Hur man ställer in en beständig Ubuntu USB

Om du märker att du använder en Ubuntu live-disk mycket för bärbar datoranvändning, kanske du märker att filerna du sparar på den inte sparas och inte är beständiga. Det beror på att Ubuntu live-disken som standard inte har beständig lagring.

I den här guiden visar vi dig hur du skapar en Ubuntu live USB med beständig lagring så att du alltid har dina filer, oavsett vilken dator du är på, och oavsett hur många gånger ditt USB-minne startas om.

Installera Mkusb-appen på Ubuntu

Det är möjligt att göra ett beständigt Ubuntu USB-minne men för att göra det, och du måste installera ett unikt verktyg. Detta verktyg är känt som Mkusb. Det är ett unikt program som kan hjälpa dig att skapa startbara diskar, inklusive sådana som låter dig ha beständig lagring.

Att få den här appen installerad på Ubuntu kräver lite mixtrande, eftersom den inte finns i någon av Ubuntus standardprogramvaruförråd. För att komma igång, öppna ett terminalfönster på Ubuntu-skrivbordet. För att göra det, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller sök efter ”terminal” i appmenyn.

När terminalfönstret är öppet, använd kommandot add-apt-repository nedan för att lägga till Mkusb PPA till ditt Ubuntu-system. Denna PPA är för närvarande det enda sättet att få appen att fungera på Ubuntu.

Obs: nästan alla versioner av Ubuntu stöds inom Mkusb PPA. Vissa versioner stöds dock mer än andra. För mer information om support, klicka här.

sudo add-apt-repository ppa:mkusb/ppa

Efter att ha skrivit ut kommandot add-apt-repository ovan, kommer du att se en kort prompt, följt av terminalen som ber dig att trycka på Enter-tangenten. Gör det så bör Ubuntu automatiskt uppdatera dina mjukvarukällor och ställa in den nya Mkusb ppa.

Om ditt Ubuntu-system inte uppdateras automatiskt, eller om du föredrar att göra det för hand, kan du utföra följande apt update-kommando nedan i ett terminalfönster.

sudo apt update

Slutligen kan du installera Mkusb-applikationen på din Ubuntu-dator genom att utföra följande Apt-kommando nedan.

sudo apt install mkusb

Laddar ner Ubuntu

Mkusb-applikationen kan ställa in beständig USB så att filer i Ubuntu live-hemmappen alltid finns där, men för att göra det behöver den en Ubuntu ISO-fil. Tyvärr har programmet inte möjlighet att ladda ner den senaste versionen av Ubuntu automatiskt.

För att ladda ner den senaste Ubuntu ISO, börja med att gå över till Ubuntu.com. När du väl är där, hitta avsnittet ”Ladda ner” och klicka på det med musen. Därifrån visas ett popup-fönster.

I det här popup-fönstret väljer du 20.04 LTS och går till nästa sida för att starta nedladdningen. Eller, om du föredrar att hålla fast vid 6-månadersversionen, i motsats till LTS, välj det andra tillgängliga alternativet bredvid 20.04 LTS.

Om du föredrar att ladda ner den senaste Ubuntu ISO-filen via terminalen, öppna ett terminalfönster på Ubuntu-skrivbordet med Ctrl + Alt + T på tangentbordet och skriv in följande wget-kommando nedan.

wget https://mirror.us.leaseweb.net/ubuntu-releases/20.04.2.0/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso - O ~/Downloads/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso

Skapa en beständig USB med Mkusb

För att skapa en Ubuntu USB med beständig USB-lagring, följ steg-för-steg-instruktionerna nedan.

Steg 1: Öppna Ubuntu-appmenyn och sök efter ”mkusb” och starta den. När appen är öppen ser du ett meddelande som säger ”Kör mkusb version dus?” Välj ”Ja”-knappen för att fortsätta.

Efter att ha klickat på ”Ja” kommer du att bli ombedd att ange ditt lösenord. Gör det så kommer Mkusb att laddas upp.

Steg 2: När ditt lösenord har angetts kommer Mkusb att visa en lista över operationer. Leta efter alternativet ”Installera (skapa en startenhet) och välj det med musen. Klicka sedan på ”OK” för att fortsätta.

Steg 3: Välj alternativet ”Persistent live” med musen i Mkusb. Klicka sedan på ”OK” för att fortsätta till nästa sida.

Steg 4: Bläddra efter Ubuntu ISO-filen som du laddade ner tidigare. Välj sedan knappen ”OK” för att bekräfta ditt val.

När du väljer Ubuntu ISO-filen visas ett popup-fönster med ”Välj målenhet”. Använd popup-fönstret och välj ett USB-minne (på minst 8 GB i storlek eller mer). Tryck på ”OK”-knappen för att fortsätta.

Steg 5: Efter att ha valt din USB måste du välja en typ av installation. Leta efter ”msdos” och klicka på den för att fortsätta. Tryck sedan på ”OK”-knappen för att fortsätta.

Steg 6: Du måste nu välja hur mycket lagringsutrymme som ska användas via beständig lagring. Använd skjutreglaget och bestäm hur mycket utrymme som ska användas. Klicka på ”OK” när du är klar för att fortsätta.

När du har valt din beständiga USB-lagringsstorlek kommer Mkusb att börja blinka din enhet. Luta dig tillbaka och ha tålamod. Stäng appen när den är klar.