Hur man spelar Baldur’s Gate 3 på Linux

Baldur’s Gate 3 är en up-comping RPG utvecklad och publicerad av Larian Studios. Spelet är under aktiv utveckling och finns på Steam som ”tidig tillgång”. Tidig åtkomst innebär att även om spelet arbetas på kan användare spela det som det är. Så här får du det att fungera på Linux.

Få Baldur’s Gate 3 att fungera på Linux

Baldur’s Gate 3 fungerar ganska bra på Linux tack vare Valves Proton-teknik och Steam Play-funktionen. Du kan dock bara använda den här funktionen med hjälp av Steam för Linux-klienten.

För att få igång Steam för Linux-klienten öppnar du ett terminalfönster på Linux-skrivbordet. För att öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn och sök efter den på det sättet.

När terminalfönstret är öppet följer du installationsinstruktionerna nedan som motsvarar det Linux-operativsystem du använder för närvarande.

Ubuntu

På Ubuntu kan du installera Steam på skrivbordet med kommandot apt install.

sudo apt install steam

Debian

På Debian kan du få igång Steam, men det bästa sättet att få det att fungera är att ladda ner Steam DEB-paketet direkt från Valve, istället för att ta itu med det ”icke-fria” programvaruförrådet.

För att ta Steam från Valve, använd följande wget nedladdningskommando nedan. Det kommer att spara filen i din hemkatalog.

wget https://steamcdn-a.akamaihd.net/client/installer/steam.deb

När nedladdningen är klar visas Steam DEB-paketet i din hemmapp. Vid det här laget kan du installera programvaran på din dator. Använd kommandot dpkg nedan för att få det att fungera.

sudo dpkg -i steam.deb

Nu när Steam är installerat på Debian, använd kommandot apt-get install nedan för att korrigera eventuella beroendeproblem.

sudo apt-get install -f

Arch Linux

På Arch Linux kan du få Steam-appen att fungera, så länge som programvaruförrådet ”multilib” är aktiverat. För att göra det, öppna filen /etc/pacman.conf, leta reda på ”#multilib” och ta bort #-symbolen, såväl som från raderna direkt under den. Spara sedan ändringarna och stäng redigeraren.

När du har stängt editorn, använd kommandot pacman -Syy för att synkronisera om dina programkällor till Arch Linux-repos.

sudo pacman -Syy

Slutligen, installera Steam med pacman-kommandot nedan.

sudo pacman -S steam

Fedora/OpenSUSE

Fedora såväl som OpenSUSE har möjligheten att installera Steam direkt från programvaruförråd som ingår i operativsystemet. Med detta sagt tenderar Flatpak-utgåvan av Steam att fungera bättre på dessa operativsystem så vi föreslår att du följer dessa instruktioner istället.

Flatpak

För att få Steam att fungera via Flatpak måste du först aktivera Flatpak runtime. För att aktivera runtime på ditt system, använd din pakethanterare för att installera runtime. Om du inte vet hur du ställer in Flatpak runtime, följ vår guide i ämnet.

När Flatpak runtime är igång, använd de två kommandona för att få igång Steam på din Linux-dator.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo
flatpak install flathub com.valvesoftware.Steam

Installera Baldur’s Gate 3 på Linux

Med Steam installerat på din Linux-dator, öppna den och logga in med dina användaruppgifter. Följ sedan steg-för-steg-instruktionerna nedan för att få Baldur’s Gate 3 att fungera på Linux.

Steg 1: För att starta, öppna Steam och klicka på ”Steam”-menyn med musen. Välj sedan menyn ”Inställningar” i Steam-menyn för att komma åt Steam-inställningarna.

Väl inne i Steam-inställningsområdet, hitta avsnittet ”Steam Play” och klicka på det med musen. Därifrån markerar du både rutan ”Aktivera Steam Play för titlar som stöds” och rutan ”Aktivera Steam Play för alla andra titlar”.

Steg 2: Hitta knappen ”Store” och klicka på den för att gå till Steam-butiken. Väl på Steam-butiken klickar du på sökrutan och skriver in ”Baldur’s Gate 3” i rutan. Tryck sedan på Enter för att se sökresultaten.

Steg 3: Titta igenom sökresultaten för Baldur’s Gate 3 och klicka på det med musen. När du klickar på den kommer du till Baldur’s Gate 3 Steam Store-sidan. Härifrån klickar du på den gröna ”Lägg till i kundvagn”-knappen för att köpa spelet och lägga till det på ditt konto.

Steg 4: När du har köpt spelet klickar du på knappen ”Bibliotek: för att komma åt ditt Steam-bibliotek. Därifrån söker du efter ”Baldur’s Gate 3”-spelet i din spellista. Hitta sedan den blå ”INSTALLERA”-knappen och klicka på den för att ladda ner och installera spelet.

Steg 5: När installationen är klar kommer den blå ”INSTALLERA”-knappen att bli en grön ”PLAY”-knapp. Härifrån klickar du på ”SPEL”-knappen för att starta spelet. Njut av!