Hur man skriver ett pressmeddelande [+ 4 Templates]

Spread the love

Pressmeddelandemallar är ett värdefullt verktyg som hjälper dig att skapa och publicera vackra och professionella pressmeddelanden för ditt varumärke och lyfta fram det i rampljuset.

Det hjälper dig att fånga medias och journalisters uppmärksamhet för dina evenemang, nyanställningar, partnerskap, fusioner och förvärv och andra viktiga meddelanden och evenemang.

På så sätt kan du berätta för världen om de spännande händelserna i ditt företag, marknadsföra dina evenemang, göra insamlingar till en stor framgång och skörda andra fördelar.

Så när du börjar skapa ditt pressmeddelande måste du tänka och planera mycket på det, från dess design och färger till fält och texter. Det är tidskrävande och om ditt evenemang är närmare blir det ännu mer utmanande att producera ett högkvalitativt pressmeddelande i tid.

Men om du använder en pressmeddelandemall behöver du inte kämpa längre.

Du kan bara ta pressmeddelandemallen som passar ditt evenemang, anpassa den och trycka på publicera.

Är det inte så enkelt?

Det är jag säker på.

I den här artikeln kommer jag att diskutera några saker om ett pressmeddelande, hur man skriver ett och de bästa resurserna för pressmeddelandemallar du kan utnyttja.

Låt oss börja!

Vad är ett pressmeddelande?

Ett pressmeddelande är ett officiellt uttalande som skickas till media för att ge information om en viktig händelse. Det är en fängslande novell skriven för att fånga uppmärksamheten hos publikationer, journalister eller media så att de kan berätta historien om händelsen för världen.

Till exempel kan ett företag skriva ett pressmeddelande om sina nyanställningar, en ny produktlansering eller andra viktiga affärshändelser som det vill att världen ska veta om.

Pressmeddelanden skrivs också för andra evenemang som musik, konserter, insamlingar, ideell verksamhet, välgörenhet, sammanslagningar, förvärv, boklanseringar, utmärkelser, startuplanseringar och många fler.

De olika kategorierna av pressmeddelanden är:

 • Allmänt tillkännagivande: Standardpressmeddelandet är för en tidskänslig, diskret nyhetshändelse som en produktlansering, resultatrapport, nyanställningar och så vidare. Den riktar sig till redaktörer, journalister, investerare och kunder.
 • Innehållsmarknadsföring: Innehållsmarknadsföring kan utnyttja pressmeddelanden för att göra direkta meddelanden till publiken. Den är skapad genom att hålla i åtanke principerna för innehållsmarknadsföring för att informera och utbilda publiken och uppmuntra dem att bli dina kunder. Det kan vara i form av en story för att fånga publikens uppmärksamhet med en CTA till slut.
 • Evergreen pressmeddelande: Livslängden för denna kategori av pressmeddelandet är längre jämfört med det allmänna tillkännagivandet. Den publiceras vanligtvis online och representerar ett varumärke istället för att bara rapportera en händelse. Att skriva det kräver att du fokuserar på starkare och mer engagerande skrivande samtidigt som du riktar in dig på din publik.

Hur man skriver ett pressmeddelande

Att skriva ett pressmeddelande blir enklare om du känner till standardstrukturen och använder din strategi och forskning för att rikta dig mot publiken. Även om språket, innehållet och tonen i ditt pressmeddelande kan variera beroende på din avsikt och organisation, förblir standardstrukturen densamma.

Ett pressmeddelande innehåller i allmänhet 300-800 ord, där kroppen har 4-5 stycken tillsammans med en gräns på 400-500 ord. Dess strukturella element är:

