Hur man ställer in Gmail för att använda IMAP

Gmail är den mest använda e-postleverantören i världen, men du kanske inte vill använda den via webben eller en dedikerad e-postapp. Så här ställer du in Gmail för att använda IMAP, så att du kan komma åt det via din favorite-postklient.

Varför använda IMAP med Gmail?

Sedan Google började erbjuda Gmail som en gratistjänst 2004 har dess tillägg varit utomordentligt generösa och kommer även idag att ge dig 15 GB lagringsutrymme. Gmail kommer också som en app på nästan alla vanliga Android-telefoner, vilket ger den obestridd marknadsdominans. Naturligtvis erbjuder alternativa e-postklienter nu liknande eller bättre tjänster än Gmail.

Men genom att logga in på Gmails webbgränssnitt eller använda Gmail-appen ger du Google insikt i vad du gör någon annanstans på webben, och din aktivitet kan kopplas till ditt Google-konto. Google kan till och med spåra dig när du använder ett privat eller inkognitofönster. Även om detta kan vara användbart, kan du betrakta det som ett onödigt intrång.

Om du vill använda e-postklienter från tredje part med Gmail måste du aktivera IMAP och SMTP.

Hur man aktiverar IMAP och SMTP i Gmail

I Gmails webbgränssnitt klickar du på kuggikonen för att öppna sidofältet och trycker sedan på Visa alla inställningar. Det här avsnittet ger dig tillgång till alla konfigurationsalternativ som är tillgängliga i Gmail. Klicka på vidarebefordran och POP/IMAP och scrolla ner till IMAP. Som standard är IMAP inaktiverat. För att aktivera det, klicka på alternativknappen bredvid Aktivera IMAP.

Du kan också ställa in alternativ för vad du vill ska hända när du markerar som meddelande som raderat i IMAP, samt alternativ för arkivering och radering. När du är nöjd med dina val klickar du på Spara ändringar.

Konfigurera din e-postklient för att fungera med Gmail

Nu är Gmail konfigurerat för att fungera med IMAP, du kan behöva konfigurera din e-postklient för att komma åt Gmail med IMAP.

Även om många e-postklienter automatiskt konfigurerar sig själva så snart du anger din Gmail-adress, kommer andra inte att göra det. Det finns några fantastiska gratis e-postklienter för ditt skrivbord. Det här är inställningarna du behöver:

 • IMAP-serveradress: imap.gmail.com
 • IMAP-port: 993
 • IMAP TLS/SSL krävs: ja
 • IMAP-användarnamn: Din Gmail-adress
 • IMAP-lösenord: Ditt Gmail-lösenord

Du måste också ange SMTP-inställningar för att skicka e-post med Gmail.

 • SMTP-serveradress: smtp.gmail.com
 • SMTP-port (TLS): 587
 • SMTP-port (SSL): 465
 • Gmail SMTP TLS/SSL krävs: ja
 • SMTP-användarnamn: Din Gmail-adress
 • SMTP-lösenord: Ditt Gmail-lösenord

Det är enkelt att använda IMAP med Gmail

Genom att aktivera IMAP med Gmail kan du komma åt dina Gmail-e-postmeddelanden med din e-postklient. Det är säkrare och du behöver bara konfigurera det en gång.