Hur man tar bort dina personuppgifter från offentliga registerwebbplatser

Viktiga takeaways

 • Personuppgifter på olika webbplatser utgör integritets- och ryktesrisker. Att städa upp din onlinepost är avgörande för skyddet.
 • Webbplatser, sökmotorer och sociala medieplattformar samlar in och delar personlig information som kan missbrukas.
 • Offentliga webbplatser hämtar data från statliga databaser och profiler på sociala medier. Var försiktig med att dela för mycket information online.

Har ditt telefonnummer eller adress lagts över okända webbplatser? Eller kanske är det dina gamla foton eller inlägg på sociala medier?

Vad det än kan vara kan dina personliga uppgifter som slutar i fel händer vara en mardröm för din integritet eller ditt rykte, vilket är anledningen till att det är viktigt att städa upp din personliga onlinepost.

Det är dock inte alltid lätt, eftersom det finns många olika webbplatser som innehåller dina uppgifter och inte tillräckligt många sätt att rensa din personliga information från offentliga register. Åtminstone inte lätt.

Vilka typer av webbplatser samlar in dina personuppgifter?

Webbplatser som onlinekataloger, adressförteckningar och webbplatser för bakgrundskontroll är vanliga. Du hittar webbplatser som Whitepages.com, som listar personlig information om många människor i USA (I Storbritannien, 192.com gör samma sak).

Ofta har dessa webbplatser viss information tillgänglig offentligt. De debiterar sedan folk för tillgång till fullständig information, såsom fullständiga adresser, telefonnummer och så vidare.

Bortsett från webbplatser för offentliga noteringar, har sökmotorer och företag i sociala medier också mycket information om dig som kan missbrukas.

Vilken information om dig finns tillgänglig online?

Dessa webbplatser kan samla in mycket information om dig, inklusive men inte begränsat till

 • Ditt namn.
 • Din nuvarande hemadress.
 • Tillgångar, till exempel om du äger ett hus.

Vissa webbplatser kan till och med ha tillgång till känsligare data, till exempel ditt personnummer.

Vad är det för fel på att personlig information är tillgänglig?

Om en hacker får tag på denna information är du sårbar för identitetsstöld, nätfiske, SIM-byten och andra cyberattacker. Ju fler som kan komma åt dina personliga uppgifter, desto lättare är det för någon att utge sig för att vara du eller att rikta in dig på dig.

Om du är orolig för integriteten bör du få den här informationen borttagen. Detta är särskilt viktigt om du vill undvika att bli förföljd eller trakasserad.

Var får dessa webbplatser sin data?

Även om dessa webbplatser kan vara irriterande och påträngande, är de inte olagliga. Även om du inte lämnade din information till webbplatserna personligen, samlar de in information som redan är allmänt tillgänglig.

Dessa webbplatser hämtar ofta data från offentliga myndigheters databaser. Dessa inkluderar röstlängden, folkräkningsregister, databaser för brottsdomar, register över vigselbevis, register över markanvändning och mer.

En annan informationskälla som många webbplatser använder är dina sociala medieprofiler. Om du har offentligt tillgänglig personlig information tillgänglig på ditt Facebook-, LinkedIn- eller X-konto, kommer den troligen att hamna på en katalogwebbplats. Det är en bra idé att fundera på om du delar för mycket information online.

Hur man tar bort personlig information från offentliga register på Internet

Det brukade vara så att listning av webbplatser skulle göra det mycket svårt för dig att ta bort din data. Ofta skulle de skapa ytterligare steg för att avskräcka dig, som att skriva ut och skicka ett pappersformulär eller till och med kräva att du skickar ett fax.

Men nu, delvis tack vare EU:s GDPR, måste webbplatserna ge dig ett rimligt sätt att ta bort dina uppgifter. Även om du bor utanför EU måste en webbplats tillåta dig att ta bort information om den verkar inom Europa. Dessutom är det gratis att ta bort dina personuppgifter från dessa webbplatser. Tredjepartswebbplatser kan erbjuda att ta bort din offentliga information från internet mot en avgift, men de flesta större webbplatser kommer att ha en officiell förfrågningsmetod som inte borde kosta dig en krona.

Nedan finns tre sätt att ta bort din information från offentliga onlineregister.

Facebook och X skulle vara det du förmodligen kommer att fokusera mest på här. Lyckligtvis har Facebook en funktion där du till och med kan radera dina gamla inlägg i bulk. Du kan göra detta från vilken dator som helst.

 • Logga in på ditt Facebook-konto och klicka på ditt namn för att gå till din profil.
 • Klicka på Hantera inlägg, som finns precis under där du skapar ett nytt inlägg.
 • Använd filtret för att sortera dina inlägg beroende på dina preferenser.
 • Markera kryssrutan på varje inlägg för att markera det för massradering.
 • Klicka på Nästa.
 • På nästa sida väljer du radiorutan Ta bort inlägg och trycker på Klar.
 • Alla dina valda inlägg kommer att raderas inom några sekunder.

