I dagens digitala värld är det viktigt att barn får tillgång till datorer och internet, men det är lika viktigt att skydda dem. Att sätta gränser och uppmuntra en hälsosam relation med tekniken kan vara en utmaning, men macOS erbjuder inbyggda verktyg för föräldrakontroll som kan underlätta detta.
Skapa ett eget användarkonto för ditt barn
Oavsett om ditt barn delar en dator med resten av familjen eller har en egen Mac, är det klokt att skapa ett separat användarkonto för dem. Detta gör det möjligt att anpassa inställningarna och reglerna specifikt för barnet.
Om flera barn kommer att använda samma Mac, bör du skapa individuella användarkonton för varje barn. På så sätt kan du tilldela specifika behörigheter och kontroller för vart och ett. Varje barn får då ett eget utrymme på hårddisken för dokument, foton och andra filer.
Även om ditt barn har en egen dator bör du som förälder vara den enda som har administratörsbehörighet. Administratörskontot, som du skapar när du först startar Mac-datorn, ger dig full tillgång till alla funktioner.
Det bästa tillvägagångssättet är att du själv konfigurerar Mac-datorn från början. Under den första startprocessen går du igenom installationen som om den vore din egen. Se till att du väljer ett starkt lösenord för administratörskontot som ditt barn inte kan lista ut.
När din nya Mac är färdigkonfigurerad och redo att användas är det dags att skapa ett användarkonto för ditt barn:
Gå till Systeminställningar > Användare och grupper och klicka på låssymbolen. Logga in med ditt lösenord, Apple Watch eller Touch ID.
Tryck på plustecknet (+) för att lägga till ett nytt konto.
Välj ”Standard” i rullgardinsmenyn ”Nytt konto”.
Fyll i den begärda kontoinformationen och tryck på ”Skapa användare”.
Det är mycket viktigt att välja rätt kontotyp. Endast administratörskonton har rättigheter att installera nya applikationer. Eftersom Apples föräldrakontroll fungerar per app, kan ditt barn kringgå de begränsningar du har infört om de har möjlighet att installera egna applikationer.
När användarkontot för barnet är skapat, är det dags att aktivera Apples föräldrakontroller.
Använd Skärmtid för att hantera föräldrakontroller
I macOS Mojave (10.14) och äldre versioner fanns en separat sektion för ”Föräldrakontroll” under ”Systeminställningar”. I macOS Catalina (10.15) och senare hanteras föräldrakontrollerna istället via ”Skärmtid” i ”Systeminställningar”. För att ta reda på vilken version av macOS din dator använder, klicka på Apple-logotypen och välj ”Om den här datorn”.
Den här artikeln fokuserar på macOS Catalina och senare versioner. Om du använder en äldre version av macOS, bör du beakta detta.
Börja med att logga ut från ditt administratörskonto och logga in på det nyskapade användarkontot för barnet. När du är inloggad, öppna Systeminställningar > Skärmtid och aktivera funktionen i menyn Alternativ.
Klicka i rutan intill ”Använd lösenord för skärmtid” för att aktivera det och ange sedan ett unikt, fyrsiffrigt lösenord som barnet inte kan gissa, men som du själv kommer ihåg.
Använd sedan de tillgängliga alternativen för att ställa in gränser för appanvändning, innehållstyp och övergripande datoranvändning. Kom ihåg att du måste göra detta för varje användarkonto. Logga in och justera behörigheterna för varje konto efter behov.
Ställ in Driftstopp
Med funktionen Driftstopp kan du låsa Mac-datorn under specifika tider varje dag. Under Driftstopp kan användaren endast komma åt de applikationer som du har godkänt. Om du är orolig för att dina barn använder sin dator när de borde sova är Driftstopp det perfekta verktyget.
För att aktivera funktionen, klicka på ”Aktivera”. Välj sedan antingen alternativet ”Varje dag” eller ”Anpassad” för att skapa ett eget schema. Ett anpassat schema är bra om du till exempel tillåter mer datoranvändning under helgerna.
Om du avaktiverar alternativet ”Blockera vid driftstopp” kan barnet ignorera tidsbegränsningen. ”Skärmtid” blir då snarare ett rådgivande verktyg än en strikt föräldrakontroll. Om du vill att applikationer ska blockeras ordentligt, låt alternativet vara aktiverat.
Begränsa användning med Appgränser
Om du inte vill att ditt barn ska använda en specifik app eller tjänst för mycket kan ”Appgränser” vara en användbar funktion. Denna funktion begränsar appanvändningen till ett visst antal minuter per dag. Tiden återställs vid midnatt.
I menyn ”Appgränser”, klicka på plustecknet (+) för att lägga till den app du vill begränsa. Du kan även välja hela appkategorier, som ”Spel” eller ”Sociala nätverk”. Om du föredrar det kan du välja specifika appar som Safari eller Fortnite. Ställ in en tid eller ett schema, klicka i rutan intill ”Blockera vid slutet av gränsen” för att inaktivera appen när tiden är ute, och klicka sedan på ”Klar”.
Tyvärr skiljer inte macOS på om en app är aktivt använd eller bara öppen i bakgrunden. Om du till exempel begränsar Safari till två timmar per dag och barnet skriver ett arbete samtidigt som hen gör research på webben, kommer macOS fortfarande att begränsa Safari till dessa två timmar, oavsett hur mycket tid barnet faktiskt ägnat åt att surfa.
