Hur man spelar emulerade spel på din Steam-däck med EmuDeck

snabblänkar

Viktiga takeaways

  • EmuDeck hanterar emulatorer och deras installation för Steam Deck, vilket gör det enklare för dem som använder det Linux-baserade SteamOS.
  • Nackdelen med att använda EmuDeck är att du kan få fler emulatorer installerade än du faktiskt använder, men de kan avinstalleras senare.
  • EmuDeck erbjuder också Steam ROM Manager. Detta automatiserar processen att lägga till genvägar till ditt Steam-bibliotek, så att du kan starta emulerade spel från spelläget.

Du har säkert hört mycket om hur bra Steam Deck är som emuleringsplattform, men hur får du egentligen igång emulatorerna? Låt oss ta en titt på hur man spelar emulerade spel på Steam-däcket med EmuDeck.

Ska du använda EmuDeck för att emulera spel på Steam Deck?

Det första beslutet du måste göra är vilken emulator du ska använda. För den här guiden valde vi EmuDeck. För de flesta användare är detta ett enkelt alternativ på grund av plattformens bekvämlighet.

EmuDeck hanterar installationen och mappstrukturen för emulatorer. Med tanke på att Steam Deck använder ett Linux-baserat operativsystem som standard, kan det vara en stor hjälp att ha dessa aspekter hanterade åt dig.

Det finns ett antal emulatorer som du kan använda med Steam Deck. Men EmuDeck går ett steg längre och hanterar uppdateringar och tredjepartsverktygsintegration.

Finns det några nackdelar med EmuDeck? Den största nackdelen är att du förmodligen kommer att få många fler emulatorer installerade än du planerar att använda. Tack och lov kan dessa avinstalleras och trimmas ner efter den första installationen.

Om du föredrar att installera emulatorer individuellt, hittar du de flesta av dem i Discover-butiken. Om du gillar ljudet av EmuDeck, kommer vi att täcka nästa steg som är involverade i att installera det.

Hur man ställer in EmuDeck på ett Steam-däck

EmuDeck kräver att du känner dig runt skrivbordsläget innan du kan ställa in det. Innan vi går vidare, se till att du är bekväm med att använda Steam Deck som en stationär enhet.

För att komma igång, växla till skrivbordsläge genom att hålla ned strömknappen och välja Växla till skrivbord.

1. Installera och konfigurera EmuDeck

När du har bytt till skrivbordsläge måste du gå till EmuDeck webbplats och ladda ner installationspaketet. Se till att du gör detta på ditt faktiska Steam Deck, om du inte är villig att kopiera det från en annan enhet.

Det här installationspaketet måste placeras på ditt Steam-däcks skrivbord innan du kör det. Du hittar den här filen i mappen Nedladdningar om den inte sparas någon annanstans. Dra och släpp den här filen på skrivbordet. Det är viktigt att göra detta eftersom skriptet inte kommer att köras annars.

När du väl har kört den kommer du att se en varning som frågar om du är säker på att filen är säker. Du kan trycka på Fortsätt.

Flera nya fönster kan öppnas under denna process eftersom skriptet laddar ner och installerar kärnfiler. Så småningom kommer du att få två alternativ: att installera i enkelt läge eller anpassat läge.

Vi väljer enkelt läge, eftersom det är det enklaste.

Resten av alternativen är ganska självförklarande. Du har möjlighet att välja mellan att installera EmuDeck på ditt interna minne eller ett SD-kort. Du kommer också att få en lista över emulatorer som du vill installera. Att installera alla kommer att ha en minimal inverkan på utrymmet, så gör det gärna om du vill undvika att installera emulatorer längre fram.

När du har valt dina emulatorer är installationsprocessen klar. Du har nu alla dina emulatorer redo och förkonfigurerade för Steam Decks hårdvara och kontrolllayout.

2. Flytta dina ROM till EmuDeck

Därefter bör du bekanta dig med var ROM-skivor går och eventuella ytterligare förutsättningar, såsom BIOS-filer.

Beroende på var du installerade EmuDeck, kommer denna emuleringsmapp antingen att finnas i din hemmapp eller i roten på ditt SD-kort.

EmuDeck är konfigurerad så att alla emulatorer delar denna gemensamma mapp. Till exempel innehåller roms-mappen mappar som representerar varje enskild konsol som kan emuleras. Om du kopierar en Nintendo Switch ROM till Switch-mappen inom roms kommer både Yuzu och Ryujinx att kunna köra den ROM:en.

Du kan kontrollera vilken mapp som är för vilken konsol genom att öppna filen systems.txt längst ned. Dessutom finns det en systeminfo.txt-fil i var och en av mapparna som innehåller information om ROM-filtyper som stöds.

BIOS-filer kan också alla hamna i samma bios-mapp och läsas av vilken emulator som helst som behöver dem. Du kan ta reda på vilka systemfiler som krävs genom att navigera tillbaka till huvudskärmen i EmuDeck, klicka på Hantera emulatorer och trycka på Hantera på valfri enskild emulator.

De flesta emulatorer i EmuDeck innehåller redan relevanta systemfiler, men vissa, som DuckStation, kräver att du hämtar din egen BIOS-fil.

Tänk på att Steam Deck inte har någon inbyggd funktion för att överföra filer från andra enheter. Du måste använda hårdvaruadaptrar för att koppla in en lagringsenhet som en USB-enhet eller hitta alternativa sätt att överföra filerna över.

Med det har du allt du behöver för att få igång emuleringen. Det finns fortfarande ett steg till för att slutföra Steam Deck-emuleringsupplevelsen.

3. Lägg till emulatorer till ditt Steam-däcks spelläge

Så nu har du ett gäng emulatorer installerade. Men du vill inte gå in i skrivbordsläge varje gång du vill spela dem.

EmuDeck har sin egen lösning på detta problem. Under kategorin Tools & Stuff i EmuDeck ser du något som kallas Steam ROM Manager. Starta det här alternativet och se till att trycka på Ja på varningsmeddelandet.

Steam ROM Manager automatiserar processen att lägga till genvägar till ditt Steam-bibliotek, vilket innebär att de kan startas från spelläge. Specifikt kommer det att skanna ditt emuleringsbibliotek och lägga till individuella spel som genvägar.

Det betyder att du redan måste ha dina ROM kopierade innan det här alternativet kommer att göra något. När du väl har gjort det är det lika enkelt som att trycka på Förhandsgranska och sedan Parse.

En lista med spel bör generera, och om alla finns där kan du trycka på Spara till Steam. Nästa gång du startar spelläget hittar du alla dina genvägar under Non-Steam-spel.

När du är redo att spela ett emulerat spel på din Steam-däck, välj en genväg för emulerat spel för att komma direkt in i det. Om du startar en genväg och en emulator dyker upp istället, oroa dig inte. Det kan ta några sekunder att omdirigera från emulatorn till spelet.

Även om det kan verka som ett krångel, är en stor fördel med EmuDeck att det är inställt och glömt. Om du lyckas få det att fungera så fortsätter det att fungera. Plattformen låter dig njuta av att emulera spel på din Steam-däck på ett användarvänligt sätt.