Hur man ställer in och anpassar skärmsläckaren på din Mac

Viktiga takeaways

 • Det är enkelt att ställa in en skärmsläckare på din Mac. Öppna Systeminställningar, gå till Skärmsläckare och välj ett av de olika tillgängliga alternativen.
 • Du kan använda skärmsläckaren Foton för att lägga till dina egna bilder.
 • Du kan lösenordsskydda din Mac när skärmsläckaren visas. Gå till Systeminställningar > Låsskärm och ställ in din Mac så att den kräver ett lösenord när den aktiveras.

Skärmsläckare är animationer eller videor som visas på din dator när den är inaktiv. De kan variera från slumpmässiga bilder till anpassad text eller till och med en enkel klocka. Här är allt du behöver veta för att ställa in en skärmsläckare på din Mac.

Hur man ställer in en skärmsläckare på din Mac

Som nämnts ovan är det ganska enkelt att ställa in och anpassa din skärmsläckare i macOS. Så följ de enkla instruktionerna nedan för att komma igång:

 • Öppna Systeminställningar på din Mac och gå till Skärmsläckare.
 • Du kommer att se ett rutnät med alternativ för skärmsläckare. Du kan välja mellan olika kategorier beroende på dina önskemål.
 • Klicka på det skärmsläckaralternativ du vill använda.
 • Om du väljer skärmsläckaren Foton klickar du på Alternativ högst upp i skärmsläckarmenyn för att lägga till dina egna foton. Du kan lägga till bilder från antingen en mapp eller appen Foton genom att klicka på rullgardinsmenyn Källa. När du har valt dina bilder, klicka på Välj och välj sedan OK.

  Det är allt! Din skärmsläckare bör nu visas när du lämnar din Mac inaktiv under en viss period. Du kan använda den tillsammans med andra anpassningsalternativ på din Mac för att göra den ännu mer till ett nöje att titta på och arbeta med.

  Om din Mac kör macOS Sonoma kan du välja skärmsläckare från luften, som i huvudsak är videor från olika platser. Du har till och med möjlighet att blanda mellan flera skärmsläckare. På äldre macOS-versioner var du tvungen att lita på ett tredjepartsverktyg som heter Aerial Companion för att få Apple TV:s antennskärmsläckare på en Mac.

  Så här lösenordsskyddar du din Mac när skärmsläckaren visas

  Du kan välja att kräva ett lösenord för att logga in på din Mac igen när din skärmsläckare visas. Detta är en praktisk funktion och kan förhindra obehörig åtkomst till din Mac.

  För att lösenordsskydda din Mac när skärmsläckaren visas, gå till Systeminställningar > Låsskärm. Välj rullgardinsmenyn bredvid Kräv lösenord efter att skärmsläckaren startar eller visningen stängts av och ställ in den på Omedelbart.

  Dra fördel av skärmsläckare på din Mac

  Som du kan se är det ganska enkelt att ställa in en skärmsläckare i macOS. När du följt stegen ovan bör din personliga skärmsläckare vara tillgänglig att se när din Mac är inaktiv. Dessutom har du kontroll över tiden det tar för din skärmsläckare att dyka upp och du kan till och med välja att låsa din Mac när den aktiveras.

  Genom att anpassa skärmsläckaren på din Mac kommer du ett steg närmare att göra din Mac unik för dig.