Hur man spelar in ditt Linux-skrivbord med Kooha

Om du någonsin velat spela in ditt Linux-skrivbord men inte gillar hur de befintliga skärminspelningsapparna på Linux är fula och förvirrande att använda, kommer du att gilla Kooha. Det är en elegant skärminspelningsapp som är designad kring användarvänlighet och användarvänlighet. Så här använder du det för att spela in ditt skrivbord på Linux.

Installerar Kooha på Linux

Kooha-appen för skärminspelning stöds på Linux via Flatpak, Arch Linux (AUR) och källkoden, som kan kompileras. Men innan vi kan gå igenom hur man använder det här programmet måste vi demonstrera hur man installerar det.

För att installera Kooha-applikationen på din Linux-dator måste du öppna ett terminalfönster. Du kan öppna ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Alternativt kan du söka efter ”Terminal” i appmenyn och starta den på det sättet.

När terminalfönstret är öppet kan installationen börja. Följ installationsanvisningarna nedan som motsvarar den installationsmetod du föredrar.

Flatpak

Koohas primära distributionssätt är Flathub-appbutiken som ett Flatpak-paket. Anledningen till detta är att appen är designad för Gnome-skrivbordet, och Gnome-teamet arbetar på Flatpak. Men alla Linux-skrivbord kan använda Flatpak.

För att starta installationen av Kooha via Flatpak, måste du ställa in Flatpak-runtime. Att ställa in körtiden börjar med att installera ”flatpak”-paketet på din dator. Du kan installera det här paketet genom att söka efter ”flatpak” i din distributions pakethanterare.

Om du har problem med att ställa in Flatpak runtime på din dator, har vi dig täckt! Kolla in vår djupgående guide om hur du installerar och konfigurerar Flatpak på Linux. Den kommer att berätta allt du behöver veta för att få det att fungera!

När Flatpak runtime är konfigurerad och inställd på ditt system, måste du aktivera Flathub App Store. För att aktivera Flathub App Store, använd flatpak remote-add kommandot nedan.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Med Flathub App Store installerad på din Linux-dator kommer du att kunna installera Kooha-applikationen. Använda flatpak installera kommandot nedan, ställ in appen.

flatpak install flathub io.github.seadve.Kooha

Arch Linux

Kooha-applikationen är tillgänglig för installation på Arch Linux via Arch Linux AUR. För att starta installationen måste du installera Trizen AUR-hjälparen. Det här programmet förenklar installationen av AUR-appar.

sudo pacman -S git base-devel

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/

makepkg -sri

Med Trizen-applikationen installerad kommer du att kunna ställa in Kooha-applikationen på din dator med hjälp av trizen -S kommando.

trizen -S kooha 

Källkod

Även om vi inte rekommenderar det, är det möjligt att installera Kooha-applikationen på din Linux-dator från den tillgängliga källkoden. För mer information om hur du kan få det här programmet att fungera på din Linux-dator, kolla in den officiella Kooha webbsida.

Hur man spelar in ditt Linux-skrivbord med Kooha

För att spela in ditt Linux-skrivbord med Kooha-applikationen, starta det genom att söka efter det i applikationsmenyn. Följ sedan steg-för-steg-instruktionerna nedan.

Steg 1: Inuti Kooha-applikationen måste du bestämma dig för vad du vill spela in. För att bara spela in en del av skärmen, klicka på rutan ”Fånga ett urval av skärmar”. Välj rutan ”Fånga en bildskärm eller ett fönster” om du föredrar att spela in hela skrivbordet.

Steg 2: Efter att ha bestämt vilken del av skärmen som ska spelas in i Kooha, måste du bestämma dig för ljudalternativ. Hitta högtalarikonen i appen och klicka på den om du vill att Kooha ska spela in allt ljud som kommer från din dator.

Å andra sidan, håll den här rutan avmarkerad om du inte vill att Kooha ska spela in ljudet från ditt Linux-skrivbord.

Steg 3: När du har valt om du vill spela in ljud från dina högtalare måste du bestämma om du vill att Kooha ska spela in mikrofonen som är ansluten till din dator. För att spela in från den, välj mikrofonknappen.

Om du inte vill att Kooha ska spela in din mikrofon, välj inte knappen.

Steg 4: Med dina mikrofoninställningar justerade är det dags att bestämma om Kooha ska visa din muspekare. För att få appen att visa din pekare under inspelningarna, klicka på knappen ”Muspekare”.

Vill du inte visa din muspekare i dina inspelningar? Välj inte knappen.

Steg 5: Med alla inställningar i Kooha konfigurerade kan inspelningen börja. Välj ”inspelning”-knappen för att starta inspelningen. När du klickar på ”spela in”-knappen börjar appen spela in din skärm.

När du är klar med inspelningen klickar du på stoppknappen. Efter att ha valt stopp kommer Kooha att spara din video till ”Videos” i din hemkatalog.