  X, till skillnad från Facebook, erbjuder ingen egen funktion för att radera gamla tweets i rad. Du kan använda tredjepartsverktyg som TweetTa bort och Tweet Deletersom erbjuder gratisplaner (som har sina begränsningar, naturligtvis).

  Följ nu ett liknande tillvägagångssätt för din Instagram. Gå till ditt kontos inställningar och radera dina oönskade eller gamla inlägg samtidigt. Här är hur:

 • Logga in på ditt konto och klicka på Mer (tre rader) nere till vänster.
 • Därifrån väljer du Din aktivitet.
 • Klicka på Foton och videor.
 • Beroende på vad du vill ta bort, välj Inlägg, Reels eller Highlights.
 • Klicka på Välj för att välja inlägg och välj sedan alla inlägg du vill ta bort
 • Klicka slutligen på Ta bort.
 • Du kommer att bli tillfrågad om bekräftelse efter det sista steget. Klicka på Ta bort och det är allt – inlägg raderas omedelbart från Instagram.

  2. Ta bort gamla e-postmeddelanden och e-postkonton

  De gamla e-postmeddelandena på ditt konto som inte längre är användbara innehåller massor av känslig information som kan användas mot dig. För att skydda dig själv bör du radera gamla e-postmeddelanden som du inte har interagerat med på flera år.

  Men vad händer om du plötsligt behöver dem igen i framtiden? Om du är orolig för att du kanske kan ladda ner e-postmeddelandena till din hårddisk. Det kommer att vara mycket säkrare än molnservrar i alla fall.

  Om du har råd att betala för en krypterad e-posttjänst, överväg att göra det. ProtonMail och Tutanota är bra alternativ att komma igång med.

  3. Be datamäklare att radera dina poster

  Datamäklare online är företag som samlar in din personliga information, inklusive var du bor, ditt kön och ditt födelsedatum. De har ibland också mer intima detaljer, som information om din partner, antalet barn du har och mer.

  Den här databasen om dig hjälper dem att bygga en mer realistisk profil om dig för marknadsförings- och reklamändamål, som de så småningom säljer till andra företag.

  Lyckligtvis kan du få din data borttagen från sådana webbplatser. Allt du behöver göra är att mejla dem. Här är några av de mest populära webbplatserna för datainsamling:

  De flesta av de populära mäklarna tar bort hela eller delar av din information helt enkelt om du ber dem om det. Men ett ord av varning: ibland kommer onlinedatamäklare att be om mer av dina uppgifter i borttagningsformuläret. Du bör alltid ge de detaljer som webbplatsen redan har; ge aldrig någon ny information.

  Du kan också hyra onlineinnehåll eller tjänster för borttagning av data om du har ont om tid. Mot en serviceavgift städar de åt dig.

  Ett annat stort steg för att ta bort dina personuppgifter från offentliga register är att hantera Googles sökresultat åt dig. Även om Google ger en snabb sökupplevelse, är det ingen hemlighet att det också är full av många möjliga integritetsproblem. Att visa din obehöriga privata information om dess produkter – särskilt Google Sök – är en av dem.

  Som tur är kan du få bort det relativt enkelt. Om till exempel gamla foton eller annat innehåll dyker upp när du letar upp dig själv i en sökning kan du enkelt få det raderat genom Google Support.

  Du kan också begära att Google tar bort ditt bankkontonummer, myndighets-ID, signaturer och så vidare, om det skulle dyka upp vid sökningar efter dig. Återigen, bara gå till Google Support sida och klicka på Starta begäran om borttagning. Följ stegen nedan från den nya sidan:

 • Välj orsaken till att innehållet tas bort, ange ditt hemland och klicka på Nästa.
 • Välj vilken typ av personlig information du vill ta bort (adress, myndighets-ID, bilder av signatur, etc.), fyll i annan relevant information om du tillfrågas och klicka på Nästa.
 • Ange lite mer information som din e-postadress, webbadress till bild/innehåll, skärmdumpar, etc.
 • Markera kryssrutan för bekräftelse och klicka på Nästa.
 • Det är allt. Din begäran kommer att skickas in och du får omedelbart bekräftelse på din e-post från Google. Google kommer att utföra sin undersökning och ta bort allt skadligt innehåll på webbadresser som omfattas av dess policy. Om inte, får du en kort förklaring i ditt e-postmeddelande med anledningen.

  Google har förenklat borttagningsprocessen för inaktuellt eller oönskat innehåll. Men det räcker inte. På lång sikt kommer en byte till mer integritetsorienterade alternativ från Google att tjäna dina integritetsintressen bäst.

  Ta bort dina personuppgifter och håll dig säker

  Katalogwebbplatser, webbplatser för bakgrundskontroll och adressförteckningar är alla vanliga. De kan lista information om dig utan din tillåtelse. Alla moderna sökmotorföretag lagrar också massor av information om dig.

  Genom att använda tricken som anges i den här artikeln kan du enkelt ta bort din information från offentliga register. På så sätt kommer du att förhindra att din data hamnar i händerna på skadliga grupper eller människor.