Hur man sparar en telefon eller surfplatta som tappats i vatten

Viktiga takeaways

 • För att förhindra potentiell skada, torka telefonen så mycket som möjligt innan du slår på den igen.
 • Håll utkik efter varningsskyltar under användning och sluta använda enheten tills den är helt torr.
 • Du kan behöva ta din telefon eller surfplatta till ett servicecenter för en noggrann inspektion.

Om du har tappat din telefon eller surfplatta i vatten, oroa dig inte; din enhet kanske inte är permanent skadad ännu. Men du bör agera snabbt för att förhindra att vattnet skadar interna komponenter. Följ dessa enkla tips för att förhoppningsvis rädda din enhet.

Slå inte på en blöt telefon direkt

Hamlin Rozario/MakeUseOf

Vatten och el går helt enkelt inte överens; en våt enhet kan kortsluta och till och med ge dig en elektrisk stöt. Vatten kan skada skärmen och sippra in i ramar, skåror under skärmen och in i batteriutrymmet. Alla dessa situationer kan allvarligt skada din enhet om den inte hanteras på rätt sätt.

Så om din smartphone eller surfplatta tog ett dyk och stängdes av av sig själv, motstå lusten att slå på den igen. Om den fortfarande är på, stäng av den snabbt för att förhindra potentiell skada. Håll den avstängd tills du har torkat den helt.

De flesta Android-enheter kan stängas av genom att trycka länge på strömknappen och välja Stäng av från avstängningsmenyn. För att komma åt avstängningsskärmen på en modern iPhone eller iPad, tryck och håll ned sidoknappen och en av volymknapparna samtidigt. Om du äger en äldre Apple-enhet med en fysisk hemknapp behöver du bara trycka och hålla in sidoknappen.

Shan Abdul/MakeUseOf

När du har stängt av din telefon eller surfplatta, torka först utsidan så mycket som möjligt för att förhindra att mer vatten kommer in i enheten. Undvik att använda pappershanddukar eller andra föremål som kan lämna kvar rester.

Här är några tips för att komma igång:

 • Om din enhet har ett löstagbart batteri tar du bort det från facket. Placera den sedan på en plan yta och klappa den försiktigt med en torr trasa för att absorbera fukt.
 • Ta ut SIM-kortet och SD-kortet (om det används), torka dem med en luddfri trasa och förvara dem på ett säkert ställe.
 • Torka batteri-, SIM-kort- och SD-kortplatserna (i tillämpliga fall) med en luddfri trasa för att suga upp eventuellt kvarvarande vatten. Detta förhindrar att vatten sipprar in och orsakar ytterligare skada.
 • Torka bort eventuella vattendroppar längs skärmens kanter. Undersök skruvhål, ramar och hela utsidan av din telefon eller surfplatta för att se till att den är torr.
 • Placera din telefon eller surfplatta i ett varmt rum eller utomhus en varm dag. Undvik direkt solljus eller intensiv värme, eftersom dessa kan vara skadliga.
 • Undvik att använda värmekällor som hårtorkar, eftersom de kan skada enhetens batteri och andra komponenter; låt det lufttorka istället.
 • Genom att följa dessa tips kan du torka utsidan av din enhet på några minuter. Vänta med att slå på den tills vidare, eftersom det fortfarande kan finnas vatten inne.

  Ta bort det resterande vattnet som kan ha svept in

  USB-porten, ljuduttagen och högtalarna är känsliga ställen där vatten lätt kan tränga in. Om du förbiser dessa ställen kan det orsaka skada om du slår på din telefon eller surfplatta igen med lite vatten inuti.

  Börja med att torka din smartphones USB-port och ljuduttag, om tillämpligt. Använd en luddfri trasa för att absorbera fukt från öppningarna; avstå från att blåsa in luft i hålen eller ansluta en laddare eller hörlurar, eftersom det kan trycka vatten inåt.

  VH-studio/Shutterstock

  Vi rekommenderar silikagel för att ta bort överblivet vatten från högtalare och andra ställen. Det är en vanlig fuktborttagare som hjälper till att förhindra fuktskador på elektroniken. Köp helt enkelt kiselgel från din lokala butik, placera enheten i en lufttät eller väl tillsluten behållare och sätt i kiselgelpaketen eller fördela lösa pärlor jämnt i behållaren.

  Det är lämpligt att lämna din enhet i silikagel i 24 till 48 timmar. Om du inte kan vänta så länge, vänta minst 12 timmar, ge gelén tillräckligt med tid för att absorbera fukt. Undvik att använda en risskål för att torka enheten; det kan göra mer skada än nytta. Undvik också att ta isär telefonen för att rengöra vattnet inuti. Om du gör det kan interna kretsar utsättas för vatten, vilket kan leda till ytterligare skada.

  Efter att ha torkat din smartphone noggrant och säkerställt att allt kvarvarande vatten har tömts, låt den sitta i några timmar. Försök slutligen att slå på den. Om du lyckas slå på den är allt klart. Men om det inte går att slå på behöver du experthjälp.

  Ta din telefon eller surfplatta till ett servicecenter

  Unsplash

  Om din telefon eller surfplatta inte slås på, eller om du är tveksam till att slå på den, ta den till ett närliggande servicecenter och få den inspekterad. Om hårdvaran inte går att reparera är det enda alternativet att byta ut den.

  Men om den kan repareras, kontrollera om din enhets garanti täcker vattenskador. Oftast måste du stå för hela kostnaden själv om du inte betalar för en utökad garanti som AppleCare+ eller Samsung Care+.

  För att behålla din garanti eller försäkringsskydd, avstå från att låta din enhet repareras av lokala tekniker. Besök alltid ett officiellt servicecenter när det är möjligt.

  Håll utkik efter problem när du använder din telefon eller surfplatta

  Om du framgångsrikt har slagit på din enhet eller återställt dess korrekta funktionalitet efter en professionell inspektion, håll ett öga på den under de närmaste dagarna. Om du ser tecken på en vattenskadad telefon, till exempel en suddig skärm, skärmlappar, dimmig kamera, ljud som sprakar, dämpade högtalare eller instabil laddning, stäng av den och få den inspekterad igen.

  Om du stöter på varningar som ”Liquid Detected in Lightning Connector” på iOS, ”Moisture deected” på din Samsung-enhet, eller andra vattenrelaterade varningar som indikerar närvaron av fukt, kan det fortfarande finnas vatten inne. Se din enhetstillverkares webbplats för vägledning om hur du hanterar den specifika varningen.

  Om dessa varningar kvarstår även efter att ha försökt de föreslagna stegen, är det klokt att söka professionell hjälp.

  Genom att följa dessa tips hjälper du till att skydda din våta smartphone eller surfplatta från oåterkalleliga vattenskador. För att förhindra att en liknande situation upprepas, anta säkrare vanor: undvik att använda din enhet nära vattenkällor, skydda den från badrumsånga, avstå från att använda den medan du dricker vatten och var försiktig på platser där vattenskador är en potentiell risk.

  Överväg också att köpa en försäkring för att minimera kostnaderna för reparationer och välja en vattentät enhet när du uppgraderar i framtiden.