Detta är inte ett problem för andra typer av applikationer, som spel. Du bör däremot tänka dig för innan du begränsar viktiga tjänster som Safari eller Meddelanden.
Ange Alltid tillåtet
I sektionen ”Alltid tillåtet” kan du godkänna appar som barnet alltid ska ha tillgång till, även efter att ”Driftstopp” börjar. Dessa applikationer fortsätter att fungera även när tiden för ”Driftstopp” har infallit.
Om du vill blockera allt och sedan tillåta utvalda appar, aktivera alternativet för att blockera ”Alla appar och kategorier” under ”Appgränser” och lägg sedan till varje önskad app i ”Alltid tillåtet”.
Begränsa innehåll och integritet
Menyn ”Innehåll och integritet” ger dig möjlighet att begränsa vad ditt barn får se och göra på en Mac. Klicka på ”Aktivera” för att slå på den här funktionen och gå sedan igenom de olika sektionerna.
I sektionen ”Innehåll” kan du begränsa webbinnehåll, explicita uttryck i språk och flerspelarspel. Om du vill begränsa webbinnehåll kan du välja ”Obegränsad åtkomst”, ”Begränsa webbplatser för vuxna” (vilket tillämpar Apples filter) eller det mest strikta alternativet, ”Endast tillåtna webbplatser” (som blockerar allt utom de webbplatser du specificerar).
”Butiker” är mest relevant för iOS-användare, eftersom standardkonton på Mac inte kan installera programvara hur som helst. Den här sektionen påverkar vilka appar, filmer, tv-program, böcker, musik, podcaster och nyheter som visas i sökresultaten.
Om du vill begränsa åtkomsten till Mac:ens ”Kamera”, ”Siri & diktering” eller ”Böcker”, klickar du på fliken ”Appar”.
Om du inte begränsar Siri kan ditt barn använda det för att göra webbförfrågningar och därmed kringgå de andra reglerna du har infört. Alternativen under ”Övrigt” påverkar endast iOS-enheter.
Testa dina inställningar
Nu när du har infört alla restriktioner är det dags att testa dem. Försök att titta på en åldersbegränsad video på YouTube eller använda en app som du har blockerat. Be Siri att hämta information från nätet.
Gå igenom listan över tillgängliga applikationer i mappen ”Program” för att säkerställa att du är nöjd med den. Om du har installerat en annan webbläsare, som Firefox eller Chrome, glöm inte att tillämpa samma begränsningar på dessa som du gjorde för Safari.
Om Mac-datorn är delad eller om det finns andra datorer i nätverket, kontrollera att allt delat innehåll i musik- eller TV-bibliotek är lämpligt för alla. För att göra detta, öppna apparna Musik och TV och klicka på rullgardinspilen bredvid ”Bibliotek” i sidofältet, som visas nedan.
Kom ihåg att testa varje användarkonto som du har skapat. Du kan se över inställningarna då och då och anpassa de begränsningar som verkar vara för strikta eller komplicerade. Allteftersom ditt barn blir äldre kan du öka åldersgränserna så att hen kan ta del av åldersanpassat innehåll. Det yttersta målet är att uppmuntra en sund relation mellan barnet och den teknik som hen använder dagligen.
Kom ihåg att barn är uppfinningsrika
Barn är ofta bra på att hitta sätt att kringgå de restriktioner som har införts. När jag var ung använde vi specialgjorda verktyg för att ta bort alla begränsningar på skoldatorer. Vi hittade sätt att komma åt filsystemet, spela spel över nätverket och dölja våra spår så att vi inte skulle bli upptäckta.
Datorer och programvara har utvecklats mycket sedan min skoltid. Barns nyfikenhet och uppfinningsrikedom är dock oförändrade. Tack vare hur standardkonton i macOS fungerar, är många av de gamla knepen (som att ändra tidszonen för att kringgå ”Driftstopp”) inte längre möjliga.
Så, @Apples skärmtidslösenord kan åsidosättas. Min son inaktiverade precis de begränsningar jag hade infört genom att använda en app som heter PIN Finder, som lyckades spåra mitt lösenord genom att skanna hans säkerhetskopia.
Lita INTE på skärmtidsbegränsningar.
PS: Jag är arg, men jag är också imponerad.
— Nando Vieira (17 maj 2019)
Den största risken för dina föräldrakontroller är din egen bristande säkerhet. Om ditt barn lyckas lista ut lösenordet för ”Skärmtid” eller ditt administratörslösenord, kan barnet kringgå alla dina regler. Det är därför en bra idé att byta lösenord regelbundet. På det sättet lär du även ditt barn om god säkerhetspraxis.
Det finns verktyg på marknaden som är utformade för att ta bort begränsningar i macOS, och det är möjligt att ditt barn kommer att försöka hitta dem. Det finns inte mycket du kan göra åt det förutom att vänta på att Apple rättar till den senaste tidens upptäckter.
Det bästa sättet att motverka detta är att se till att ditt barn inte har någon anledning att kringgå begränsningarna. Installera barnvänliga program och spel, som Minecraft, som uppmuntrar lärande och samarbete genom lek. Lyssna på de klagomål ditt barn har och försök att förklara dina beslut på ett rimligt sätt.
Ibland är en kompromiss, som en extra timme på helgen, allt som krävs.