 • Logotyp: Ett pressmeddelande kommer att innehålla ditt företags logotyp på toppen för att hjälpa läsaren att enkelt identifiera författaren och marknadsföra ditt varumärke.
 • Kontaktuppgifter: Företagets namn, e-postadress, telefonnummer, fysiska adress och andra viktiga kontaktuppgifter läggs till så att mediehus och PR-personal kan kontakta företaget.
 • Releasedatum: Det är det datum då pressmeddelandet är planerat att publiceras. Tilldela ”FÖR OMEDELBAR FRÄMNING” för dina pressmeddelanden om du inte vill att de ska publiceras i framtiden.
 • Rubrik och underrubrik: För att fånga uppmärksamheten i media måste en tydlig, rakt igenom rubrik ges. Det måste vara kreativt och genomtänkt och kort sammanfatta ditt evenemang med 1-6 ord. Du kan också lägga till en underrubrik för att ge extra information, vilket måste tillföra ett värde till pressmeddelandet.
 • Datumlinje: Det är texten som beskriver datum och plats för evenemanget. Standardformatet för datumlinje är ”Stad, delstat, datum”.
 • Lede: Den är kort och det första stycket svarar på vad, vem, när, varför, var och hur av händelsen. Du måste inkludera viktig information om händelsen i detta stycke för att informera publiken om innehållet i din berättelse.
 • Brödtext: Efter ledet måste du skriva brödtexten i pressmeddelandet. Det kan vara 2-3 korta stycken, inklusive bakgrundsinformation, en förklaring av händelsen, citat, statistik, giltiga källor och annan användbar information.
 • Boilerplate: Det är en text som förklarar verksamheten i din organisation, även känd som ”om oss”-delen av ditt företag. Det är placerat i sista stycket. Det kan återanvändas i andra pressmeddelanden för din organisation.
 • Uppmaning (CTA): Det är en direkt, kort text som talar om för din publik vad du ska göra härnäst eller vilken åtgärd du ska vidta. Exempel – ”Ta en 14-dagars gratis provperiod”, ”Anmäl dig till nyhetsbrevet” etc.
 • Avslutande/slutnotation: Du kan avsluta pressmeddelandet med – “###” notation. Det signalerar skrivaren att ingen kopia kommer att skrivas ut längre.
  Hur man aktiverar Crunchyroll på valfri enhet

Så låt oss nu diskutera några av de kostnadsfria pressmeddelandemallarna från dessa resurser:

Smartsheet

I Smartsheet, kan du hitta ett brett utbud av pressmeddelandemallar GRATIS. Detta gör att du kan komma igång med din pressmeddelandekampanj snabbare utan att spendera timmar på att skapa ett format från början.

Alla dessa kostnadsfria pressmeddelandemallar är noggrant sammanställda av marknadsföringsexperter. Du kommer att få pressmeddelandemallar för sociala medier, evenemang, lanseringar, affärsnyheter, utmärkelser, standardpressmeddelanden med mera.

Dessa mallar har definierade, tydliga avsnitt tillsammans med idén om vad man ska skriva i dem. Således blir det lättare för dig att ange all information du vill dela med din publik och inkludera vad, när, vem, varför, var och hur.

Bortsett från detta kan du infoga viktiga affärsdata som företagets logotyp, releasedatum och tid, kontaktuppgifter och mer. Dessutom är Smartsheets pressmeddelandemall för evenemang användbar för alla typer av evenemang som mode, film, konst, sport, restaurangöppning, etc. du kan till och med redigera en provkopia som tillhandahålls för att redigera och presentera ditt evenemang.

Dessa mallar är lätta att anpassa, och du kan bädda in multimedia och lägga till relevanta länkar till dina sociala medier, webbplats etc.

Jotform

Oavsett om du vill tillkännage nyanställningar, produktlanseringar eller evenemang, Jotform erbjuder en mängd förbyggda pressmeddelandemallar som är iögonfallande och professionella, lämpliga för olika användningsfall. Allt du behöver är att välja en mall utifrån dina behov och börja anpassa den.

Det är enkelt att anpassa dessa mallar genom att använda en PDF-redigerare där du kan ange alla detaljer och sedan generera ditt pressmeddelande direkt. Du kan använda deras dra-och-släpp PDF-redigerare och ändra malldesign genom att lägga till mer text och fält för att komplettera ditt varumärke, utseende och känsla. Detta kommer att hjälpa dig att representera ditt företag och ditt företag bättre.

Efter att ha fyllt i pressmeddelandeformuläret med relevant information kommer den anpassade mallen du har valt automatiskt att skapa ett pressmeddelande i PDF-format enkelt. Du kan till och med ladda ner denna PDF och dela den via sociala medier eller e-post med några få klick eller publicera den direkt på din webbplats.

