Hur man ställer in Tor Browser Bundle på Ubuntu

Spread the love

Använder du Ubuntu och vill ställa in Tor Browser Bundle men är osäker på hur du ska göra? Vi kan hjälpa! Följ med den här guiden när vi går igenom hur du laddar ner och ställer in Tor Browser Bundle på Ubuntu!

Ladda ner Tor Browser Bundle till Ubuntu

Tor-webbläsarpaketet är tillgängligt för Ubuntu-användare direkt genom Ubuntus programvaruförråd. Och även om det är lättare att installera än att ladda ner det direkt från internet, rekommenderar vi det inte.

Istället är det en bättre idé att ladda ner Tor Browser Bundle direkt från Tor Projects webbplats. På så sätt kan du verifiera att det är säkert och kan skydda din integritet.

För att starta nedladdningsprocessen, klicka på denna länk för att gå över till Tor Projects officiella webbplats i din favoritwebbläsare. När du är på sidan, leta reda på knappen ”Ladda ner Tor Browser” på startsidan och klicka på den.

  Hur man får Minecraft Java Edition gratis nedladdning (provversion)

Efter att ha klickat på nedladdningsknappen tar webbplatsen dig till den officiella nedladdningssidan. Välj Linux-ikonen för att ladda ner Tor Browser Bundle för Ubuntu.

Nedladdningen tar bara några sekunder, eftersom den är cirka 85 megabyte stor. När det är klart kommer Tor Browser Bundle-arkivet att finnas i din ”Nedladdningar”-katalog.

Extrahera Tor Browser Bundle till Ubuntu

Tor-webbläsarpaketet distribueras i ett Tar XZ-arkivformat. Tar XZ-arkiv är inte körbara program, och du kommer inte att kunna ansluta till Tor-nätverket med detta arkiv. Istället måste du extrahera det.

För att extrahera Tar XZ-arkivet som innehåller Tor Browser Bundle på Ubuntu, gör följande. Öppna först ett terminalfönster. För att öppna ett terminalfönster på Ubuntu-skrivbordet, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller sök efter ”Terminal” i appmenyn.

När terminalen är öppen och redo att gå, använd CD-kommandot för att flytta till katalogen ”Nedladdningar” där Tor Browser Bundle Tar XZ-arkivet finns.

cd ~/Downloads

Inuti katalogen ”Nedladdningar”, använd tar-kommandot för att extrahera webbläsarpaketets innehåll. Denna utvinning bör inte ta lång tid, men den är avgörande om du vill komma åt Tor på Ubuntu.

tar xvf tor-browser-linux64-*.tar.xz

När extraheringen är klar kommer du att se en ny katalog skapad i din ”Download”-mapp med namnet ”tor-browser_en-US” (du kommer inte att se ”_en-US” om du bor i ett annat land).

  Kan du få flera användarkonton på en iPad?

Använd mv-kommandot, flytta den nyskapade Tor-mappen ut från katalogen ”Ladda ner” på Ubuntu. Det måste flyttas, eftersom filer och mappar i katalogen ”Ladda ner” har stor chans att raderas av misstag.

mv tor-browser*/ ~/

Startar Tor på Ubuntu

För att starta Tor Browser Bundle på Ubuntu måste du köra den körbara filen som ingår i webbläsarpaketet. Följ instruktionerna nedan för att starta den körbara filen.

GUI instruktioner

Om du inte vill ta itu med terminalen för att starta Tor på Ubuntu, behöver du inte göra det. Det är möjligt att starta appen direkt från Ubuntus filhanterare. För att göra det, gör följande.

Steg 1: Leta upp mappen ”tor-browser” i din hemkatalog och klicka på den med musen.

Steg 2: Väl inne i Tor-mappen bör du se en ”start-tor-browser.desktop”-fil. Den här filen är en genväg som, när den klickas på, snabbt kan starta Tor-webbläsarpaketet och anslutningsguiden.

Högerklicka på ”start-tor-browser.desktop” med musen för att komma åt högerklicksmenyn. Hitta sedan alternativet ”Egenskaper” och välj det med musen för att komma åt filens egenskaper.

  Hur man lyssnar på podcaster på din Mac

Steg 3: Inuti fönstret ”Egenskaper”, leta upp ”Behörigheter”. Markera sedan rutan som säger ”Tillåt körning av fil som program.” När du är klar stänger du fönstret Egenskaper.

Med inställda behörigheter dubbelklickar du på genvägsfilen för att öppna appen.

Terminalinstruktioner

Om GUI-metoden för att starta Tor inte fungerar för dig på Ubuntu, oroa dig inte! Det är också möjligt att göra detta i Linux-terminalen. Här är hur.

Steg 1: Öppna ett terminalfönster på Ubuntu-skrivbordet genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Efter det, använd CD-kommandot för att flytta till Tor-mappen i din hemkatalog.

cd ~/tor-browser_*/Browser/

Steg 2: När du är inne i mappen, använd följande kommando för att starta anslutningsguiden för Tor Browser.

./start-tor-browser

Använder anslutningsguiden

Med anslutningsguiden öppen måste du klicka på knappen ”Anslut” för att ansluta din Ubuntu-dator till Tor-nätverket. Se till att läsa all information i anslutningsverktyget, eftersom det förklarar i detalj hur du använder och ansluter till Tor.