Hur man spårar/blockerar din förlorade/stulna mobiltelefon i Indien

Central Equipment Identity Register (CIER) portal, ett svar på böner🙏 för de som vill spåra eller blockera sin förlorade eller stulna mobiltelefon.

Vi lever i en tid där våra smartphones har blivit en oumbärlig del av våra liv.

Från personlig användning till professionell användning, och inte att förglömma pedagogisk användning (tack vare COVID), ses en smartphone nu som en investering och ett dagligt behov.

Att förlora denna gadget kan vara ekonomiskt och känslomässigt besvärande, eftersom all din data kommer att försvinna på några sekunder. Enligt en färsk rapport i området 50 000 mobiltelefoner är stulna varje månad i Indien. Detta är verkligen stressande, men den indiska regeringen har lanserat en portal som ska hjälpa medborgare att spåra deras stulna telefoner.

I det här inlägget kommer vi att gå igenom spårning och blockering av din förlorade eller stulna telefon i Indien med hjälp av portalen Central Equipment Identity Register (CIER). Låt oss lära oss mer.

Vad ska du göra om din telefon blir stulen eller försvunnen?

Det primära steget är att inte få panik och blockera din mobiltelefon. Jag vet att det är en tuff situation att vara i, men du måste vara medveten om att din telefon har en enorm mängd personlig och känslig information lagrad.

Detta inkluderar kontakter, foton, e-poståtkomst, ekonomisk data och all appdata som du har installerat på den. Du måste också ha spenderat en bomb för att få en bra telefon med bra funktioner.

Detta är den främsta anledningen till att snabbt vidta åtgärder vid förlust eller stöld. Blockera först din telefon och börja spåra den, vilket kan hjälpa dig att skydda dina data, förhindra obehörig användning och öka chanserna för återställning.

Innan du rapporterar din mobiltelefon är det viktigt att vidta omedelbara försiktighetsåtgärder för att skydda din telefondata från att hamna i fel händer. Här är ett par saker du kan göra:

#1. Blockera din mobiltelefon

Kontakta din tjänsteleverantör och informera dem om förlusten/stölden av din mobiltelefon. Som nästa steg kommer de att blockera ditt SIM-kort för att förhindra missbruk av ditt nummer för bedrägliga aktiviteter.

#2. Registrera en polisanmälan

Det är tillrådligt att registrera ett klagomål till din lokala polisstation angående din borttappade telefon. Ge dem all nödvändig information, inklusive IMEI-numret på din enhet. Detta kommer att hjälpa brottsbekämpande myndigheter att spåra och återställa din enhet.

Läs också: Så här kontrollerar du telefonstatus med IMEI-nummer

Se till att ta med dig och behålla kopian av klagomålet för framtida referens. Du kommer också att behöva detta nummer när du registrerar dig på CIER-portalen.

Vad är CIER Portal?

Centrala utrustningsidentitetsregistret (CEIR) Portal är ett initiativ från den indiska regeringen som tillåter mobiltelefonanvändare att rapportera förlust eller stöld av sina enheter och begära blockering av enheten för att förhindra obehörig användning.

Den är också integrerad med Sanchar Saathi-portalen, som hjälper dig att spåra din förlorade enhet och blockera den för att förhindra missbruk av information.

Denna portal introducerades för att främja digital kompetens och säkra digitala transaktioner. Det bästa är att alla med ett giltigt mobilnummer kan komma åt portalen gratis. Portalen har hjälpt till att blockera 10,04,523 och spåra 4,39,052 förlorade/stulna mobiltelefoner.

⚠️Du kan också kontrollera din mobiltelefons giltighet innan du köper en ny telefon via funktionen Know Your Mobile (KYM) genom att helt enkelt ange ditt IMEI-nummer och slå *#06#. Det rekommenderas att inte köpa mobiltelefonen om statusen visar – redan i bruk, duplicerad eller svartlistad!

Rapportera förlust eller stöld av mobiltelefon

Nu när vi är väl bekanta med plattformen, låt oss hoppa vidare till steg-för-steg-guiden för att spåra eller blockera din förlorade/stulna mobiltelefon med hjälp av CIER-portalen:

Steg 1: Logga in på tjänstemannen CIER-portal hemsida. Du bör se en flik i rött med titeln Block Stolen/Lost Mobile.

Steg 2: Du kommer att omdirigeras till en sida där du måste ange ditt mobilnummer och IMEI-numret (International Mobile Equipment Identity) för din förlorade eller stulna mobiltelefon.

Steg 3: Ange datumet för borttappad/stulen, ditt namn och ett alternativt kontaktnummer.

Steg 4: Håll ditt polisnummer i handen och ladda upp bekräftelsen från dem.

Steg 5: Ladda upp din permanenta adress och identitetsbevis.

Steg 6: Klicka slutligen på Get OTP för att få ditt engångslösenord på ditt alternativa kontaktnummer. Ange OTP i det angivna fältet och klicka på knappen Skicka.

Du kan spåra statusen för din förlorade/stulna mobil via alternativet Begär status som finns på webbplatsen.

Avblockera din återställda telefon

När du får tillbaka din borttappade/stulna mobiltelefon kan du enkelt avblockera den genom att följa stegen nedan:

  • Kontakta din mobiloperatör och be dem låsa upp ditt SIM-kort. De kommer att verifiera dina telefonuppgifter och initiera processen.
  • Gå sedan tillbaka till CIER-portalen och ange ditt begärande-ID och mobilnummer för att låsa upp din telefon.

Du kan sedan börja använda din telefon precis som tidigare!

Avslutande tankar

Att förlora din mobiltelefon kan vara en jobbig upplevelse, men du kan använda CIER-portalen för att skydda din data och blockera din enhet från obehörig användning.

Det är verkligen en värdefull resurs som tillhandahålls av regeringen för att registrera ett klagomål och spåra och blockera din telefon för att öka chanserna för återhämtning och minimera potentiell skada.

Dessutom, lagra alltid IMEI-numret på din telefon någonstans, eftersom det är en mycket viktig del av information. Det är också tillrådligt att skydda dina känsliga appar med App Lock. Håll dig lugn och försök ditt bästa för att inte hamna i en sådan situation.

Kolla sedan in hur du skannar och tar bort skadlig programvara från Android- och iOS-telefoner.