Hur man stänger av Sticky Keys

Om du någonsin har mosat Shift-tangenten tillräckligt många gånger, har du stött på det irriterande popup-fönstret Sticky Keys som frågar dig om du vill slå på den. Så, hur stänger du av det, och vad gör Sticky Keys för att irritera dig mitt i spelet?

Låt oss utforska hur du stänger av Sticky Keys, samt varför det finns i första hand.

Hur man stänger av Sticky Keys

Du kan påbörja processen att inaktivera Sticky Keys på ett av två sätt. Oavsett vilket kommer du till fönstret Ease of Access, där du kan hitta alternativet att inaktivera Sticky Keys.

För ditt första alternativ kan du trycka på Shift-tangenten fem gånger snabbt. Detta gör att meddelandet om Sticky Keys dyker upp. Längst ned i meddelandet klickar du på Inaktivera denna kortkommando i inställningarna för lättåtkomsttangentbord.

Om du får detta att fungera, eller om du vill veta hur du återgår till den här skärmen för att aktivera Sticky Keys igen, öppnar du Start-menyn, skriver ”sticky keys” och klickar på Lås Sticky Keys-modifieraren när du trycker på den två gånger i en rad.

Oavsett vilken väg du tar, hittar du dig själv i avsnittet Ease of Access, där du kan anpassa ditt tangentbord.

Ställ in växeln på Av under Använd Sticky Keys. Avmarkera sedan kryssrutan som säger Tillåt genvägstangenten att starta Sticky Keys.

Nu när du trycker på Shift fem gånger kommer fönstret inte att dyka upp.

Vad är funktionen Sticky Keys och varför finns den?

Det är lätt att anta att Sticky Keys bara är programmerat för att irritera de som använder sin Shift-tangent mycket. Det är dock ett viktigt lättillgängligt verktyg som hjälper personer med nedsatt motorik.

Du tänker förmodligen inte på det när du håller ner en tangent samtidigt som du trycker på en annan. Till exempel, när du skriver en stor bokstav i början av en mening, blinkar dina fingrar förmodligen över Shift och en bokstavstangent medan du skriver.

För vissa är dock handlingen att hålla Shift plus en bokstav för ansträngande för händerna. För dessa människor kommer Sticky Keys för att hjälpa.

När du aktiverar Sticky Keys kan du säga till datorn att låtsas att du håller ner en tangent även när du inte gör det. Det är därför de är ”klibbiga” de agerar som om de sticker ner efter att du tryckt på dem.

För Shift-tangenten finns det olika inställningar du kan använda för den när Sticky Keys är på. Du kan se vilket läge den är i genom pipet du hör när du trycker på Shift.

Det finns tre inställningar för Shift-tangenten; den kan fungera som om den inte trycks ned, när den trycks ned och hålls intryckt (för att skriva versaler eller många symboler på sifferraden), och när den bara trycks ned för den första knapptryckningen (för att lägga till versaler i början av meningar) .

Om du är intresserad kan du kolla in nybörjarguiden till Windows tillgänglighetsverktyg för mer information om hur du gör en dator enklare att använda. Eller så kan du kolla in hur du ställer in tillgänglighetsalternativ på Windows 11 för steg-för-steg-instruktioner.

Finjustera din dator som du vill ha den

Sticky Keys kan vara irriterande, men de spelar en viktig roll för att hjälpa andra att använda sina datorer. Men om du inte behöver dem kan du enkelt stänga av dem och återgå till vad du höll på med.