedrägerier.

#4. Sårbara AR- och VR-enheter

Med den bredare användningen av metaversen ökar efterfrågan på AR- och VR-enheter. Dessutom hjälper dessa metaverse-headset användarna att ge en mer uppslukande upplevelse.

Marknaden för AR/VR-headset nådde 14 miljoner enheter 2022 och förväntas nå 18,8 miljoner 2023. Den ökande efterfrågan öppnar också möjligheten för enhetshackning och säkerhetsproblem.

VR- eller AR-enheter kan samla in stora mängder personlig data. Utöver det finns det också en risk med att exponera biometrisk information.

Exponering för biometriska data som näthinnaskanningar, ansiktskartläggning, röstavtryck och fingeravtrycksdata är ett stort problem. Dessa data kan missbrukas för att komma åt användarnas konton för finansiella och sociala medier.

Att få åtkomst till AR/VR-enheter ger åtkomst till all användardata som lagras i enheterna.

Steg för att förhindra bedrägeri i metaversen

Med intensiteten av risker runt metaversen är det viktigt att utbilda dig själv för att undvika att bli lurad. Låt oss gå igenom några viktiga steg:

#1. Gör din forskning

Det första steget är att undersöka metaverse-projektet innan du går in. Genom att göra några grundläggande sökningar kan du få en grundläggande uppfattning om den virtuella plattformen.

Trovärdigheten för projektet och dess grundare spelar en avgörande roll. Undvik plattformar som drivs av opålitliga individer.

Se till att gå in på plattformar med säkra webbplatser. Se också till att de har en aktiv onlinegemenskap och närvaro på sociala medier.

#2. Undvik ekonomiska eller personliga diskussioner med avatarer

Som nämnts tidigare kan bedragare skapa flera konton och avatarer. Så se till att avstå från att dela dina ekonomiska uppgifter med dem.

Förutom den ekonomiska diskussionen bör du inte heller dela dina personuppgifter. Även om du känner till dina grundläggande detaljer kan ditt metaverse-konto äventyras.

#3. Håll dig borta från investeringsråd och erbjudanden

Bedragare riktar sig till användare med olika tillvägagångssätt. En populär metod är att ge investerings- och handelsförslag.

Dessutom kan de låtsas vara en finansiell expert för att få din uppmärksamhet och förtroende.

Till exempel närmar sig bedragare sitt mål och lovar höga belöningar eller avkastning. Dessutom kan de också visa falska bevis eller recensioner.

#4. Lagra eller dela aldrig bankinformation

Det är bättre att undvika plattformar som ber om din bankinformation. Undvik också att lagra eller spara ekonomiska detaljer på metaverse.

#5. Aktivera säkerhetsfunktioner

Se till att aktivera alla säkerhetsalternativ för att skydda ditt konto.

Använd också verifieringsprocessen om den är tillgänglig. Till exempel kan multifaktorautentisering ge dig extra skydd.

#6. Skydda din plånbok

Tillsammans med bankkonton är kryptoplånböcker ett stort mål för bedragare. Dela aldrig de privata nycklarna till din plånbok med någon.

Bedragare kan skicka falska anslutningsförfrågningar om plånbok. Ignorera sådana okända förfrågningar.

De flesta metaverse-plattformar ber dig att ansluta till din kryptoplånbok. Dessa plånböcker låter dig köpa, sälja och handla digitala tillgångar. Överväg i så fall att skapa en gratis ny plånbok.

#7. Ignorera flashiga kampanjer på sociala medier

Sociala medieplattformar är fyllda med krypto- och metaverse-kampanjer. För en normal person är det svårt att identifiera trovärdigheten för sådana onlineaktiviteter.

De flesta metaversbaserade kampanjer inkluderar marknadsföring av virtuella landområden. Därför bör du som en informerad användare av sociala medier endast använda autentiska metaverse-plattformar.

Om du inte är medveten om eller säker på något är att hålla dig borta det bästa alternativet.

Slutligen, håll dig uppdaterad om metaverse-, krypto- och blockchain-teknik.

Slutord

Metaverse kommer att förändra våra digitala liv under de kommande åren. Dessutom kommer detta virtuella utrymme att skapa en betydande positiv inverkan inom alla större industrier.

Tillsammans med inträde i metaversen är det också viktigt att identifiera riskerna. När du känner till dessa risker, vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att undvika att bli spammad.

Det enkla sättet att undvika bedrägerier i metaversen är att följa stegen som nämns i den här artikeln. Genom att göra det kommer du att kunna skydda dig från stora bedrägerier.

Därefter kan du kolla in de bästa metaverse-kryptotoken.