Hur man ställer in alias på Ubuntu

Spread the love

Är du trött på att skriva in långa kommandon i din Ubuntu-terminal? Vill du hitta ett bättre sätt? Om så är fallet kanske du vill ställa in terminalalias i Ubuntu-terminalen. I den här guiden visar vi dig hur.

Vad är ett alias?

Ett alias är en kommandoradsgenväg. Tänk på hur många gånger på Ubuntu du har försökt ange ett långt kommando, bara för att glömma vad det är. Ett alias kan ställas in som en genväg till det långa kommandot, så du behöver inte komma ihåg det.

Om du märker att du använder terminalen på Ubuntu mycket för utveckling, programmering eller bara för att du gillar kommandoraden, är det en bra idé att lära dig hur man ställer in alias.

Alias ​​konfigureras i filen ~/.bashrc i din Ubuntu-hemmapp. Dessa alias fungerar bara för en enskild användare, så kom ihåg att du kan behöva ställa in kommandoradsalias för varje användare på ditt system.

Säkerhetskopierar din Bashrc-fil

Standard Bashrc-filen i Ubuntu har några trevliga konfigurationsändringar i den för att göra ditt liv enklare. Dessa tillägg krävs inte, men det skulle vara synd att förlora det som utvecklarna redan har satt upp.

  Hur du hanterar dina lösenordsinställningar för iTunes Store och App Store

För att spara konfigurationen i din Bashrc-fil måste vi göra en säkerhetskopia. För att göra en säkerhetskopia, börja med att öppna ett terminalfönster på Ubuntu-skrivbordet. Du kan göra detta genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller genom att söka efter ”Terminal” i appmenyn.

Väl i terminalen, använd kommandot cp för att göra en kopia av ~/.bashrc. Denna kopia kommer att heta .bashrc.bak och kommer att vara oredigerad. På så sätt, om du vill ångra alla ändringar som gjorts i den här guiden, kan du göra det.

cp ~/.bashrc ~/.bashrc.bak

När som helst, om du vill återställa säkerhetskopian, kör kommandona nedan.

rm ~/.bashrc

mv ~/.bashrc.bak ~/.bashrc

Lägger till ett alias

Att lägga till ett alias till Ubuntu-terminalen är väldigt enkelt och enklare än det låter. För att börja måste du öppna din Ubuntu-användares Bashrc-fil för redigering. I den här guiden kommer vi att använda Nano-textredigeraren.

nano -w ~/.bashrc

När filen är öppen i Nano-textredigeraren, scrolla till botten och tryck på Enter för att skapa en ny rad. När du har skapat en ny rad, skriv ut ordet alias. Varje kommandoradsalias måste börja med detta ord.

alias

Med alias tillagt är det dags att namnge ditt genvägskommando. Till exempel, om du ville att din kommandogenväg skulle göra det enklare att uppdatera Snap-paket, kan du göra snap-update, etc.

alias snap-update

Efter genvägskommandot måste du lägga till ett =-tecken. Detta tecken kommer att berätta för Bash-skalet att det är här det långa kommandot börjar.

alias snap-update= 

Efter =-tecknet, lägg till det första ’-märket. Detta märke talar om för Bash-skalet var det långa kommandot börjar.

alias snap-update="

Efter det första ’-märket, lägg till ditt kommando. Så om du vill göra det enklare att uppdatera Ubuntus Snaps, skulle du lägga till sudo snap refresh. Kom ihåg; du kan lägga till så många kommandon du vill, så länge det finns en ; mellan dem.

  Så här fixar du "Dina snabbmeddelanden och samtal går till Microsoft Teams"

alias snap-update="sudo snap refresh'

När du har lagt till ditt alias till Ubuntu-terminalen, spara ändringarna med Ctrl + O och avsluta med Ctrl + X.

Aktiverar ett alias

Alias ​​är inte aktiva i ditt terminalfönster samma minut som du sparar din Bashrc-fil. Detta beror på att terminalsessionen måste uppdateras. Om du redigerar din Bashrc-fil och lägger till ett nytt alias kommer det troligen inte att fungera direkt.

Tack och lov finns det ett kommando du kan ange för att aktivera dina nya alias i Ubuntu-terminalen direkt. Så här fungerar det.

Lägg först till dina nya kommandoradsalias genom att använda stegen i ”Lägga till ett alias.” När du har tagit hand om det sparar du ändringarna i din Bashrc-textfil genom att trycka på Ctrl + O och avsluta med Ctrl + X.

  Hur telefonföretag äntligen verifierar nummerpresentation

När du är ute ur Nano, använd källkommandot i ~/.bashrc-filen. Du säger till Bash-terminalen i Ubuntu att använda den nyligen uppdaterade konfigurationen genom att ange detta kommando.

source ~/.bashrc

Efter att kommandot ovan har körts bör ditt nya alias vara aktivt och redo att användas direkt.

Stänger av alias

Det är möjligt att stänga av alias i Ubuntu om du vill. Så här gör du. Öppna först Bashrc-filen för redigering med hjälp av nano-kommandot nedan.

nano -w ~/.bashrc

När Bashrc-filen är öppen och redo att redigeras, leta reda på aliaset du vill inaktivera i Ubuntu. När du har hittat den lägger du till en #-symbol framför. Till exempel, för att stänga av vårt Snap-uppdateringsalias, bör det se ut som kommandot nedan.

#alias snap-update="sudo snap refresh"

När ditt alias är avstängt, tryck på Ctrl + O-knappen för att spara och avsluta med Ctrl + X. Kör sedan källkommandot för att uppdatera Bashrc-filen.

source ~/.bashrc

Efter att ha kört källkommandot kommer ditt alias att inaktiveras.