  Hur man går på en social media detox

Olika typer av pressmeddelandemallar som erbjuds av Jotform är:

 • Pressmeddelande om produktlansering för att få uppmärksamhet i media och allmänhet
 • Musikpressmeddelande för att fånga musikälskares uppmärksamhet
 • Konsertpressmeddelande för att fånga uppmärksamhet i media och samhället
 • Pressmeddelande för evenemanget för att tillkännage evenemangsdatum, biljettpriser, plats och andra detaljer
 • Teaterpressmeddelande för att öka publikantalet och försäljningen
 • Pressmeddelande på sociala medier för att fira din sociala mediesidas framgång
 • E-posta pressmeddelande för att locka publik och kunder
 • Boka pressmeddelande för att tillkännage lanseringen av en ny bok och väcka intresse för communityn och media
 • Artist pressmeddelande för att marknadsföra nya artister och grupper
 • Nyanställd pressmeddelande för att meddela att ditt företag vill anställa nya medarbetare
 • Ideellt pressmeddelande för medvetenhet om något som att rädda jord, bevara naturen, donationsläger, etc.
 • Pressmeddelande om Coronavirus för att meddela störningar på grund av pandemin, byte till arbete hemifrån och andra förändringar

Så kom igång med Jotform och anpassa mallarna hur du vill.

Prowly

Prowly erbjuder 13 pressmeddelandemallar GRATIS som passar för alla tillfällen. Du kan ladda ner dessa mallar i PDF- och Microsoft Word-format och anpassa dem efter behov.

Alla mallar som skapats med Press Release Creator av Prowly är lätta att anpassa. Du får pressmeddelandemallar för:

 • Nya produkter
 • Produktuppdatering
 • Ny bokmeddelande
 • evenemang
 • musik
 • Nyanställda
 • Avskedsbesked
 • Omprofilering
 • Nytt partnermeddelande
 • Tillkännagivande av pristagare
 • Ny plats öppnar
 • Förklaring eller uttalande
 • Sportmeddelande

Vart och ett av de pressmeddelanden du väljer kommer att innehålla en rubrik, en ledtråd för att svara på vad, varför, vem, när, var, etc., en instans för att förklara informationen, datum, mediakontaktuppgifter som byråns eller författarens kontaktinformation, och företagsinformation för att hjälpa journalisten att förstå syftet och skriva pressmeddelandet.

Visme

Dela viktiga meddelanden och nyheter om ditt företag med världen med ett utsökt pressmeddelande som ingen kan ignorera. Hoppa på Visme och få pressmeddelandemallar för att fånga uppmärksamheten i media som ditt varumärke kräver av alla goda skäl.

Mallarna du får från Visme är lätta att anpassa och publicera på några minuter. De får din att sticka ut i mängden av andra pressmeddelanden eftersom dessa mallar har snygg och praktisk design och känsla för att ge dig det nödvändiga rampljuset. Matcha dessutom ditt varumärkes designtema för dina tjänster och produkter genom att anpassa mallarna med dra-och-släpp-redigeraren.

Personifiera dessutom pressmeddelandena genom att leka med typsnitt och färger, redigera texten, ersätta bilder, ladda upp din logotyp och mer med Vismes inbyggda editor. Detta hjälper dig att skapa direkta pressmeddelanden som matchar ditt varumärkes identitet och fångar uppmärksamheten hos media och journalister.

De typer av pressmeddelandemallar du kan hitta på Visme är för:

 • Turnémeddelande
 • Nytt spelarmeddelande
 • Ny vd-meddelande
 • Partnerskapsmeddelande
 • Förvärv
 • Fastighet
 • Politiska tillkännagivanden
 • Välgörenhet
 • Premiär
 • Nyanställda
 • Artist främjande
 • sporter
 • Polisavdelningen
 • Brandkår
 • NGO bistånd och insamlingar
 • Amazon produktsläpp
 • Lansering av finansgrupp
 • Smartphone lansering
 • Företagens sociala ansvar
 • Sjukhuspris
 • Reklambyrå anställer
 • Tv program
 • Hotellpartnerskap
 • Förändringar i kreativ process och marknadsföringsstrategi
 • musik
 • Startstart
 • Produktlansering
 • Eventkampanj
 • Boksläpp
 • Ideell insamling
 • Sammanslagningar
 • Etikettsignering

