Hur man ställer in och använder en Assist Controller på PS5

Viktiga takeaways

  • Assist-kontroller på PS5 ansluter två handkontroller och låter dem fungera som en, vilket gör spel mer tillgängligt för personer med nedsatt rörlighet eller unga spelare som behöver extra hjälp.
  • Att ansluta en assistanskontroll kräver att du uppdaterar din PS5 till den senaste versionen och använder en DualSense-kontroller eller en tredjepartskontroller som stöds. Båda kontrollerna måste vara anslutna till samma användarprofil för att funktionen ska fungera.
  • När du använder en assistanskontroller kan du inte använda DualSense-funktioner som haptisk feedback eller adaptiva triggers. Men denna lilla uppoffring gör att någon kan spela och njuta av spel de älskar med mer tillgänglighet.

Genom att använda en assistanskontroll på din PS5 kan du ansluta två kontroller som fungerar som en. Om du vill använda den här praktiska tillgänglighetsfunktionen på din PS5 men du är osäker på hur du ska göra, har vi dig täckt.

Vad gör en Assist Controller på PS5?

Att kunna ansluta en assistanskontroll till din PS5 är Sonys svar på copilotfunktionen på Xbox. Att använda en assistanskontroller är en helt annan upplevelse än att bara ansluta två DualSense-kontroller och ringa det en dag.

Att lägga till en andra kontroller lägger till ytterligare en spelare, som blir en spelare två. En assisterande styrenhet tillåter dock två olika styrenheter att använda samma användarprofil, så de två styrenheterna beter sig som en enda styrenhet.

Denna tillgänglighetsfunktion är särskilt användbar för personer med nedsatt rörlighet. En spelare kan kontrollera riktningen en avatar rör sig eller attackerar, medan den andra kan ta kontroll över kameran, till exempel.

Det är också användbart för unga spelare som behöver lite extra hjälp från en förälder för att slå en särskilt formidabel slutboss. Det finns många scenarier där en assistanskontroller kan vara till hjälp. Så om du vill lära dig hur du använder den här funktionen på din PS5, följ instruktionerna nedan.

Hur ställer jag in en Assist Controller på min PS5?

Det finns några saker att notera innan du börjar. För det första introducerades möjligheten att ansluta en assistanskontroll till din PS5 i en uppdatering. Så om du inte har aktiverat automatiska uppdateringar på din PS5 ännu, fortsätt och uppdatera din PS5 manuellt till den senaste versionen.

Du kan inte heller använda någon kontrollenhet som assistanskontroller. Du kan bara ansluta en DualSense-kontroller eller annan kontrollenhet från tredje part som stöds. Om du har DualSense Edge-kontrollern kan den bara användas som huvudkontroller och kan inte användas som assistanskontroll.

När du har markerat rutorna ovan är du redo att börja. Processen är väldigt lik att ställa in och använda copilot-funktionen på Xbox, så om du har erfarenhet av det bör det vara intuitivt.

Börja med att ansluta en kontroller och logga in på en användarprofil. Därifrån öppnar du inställningarna genom att trycka på kugghjulsikonen i det övre högra hörnet.

Gå till tillgänglighetsinställningarna och scrolla ner till Controllers.

Tryck på Använd andra styrenhet för hjälp och se till att omkopplaren Använd assistanskontroll är på.

Ta din andra handkontroll, slå på den och välj samma användarprofil som huvudkontrollen är ansluten till. Det är mycket viktigt att båda kontrollerna är anslutna till samma användarprofil. Om inte kommer processen inte att lyckas. Du kan se vilken profil huvudkontrollern är ansluten till genom kontrollikonen under profilbilden.

Du kommer nu att kunna använda den andra handkontrollen för att hjälpa den första spelaren på alla sätt de behöver. Du kan se att de två kontrollerna har anslutits framgångsrikt genom att kontrollera batteriikonen uppe till höger. Om det finns två batterier istället för ett är du bra att gå.

För att sluta använda en assistanskontroll, stäng av en av kontrollerna för att koppla bort den, eller gå tillbaka till inställningarna och stäng av Use Assist Controller.

Du kan inte använda DualSense-funktioner som haptisk feedback, adaptiva triggers eller handkontrollens inbyggda mikrofon när du använder en assistanskontroll, men det här är ett litet pris att betala för att hjälpa någon att spela och njuta av spelen de älskar.

En Assist Controller gör spel mer tillgängligt

Klassiska spelkontroller är för det mesta inte särskilt tillgängliga. De har små knappingångar som kräver mycket snäva rörelser och ett kloliknande grepp. Den här typen av inställningar fungerar helt enkelt inte för många människor, men det betyder inte att de inte ska kunna njuta av eller uppleva spel.

Det finns många tillgänglighetskontroller på marknaden, men de är ofta dyra och har också gränser för hur många personer de kan arbeta för. Att lägga till en assistanskontroll till din PS5 är ett billigt och effektivt sätt att göra spel mer tillgängligt för en budget, särskilt om du redan har två handkontroller.