Hur man ställer in en FTP-server på Ubuntu med Webmin

Vill du ställa in en FTP-server på ditt Ubuntu Server-system men vill inte ta itu med konfigurationsfiler? Om så är fallet, är Webmin något för dig! Webmin är ett utmärkt verktyg som låter användare hantera UNIX-liknande servrar med ett lättanvänt webbgränssnitt. Så här använder du Webmin för att konfigurera en FTP-server på Ubuntu.

Konfigurera Webmin på Ubuntu Server

Webmin måste installeras på Ubuntu Server innan du skapar en FTP-server med webbgränssnittet. Tack och lov stöder Webmin Ubuntu ganska bra. För att få appen att fungera, gå över till tjänstemannen Webmin webbplats.

Väl på Webmins webbplats, leta reda på nedladdningsknappen ”Debian Package” och klicka på den med musen. När du väljer den här knappen kommer Webmin DEB-paketet att laddas ner till din dator.

När nedladdningen är klar, logga in på ditt Ubuntu-system med SSH via en terminal på ditt Linux-skrivbord. Alternativt kan du sitta vid ditt Ubuntu-system och logga in på det med hjälp av TTY-konsolen.

När du har terminalåtkomst, överför Webmin DEB-paketet till Ubuntu Server. Installera sedan DEB-paketet på Ubuntu för att få Webmin att fungera.

Med Webmin som arbetar på Ubuntu Server, öppna en webbläsare på din dator. Besök sedan följande URL för att komma åt webbgränssnittet.

http://DITT_UBUNTU_SERVER_IP_OR_VÄRDNAMN:10000

Root-lösenord för Webmin

Webmin ger inte användarna ett standardanvändarnamn eller lösenord. Istället förlitar det sig helt på systemets befintliga rotkonto. Ubuntu inaktiverar dock detta root-konto som standard, så du måste återaktivera det innan du loggar in.

För att återaktivera root-lösenordet i Ubuntu, använd kommandot sudo -s för att logga in i terminalfönstret som root. Sedan, när terminalfönstret är root, kör du kommandot passwd för att ställa in ett nytt root-lösenord.

sudo -s

passwd

Se till att ställa in root-lösenordet i Ubuntu till något minnesvärt och säkert.

Installation av ProFTPD Webmin-modulen

Den medföljande FTP-servermodulen i Webmin är inte bra. Så istället kommer vi att använda ProFTPD-modulen. Tyvärr är denna modul från tredje part, så den måste installeras innan den kan användas.

För att installera ProFTPD-modulen på din Webmin-installation, följ steg-för-steg-instruktionerna nedan.

Steg 1: Välj först den här länken för att ladda ner den senaste versionen av ProFTPD-modulen till din dator. Om du vill ladda ner den här modulen med Linux-terminalen anger du följande kommando nedan.

wget http://www.webmin.com/webmin/download/modules/proftpd.wbm.gz

Steg 2: Efter att ha laddat ner den senaste versionen av ProFTPD-modulen öppnar du Webmin webbgränssnitt och loggar in på ditt användarkonto. Hitta sedan alternativet ”Webmin” i sidofältet och klicka på det med musen.

Steg 3: När du har valt Webmin-alternativet i sidofältet, välj ”Webmin Configuration” för att komma åt Webmin-konfigurationsområdet.

Steg 4: Inuti Webmin-konfigurationsområdet, hitta knappen ”Webmin Modules” och klicka på den med musen. Om du väljer den här knappen laddas området Webmin Modules.

Steg 5: Leta efter avsnittet ”Installera modul” och klicka på ”Från uppladdad fil.” Klicka sedan på gem-ikonen för att söka efter ProFTPD Webmin-modulen på din dator.

Steg 6: Klicka på den gröna knappen ”Installera modul” för att installera ProFTPD-modulen i ditt Webmin-webbgränssnitt. När modulinstallationen är klar, hitta knappen ”Uppdatera moduler” i sidofältet och klicka på den för att slutföra installationen av ProFTPD i Webmin.

Konfigurera FTP-servern

För att ställa in din FTP-server i Webmin, följ steg-för-steg-instruktionerna nedan.

Steg 1: Klicka på ”System” i Webmins sidofält. Välj sedan avsnittet ”Användare och grupper”. Skapa sedan ett användarkonto att använda med din FTP-server. Skapa gärna mer än ett konto om det behövs.

När du skapar ditt användarkonto i Webmin, se till att lägga till användaren i följande grupper.

adm
cd-rom
dopp
lxd
plugdev
sudo

Steg 2: När du har skapat dina användarkonton klickar du på avsnittet ”Server” i Webmins sidofält. Klicka sedan på ”ProFTPD Server” för att komma åt avsnittet ProFTPD Server.

Steg 3: Titta på ”Global konfiguration” och ändra eventuella inställningar du vill ändra. Oroa dig inte om du inte vill ändra några inställningar i ProFTPD Server-konfigurationsområdet. Standardinställningarna fungerar är OK och kommer att fungera bra.

Steg 4: När du har konfigurerat alla inställningar i ProFTPD-serverområdet, hitta knappen ”Apply Changes” och klicka på den med musen. Om du väljer den här knappen stoppas ProFTP-servern, startar den säkerhetskopieras och tillämpar dina nya inställningar.

Ansluter till FTP-servern

Det finns många sätt att ansluta till en FTP-server på Linux. Om du inte är säker på hur du gör det, kolla in Filezilla Ansökan. Det är en FTP-klient som gör det enkelt att ansluta till FTP och hantera servrar.