Hur man spelar Game Boy-spel i din Linux-terminal

Spread the love

Linux-terminalen, även om den verkligen är en rolig plats, är inte särskilt känd som en konsolspelplattform – till stor del tack vare dess begränsade ASCII- och punktskriftsutdata. Men dess spartanska gränssnitt är nästan perfekt för att replikera visningen av en original 1989 Nintendo Game Boy. Så här spelar du Game Boy-spel i din terminal.

Varför emulera en Game Boy i terminalen?

Nintendos Game Boy är en av de mest framgångsrika spelkonsolerna som någonsin skapats, och introducerade generationer av barn och vuxna till glädjen med spel som Tetris, Pokemon och Super Mario Land-serien.

Med sin 4MHz-processor och 47x43mm-skärm, kunde Game Boy lätt passa i byxfickan och erbjöd cirka 15 timmars spelande från fyra AA-batterier. I slutet av 1980-talet och början av 1990-talet var Game Boy ett måste-tillbehör för alla tonåringar och dominerade den bärbara spelmarknaden fullständigt.

Konsollens popularitet och livslängd innebar att det fanns tusentals officiellt licensierade Game Boy-spel, med många fler som hackades ihop av sovrumspyntare.

  Hur man får storleken på en fil eller katalog i Linux

Genom att köra en emulator i din terminal kan du köra varenda en av dessa och förvandla din terminal till ett omfattande bibliotek med spelbara spel.

Som namnet antyder är php-terminal-gameboy-emulator skriven i PHP – ett språk som vanligtvis används för att skapa webbplatser – och även om projektets readme bara anger att det stöder PHP 5.6, PHP 7 och HHVM, har vi haft det igång. nästan felfritt på PHP-versioner upp till 8.2.

Med php-terminal-gameboy-emulator är du inte heller begränsad till din dator utan kan köra sessioner över Secure Shell (SSH) på fjärrmaskiner.

Eftersom det körs i en terminal kommer dina Game Boy-spel inte att ha något ljud, men vi är säkra på att du kan nynna på Tetris-temalåten.

Du kommer inte heller att kunna spara spel. Om dessa begränsningar är för restriktiva finns det dussintals utmärkta emulatorer tillgängliga på Linux.

Du bör endast använda ROM som du lagligen äger. Du kan hitta ett stort utbud av hembryggda Game Boy ROMs på Homebrew Hub.

Hur man installerar php-terminal-gameboy-emulator på Linux

Innan du installerar php-terminal-gameboy-emulator bör du först se till att du har PHP installerat. För att kontrollera detta, öppna en terminal och skriv in:

 php -v 

Detta kommando bör returnera versionsnumret för ditt installerade PHP-paket. Om det returnerar ”php: kommando inte hittat”, har du inte PHP installerat.

  Hur man spelar Battlefield 1 på Linux

För att installera PHP på Arch och relaterade distros, skriv in:

 sudo pacman -S php 

Om Debian och dess derivat:

 sudo apt install php 

För Fedora-familjen måste du först lägga till Remi PHP-förvaret:

 sudo dnf -y install http://rpms.remirepo.net/fedora/remi-release-XX.rpm 

…där XX är ditt Fedora-versionsnummer. Aktivera nu förvaret:

 sudo dnf module enable php:remi-8.1 -y 

Slutligen kan du installera PHP med:

 sudo dnf install php -y 

Nu är PHP installerat, använd wget-verktyget för att ladda ner php-terminal-gameboy-emulator:

 wget https://raw.githubusercontent.com/gabrielrcouto/php-terminal-gameboy-emulator/master/bin/php-gameboy.phar 

Gör det körbart med:

 sudo chmod +x php-gameboy.phar 

Flytta binären till din sökväg så att den är körbar från var som helst på ditt system;

 sudo mv php-gameboy.phar /usr/local/bin/php-gameboy 

Spela Awesome Game Boy-spel i din Linux-terminal

För att starta ett spel med php-terminal-gameboy-emulator måste du skicka ROM-filens filnamn som ett argument. Till exempel:

 php-gameboy ~/gbroms/tetris.gb 

ROM:en laddas nästan omedelbart och du kommer att ställas inför den välbekanta gråskaleskärmen för vilket spel du än väljer.

  Hur man använder kommandot ls för att lista filer och kataloger på Linux

I videon nedan kan du se att emulatorn är ganska kapabel att köra Street Fighter II och att den här författaren är lika händig med terminalversionen som han är med den äkta handdatorn – övertygande kontrollerar Ryu för att slå Guile i första omgången.

Du kommer också att märka att även om php-terminal-gameboy-emulator gör ett övertygande jobb med att återskapa Game Boys punktmatrisskärm i din terminal, finns det enstaka visuella artefakter. Hur ofta dessa dyker upp och deras allvar beror på vilket spel du spelar.

Emulatorkontrollerna är som följer, och kan tyvärr inte mappas om:

Tangentbordskontroller

Konsolkontroller

WASD

D-Pad vägbeskrivningar

Kommatecken (,)

A

Punkt (.)

B

N

Välj

M

Start

Imponera på dina vänner med php-terminal-gameboy-emulator!

Att spela action-, fighting- och äventyrsspel från Linux-terminalen är en teknisk bedrift som säkerligen kommer att inspirera dina kollegor och relationer, och kan vara ett utmärkt sätt att övertyga dem om Linuxs framträdande plats som ett spelsystem.

Du kan också använda den som ett sätt att återuppleva din barndom i några lediga stillestånd när du arbetar.