Hur man sparar papper och bläck när man skriver ut webbsidor med onlineverktyg

Att skriva ut hela webbsidor förbrukar både papper och bläck. Ju mer du skriver ut från webben, desto mer kostar det i form av bläckpåfyllning och papper. Det är särskilt fallet när webbsidor är fulla av skräp som du inte behöver i tryckta utskrifter.

PrintWhatYouLike och PrintFriendly är två onlineverktyg som hjälper dig att spara papper och bläck när du skriver ut webbinnehåll. Du kan ta bort oönskad text, annonser och bilder från webbsidor med dessa onlineverktyg för att bara skriva ut det som behövs på sidorna. Så här kan du spara papper och bläck med PrintWhatYouLike och PrintFriendly.

Hur man sparar papper och bläck med PrintWhatYouLike

PrintWhatYouLike är en gammal webbapp som fortfarande är en av de bästa för att städa upp webbsidor med minimalt krångel. Webbutvecklarna Cassie Schmitz och Jonathan Koomjian designade PrintWhatYouLike för att ge användarna ett verktyg som de kan spara papper med när de skriver ut onlineinnehåll. Denna webbapp är fritt tillgänglig att använda med eller utan ett valfritt konto.

För att prova den här webbappen, öppna Skriv utVadDuGillar-sida i din webbläsare; öppna en annan webbsida där du kan skriva ut visst innehåll på en annan flik. Klicka i webbläsarens adressfält, välj webbadressen till sidan som ska skrivas ut och tryck på Ctrl + C för att kopiera. Klistra sedan in den kopierade sidadressen i rutan Ange en URL på PrintWhatYouLike genom att trycka på Ctrl + V och klicka på webbappens Start-knapp.

Nu har du en redigerbar vy av webbsidan du vill skriva ut i PrintWhatYouLike. Du kan omedelbart formatera om sidan för utskrift genom att klicka på alternativet Format i PrintWhatYouLikes sidofält. Det tar bort alla bilder och navigeringsfält på webbplatsen och lämnar bara huvuddelen av textinnehållet kvar att skriva ut.

Om du föredrar manuell redigering klickar du på Ångra för att återställa helsideslayouten. Klicka sedan på alternativknapparna Dölj för alternativen Bakgrund, Bilder och Marginal. Om du till exempel klickar på Dölj för bilder tar du bort alla bilder på en webbsida, vilket sparar en hel del bläck när det finns många av dem.

Att minska textstorleken är ett annat bra sätt att spara papper och bläck. Du kan göra det genom att klicka på minusknappen (-) för alternativet Textstorlek. Det finns ingen gräns för hur liten du kan göra texten, men håll den tillräckligt stor för att vara läsbar. Om en sida inte har ett särskilt tydligt teckensnitt kan du också fixa det genom att välja ett alternativ på rullgardinsmenyn Font.

Eller så kan du redigera sidan för utskrift genom att välja delar av den. Klicka till exempel på ett stycke eller underrubrik på sidan för att välja det. Sedan kommer du att se ett verktygsfält som innehåller redigeringsalternativ för ditt val. Klicka på Ta bort för att radera det markerade elementet på sidan. Eller välj alternativet Isolera för att ta bort allt från webbsidan du inte har valt.

När du är klar med redigeringen klickar du på Skriv ut i sidofältet PrintWhatYouLike. Det kommer att visa din webbläsares utskriftsalternativ. Klicka på din webbläsares utskriftsalternativ för att avsluta.

Om ett ”Hoppsan, något gick fel”-fel inträffar i PrintWhatYouLike-appen för en sida du vill skriva ut, prova att använda appens bokmärke istället. För att göra det måste du aktivera webbläsarens bokmärkesfält. Öppna sedan sidan du vill redigera för utskrift och klicka på bokmärket PrintWhatYouLike i bokmärkesfältet.

Du kan också redigera sidor med snabbtangenter för PrintWhatYouLikes alternativ. Om du till exempel trycker på Del-tangenten tas markerade sidelement bort. Klicka på Hjälp i webbappens sidofält för att se en lista över PrintWhatYouLikes kommandon och kortkommandon för dem.

Att skapa ett gratis PrintWhatYouLike-konto låser upp extra funktioner som att spara klipp och ändra set. För att skapa ett konto, klicka på länken Logga in högst upp i PrintWhatYouLike och välj alternativet Registrera dig. Ange sedan kontoinformation, klicka på kryssrutan Jag accepterar och tryck på knappen Registrera dig.

Hur man sparar papper och bläck med utskriftsvänligt

PrintFriendly är ett annat gammalt onlineverktyg som fortfarande är mycket användbart för att skriva ut webbsidor. Det här verktyget innehåller också ett alternativ för att konvertera webbsidor till PDF-dokument. Så du kan använda PrintFriendly för att trimma ner en sida för PDF-konvertering eller utskrift.

Öppna först en webbsida som du behöver redigera för utskrift och kopiera dess URL. Ta upp Utskriftsvänlig webbapp i din webbläsare och klistra in den kopierade sidadressen i rutan Ange en URL. Klicka på Förhandsgranska för att visa sidan i appens utskriftsredigerare.

Du kan ta bort alla delar av en sida som du inte vill ha i din utskrivna utskrift bara genom att flytta muspekaren över dem och klicka på den gula markeringen. En sak att notera om PrintFriendly är att det automatiskt tar bort många av de omgivande sidelementen, till exempel webbplatsnavigeringsfält. Detta kommer vanligtvis att lämna dig med bara artikeln på sidan, från vilken du kan ta bort text och bilder.

PrintFriendly har inte lika många redigeringsalternativ som PrintWhatYouLike. Det innehåller dock ett alternativ för att ändra storlek på bilder, vilket är något som PrintWhatYouLike inte har. Du kan göra bilder mindre genom att klicka i bildrutan och välja 75 %, 50 % eller 25 %. Om du till exempel väljer 50 % minskar bläckförbrukningen för utskrift av bilder med hälften.

PrintFriendly har även möjlighet att göra text mindre och större. Klicka i rutan T (text) för att välja ett storleksalternativ. Om du väljer det minsta alternativet på 70 % minskar textstorleken med 30 procent. Eller så kan du öka teckenstorleken genom att välja alternativet 130 %.

Klicka på Print in PrintFriendly efter att ha justerat sidan för utskrift. Det kommer att visa en förhandsvisning av sidan i din webbläsare, där du måste välja Skriv ut igen.

Eller så kan du konvertera sidan till en PDF istället. För att göra det, klicka på PDF-knappen på PrintFriendlys verktygsfält. Tryck sedan på alternativet Ladda ner din PDF för att spara filen. Du hittar PDF-dokumentet i vilken mapp din webbläsare vanligtvis laddar ner filer.

PrintFriendly har också ett webbläsartillägg för Firefox, Google Chrome och Edge som du kan använda istället för onlineappen. Det tillägget är ungefär detsamma som webbappen. Du kan dock klicka på tilläggsknappen i din webbläsare för att komma åt sidredigeraren utan att kopiera och klistra in webbadresser.

Ladda ner: Utskriftsvänlig & PDF för Google Chrome | Firefox | Kant (Fri)

Minska dina utskriftskostnader med PrintWhatYouLike eller PrintFriendly

PrintWhatYouLike och PrintFriendly är två onlineappar som sparar pengar genom att sänka utskriftskostnaderna. Du kan använda båda apparna för att skära bort i stort sett allt du inte behöver på webbsidor när du skriver ut dem. Detta minskar mängden bläck och papper du använder när du skriver ut webbsidor, vilket innebär mer ekonomisk utskrift.