Du kan ladda ner valfri pressmeddelandemall du gillar i hög kvalitet i form av en PDF eller bild. Därefter kan du publicera mallen online efter anpassning och dela den med världen med hjälp av en länk. Du kan också lägga till pressmeddelandet på din blogg eller webbplats. Du kan generera en enkel inbäddningskod och sedan lägga till den direkt på destinationswebbsidan.

  Fix Kan inte ladda ner från Microsoft Store

Dessutom ger Visme dig integritetskontroll för att skydda din företagsinformation, interaktivitet, bildbibliotek och möjligheten att lägga till media och presentera den var du vill.

Några tips för att skriva ett övertygande pressmeddelande

 • Lär känna din publik: Ett pressmeddelande kan hjälpa dig att få kunder. Med ordentlig forskning om din målgrupp kan du generera ett pressmeddelande för att utbilda din publik om ditt varumärke och få det att lysa bland de andra generiska meddelandena.
 • Var rakt på sak: I allmänhet är pressmeddelanden 400-500 ord långa. Så du måste bara inkludera användbart och handlingsbart innehåll för ditt evenemang. Det hjälper dig att undvika att förlora dina läsare innan de faktiskt når CTA-sektionen.
 • Skriv som en journalist: Om du skriver som en journalist gör kommer det att spara mediehus tid då de enkelt kan använda innehållet utan många förändringar. Detta gör dem bara glada men ger ditt pressmeddelande ett attraktivt utseende. På så sätt ökar chanserna för att ditt pressmeddelande ska cirkulera brett. Dessutom måste du undvika att använda ”vi” eller ”jag” i ditt pressmeddelande. Istället måste du skriva det i tredje person.
 • Standardtypsnitt: Du behöver inte använda snygga typsnitt bara för att göra din press attraktiv. Istället måste du fokusera på att sprida information tydligt och koncist. Använd tydligt språk, standardteckensnitt och tydlig formatering för att göra det enkelt för publiken att förstå informationen.
 • Kreativitet: Samtidigt som du är kortfattad måste du vara kreativ när du skapar ditt pressmeddelande. Den ska inte bara redovisa statistik och fakta utan också ge publiken anledning att vara extatisk och intresserad av stycket. Så var kreativ oavsett om du skriver för en produktlansering, musikevenemang eller presenterar dina intäkter. Lek med färger samtidigt som du är professionell och använd en övertygande ton.
 • Innehållsmarknadsföring: Ett pressmeddelande är inte bara ett tillkännagivande eller en nyhet utan en möjlighet för innehållsmarknadsföring. Därför bör den visa upp ditt varumärke och dess värderingar och sträva efter att informera och utbilda dina läsare.
 • Undvik jargong: Allmänheten är den som i slutändan kommer att läsa ditt pressmeddelande. Så undvik att använda någon organisatorisk jargong som kan få dig att tappa läsare, som kan vara dina potentiella kunder, uppfinnare och andra viktiga enheter.

Pressmeddelande Distributionstjänster

Ditt vackert utformade pressmeddelande kommer inte att vara till någon nytta om det inte når rätt nyhetssajter vid rätt tidpunkt. Det är här som Press Release Distribution Services hjälper till. Dessa tjänster hjälper dig att distribuera din release till olika nyhetsplattformar, inklusive Bloomberg, Fox, NBC och Google News. EIN Presswire är en sådan plattform som automatiserar din distribution över olika nyhetsplattformar.

Slutsats

Ett pressmeddelande är ett användbart verktyg för att fånga den uppmärksamhet i media och kunder som krävs genom att lyfta fram ditt varumärke.

Så istället för att spendera timmar på att tänka på formatet och andra detaljer när du skapar ett pressmeddelande från början, använd bara någon av pressmeddelandemallarna som nämns ovan. Du kan anpassa den för att passa dina behov och låta ditt varumärke skina!