Hur man sparar fotofiler som JPEG 2000 (och varför du borde)

Nästan alla känner till JPEG-fotoformatet, även om de inte har något särskilt intresse för fotografering. Men när du har utforskat flera sätt att få dina bilder att se bättre ut kan du stöta på JPEG 2000.

JPEG 2000-filer är ganska sällsynta jämfört med sådana som JPEG och PNG. Men om du vill att dina bilder ska vara av högre kvalitet bör du starkt överväga att använda dessa.

Idag kommer du att upptäcka hur du sparar fotofiler som JPEG 2000 – tillsammans med fördelarna med att göra det.

Vad är fördelen med att använda JPEG 2000-filer?

I huvudsak kan du tänka på JPEG 2000-filer som en version av högre kvalitet av JPEG-filer. När du delar dina foton online kommer många platser att komprimera dem – vilket kan resultera i att din bild ser suddigare ut än du vill. Det är därför du kanske har märkt att efter att ha laddat upp en smartphonebild till sociala medier, ser den mer pixlad ut när du zoomar in.

JPEG 2000-filer är förlustfria, vilket innebär att du inte behöver ta itu med många av de komprimeringsproblem som är förknippade med JPEG-filer. Så, trots att de har en större filstorlek, kan detta ofta göra dem till ett bra alternativ för personer med ett större intresse för fotografering än den genomsnittliga personen.

Om du behöver komprimera ett foto kan du prova dessa online bildkomprimeringsverktyg för optimala resultat.

Var ska du använda JPEG 2000-filer?

JPEG 2000-filer är svårare att använda online än JPEG-filer, som är mycket mer bärbara. Icke desto mindre bör du överväga att använda JPEG 2000 (som du kommer att se sparad som .jpf) i en handfull situationer.

1. Inlägg på sociala medier

När du publicerar på sådana som Instagram och X (tidigare känd som Twitter), kommer dina bilder att komprimeras och därför förlora kvalitet. Du kan lindra mycket av detta problem genom att ladda upp JPEG 2000-filer.

Med tanke på att JPEG 2000-filer ofta kan förbruka 10+ megabyte data, bör du komma ihåg att du kan behöva hantera filstorleksbegränsningar på vissa ställen. Dessutom är det bättre att lägga upp JPEG 2000 på Instagram från din smartphone än på en dator.

Om du gör inlägg specifikt på Instagram, överväg att läsa den här guiden om rätt storlek på dina Instagram-foton och -videor.

2. Bakgrundsbilder för smartphones

Smartphone bakgrundsbilder är mycket mer anpassningsbara än de brukade vara, och du kanske vill använda några av bilderna du har tagit som bakgrund. Det är onödigt att säga att när du väljer en smartphone-tapet vill du ha något som är tydligt.

JPEG 2000 är ett utmärkt filval om du vill ha skarpa smartphonebakgrunder. För att säkerställa att allt ser ut som det ska, se till att du också beskär i ett 16:9-format. Om du senare bestämmer dig för att sälja dina bilder som bakgrundsbilder till smartphones (var kan jag sälja mina bilder online?), är det också en bra idé att följa dessa protokoll.

3. Utskrifter

Du kan komma undan med bilder av lägre kvalitet i många fall online, men dessa brister är mycket mer uppenbara i tryckta situationer. Detta gäller särskilt för att sälja dina egna bilder som affischer och inramade samlarföremål, men det är också fallet om du vill bidra med dina bilder till tidningar.

JPEG 2000 kan vara ett bra sätt att se till att dina bilder håller hög kvalitet. Som ett alternativ kan du också överväga att använda PNG-formatet. Om du vill lära dig mer om PNG, se vår guide om vad PNG-filer är (och vad du ska använda dem till).

Kan du spara JPEG 2000-filer i Lightroom?

Med tanke på att Adobe Lightroom är en av de mest populära fotoredigeringsplattformarna på webben, kanske du vill spara dina filer som JPEG 2000 med appen. Men detta är tyvärr inte möjligt.

Tack och lov kan du använda alternativ för att spara högkvalitativa bilder i Lightroom. Det är till exempel möjligt att exportera dina foton i PNG-format. Ett annat alternativ är att spara det som en JPEG men redigera pixelinställningarna. Du kan prova dessa tips om dina Instagram-bilder inte ser skarpa ut, och de kommer även att gälla många andra platser där du vill dela dina bilder.

Hur man sparar en JPEG 2000-fil i Photoshop

Även om det inte är möjligt att spara JPEG 2000-filer i Lightroom (i skrivande stund) kan du göra det i Photoshop. För bästa resultat, exportera dina filer som PSD från Lightroom genom att gå till Arkiv > Exportera och välja PSD från rullgardinsmenyn. Du kan läsa mer om hur du öppnar ett Lightroom-foto i Photoshop om det behövs.

När du är klar med redigeringen i Photoshop och du vill spara dina exporterade filer som JPEG 2000, följ stegen nedan:

 • Gå till Arkiv i verktygsfältet högst upp på skärmen.
 • För att spara en fil som JPEG 2000 måste du skapa en ny kopia. Så välj Spara en kopia när rullgardinsmenyn visas.
 • När du ser popup-fönstret på skärmen, gå till Format och expandera rullgardinsmenyn.
 • Välj JPEG 2000.
 • Välj en plats för att spara din kopia. Och om du känner att det är nödvändigt, byt namn på filen i textrutan Spara som högst upp på skärmen.
 • Klicka på Spara när du har slutfört stegen ovan. Din fil bör sparas inom några sekunder.
 • När du har sparat dina filer som JPEG 2000 kan du överföra dem till din smartphone om det behövs (t.ex. om du vill dela dem på sociala medier). Om du äger Apple-produkter är AirDrop från din iPhone eller Mac det bästa alternativet för både effektivitet och minimering av komprimering.

  Om du inte använder AirDrop kan du prova flera snabba filöverföringsmetoder från dator till mobil. Till exempel tjänster som Dropbox och Vi överför är lätta att använda på flera enheter.

  JPEG 2000-filer är användbara i flera fotograferingsscenarier

  JPEG 2000 är ett ofta outforskat fotofilformat, men det kan vara otroligt användbart om du vill dela vackra bilder i högsta möjliga upplösning. Du behöver inte hantera komprimering lika mycket som med vanliga JPEG-filer, och du kan använda dem i tryckt form och online.

  Även om JPEG 2000-filer ofta är mycket större än sina JPEG-motsvarigheter, är avvägningen värt besväret.