Hur man ställer in RStudio IDE på Linux

Rstudio IDE är ett verktyg som låter användare vara mer produktiva med R såväl som Python. Den innehåller massor av användbara funktioner, från syntax-markering, direkt exekvering av kod och mer. Så här installerar du Rstudio IDE på Linux.

Installationsinstruktioner för Ubuntu

För att installera Rstudio IDE på Ubuntu Linux måste du göra det via ett nedladdningsbart DEB-paket. Från och med nu har Rstudio två nedladdningsbara DEB-paket. Ett paket är för Ubuntu 16.04 och det andra är Ubuntu 18.04+.

För att få tag på DEB-paketet, öppna ett terminalfönster. Du kan öppna ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller sök efter terminalfönstret i appmenyn och starta det på det sättet.

När terminalfönstret är öppet, använd kommandot wget nedan för att ladda ner Ubuntu DEB-paketet direkt till din ”Nedladdningar”-mapp. Eller, om du föredrar att ladda ner via webbläsaren, klicka på den här länken här.

Ubuntu 18.04+

wget https://download1.rstudio.org/desktop/bionic/amd64/rstudio-1.4.1106-amd64.deb -O ~/Downloads/rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Ubuntu 16.04

wget https://download1.rstudio.org/desktop/xenial/amd64/rstudio-1.4.1106-amd64.deb -O ~/Downloads/rstudio-1.4.1106-amd64.deb

När nedladdningen är klar kan installationen av Rstudio på Ubuntu börja. Använd CD-kommandot och flytta till mappen ”Nedladdningar” där DEB-paketet laddades ner.

cd ~/Downloads/

Härifrån installerar du Rstudio DEB-paketet på Ubuntu med kommandot apt install nedan. Genom att använda apt install istället för dpkg-verktyget kommer Ubuntu att kunna korrigera beroenden i farten snarare än i efterhand.

sudo apt install ./rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Installationsinstruktioner för Debian

För att installera Rstudio IDE på Debian Linux måste du ladda ner DEB-paketet från deras webbplats. Från och med nu har Rstudio stöd för både Debian 10 och Debian 9.

För att starta nedladdningen för Rstudio på Debian, måste du starta ett terminalfönster. För att starta ett terminalfönster på skrivbordet, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller använd appmenyn för att starta terminalfönstret.

Inuti terminalfönstret, använd kommandot wget download för att hämta det senaste Rstudio DEB-paketet. Eller, om du föredrar att ladda ner via webbläsaren, klicka på den här länken här och hämta antingen Debian 9- eller 10-paketet.

Debian 10

wget https://download1.rstudio.org/desktop/bionic/amd64/rstudio-1.4.1106-amd64.deb -O ~/Downloads/rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Debian 9

wget https://download1.rstudio.org/desktop/debian9/x86_64/rstudio-1.4.1106-amd64.deb ~/Downloads/rstudio-1.4.1106-amd64.deb

När nedladdningen är klar, använd CD-kommandot för att flytta till mappen ”Nedladdningar” där DEB-paketet finns.

cd ~/Downloads/

Väl inne i mappen ”Nedladdningar” kan installationen börja. Använd kommandot dpkg nedan och konfigurera Rstudio DEB-paketet på din dator.

sudo dpkg -i rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Efter installationen av Rstudio DEB-paketet måste du korrigera beroendeproblemen under installationsprocessen. För att åtgärda dessa problem, använd följande kommando apt-get install -f nedan.

sudo apt-get install -f

Arch Linux installationsinstruktioner

För att installera Rstudio på Arch Linux behöver du bara titta på Arch Linux AUR. Det finns ett dedikerat Rstudio-paket, och allt ställs in snyggt utan större ansträngning.

För att starta installationen, öppna ett terminalfönster. Du kan öppna ett terminalfönster på Arch-skrivbordet med Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller söka efter ”terminal” i appmenyn.

Använd kommandot pacman och installera både git- och base-devel-paketen. Dessa paket krävs för att interagera med AUR, så hoppa inte över det!

sudo pacman -S git base-devel

Härifrån ställer du in Trizen AUR-hjälparen. Denna app gör det så att du inte behöver krångla med Rstudio AUR-paketet. Den gör allt automatiskt och är ganska härlig.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/

makepkg -sri

Härifrån installerar du Rstudio AUR-paketet genom att använda trizen -S kommandot nedan.

trizen -S rstudio-desktop-bin

Fedora installationsinstruktioner

Du kan installera Rstudio på Fedora Linux genom att ladda ner den officiella RPM-paketutgåvan. För att börja, öppna ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller genom att söka efter ”Terminal” i appmenyn och starta den på det sättet.

Med terminalfönstret öppet och klart att använda, kör kommandot dnf installation för att ladda ner och installera det senaste Rstudio RPM-paketet till din Fedora Linux PC direkt från internet.

sudo dnf install https://download1.rstudio.org/desktop/centos8/x86_64/rstudio-1.4.1106-x86_64.rpm

Installationsinstruktioner för OpenSUSE

Om du behöver installera Rstudio på OpenSUSE Linux måste du ställa in det via OpenSUSE RPM-paketet som de har på nedladdningssidan. För att starta installationsprocessen, starta ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T eller genom att söka efter ”Terminal” i appmenyn.

Med terminalfönstret öppet, använd kommandot wget för att ladda ner Rstudio RPM-paketet direkt till din dator. Den här nedladdningen kommer inte att ta lång tid, eftersom den bara är ett par megabyte stor.

wget https://download1.rstudio.org/desktop/opensuse15/x86_64/rstudio-1.4.1106-x86_64.rpm

När nedladdningen är klar kan du installera Rstudio på OpenSUSE genom att använda följande zypper installationskommando.