Hur man skriver ett manus för en engagerande YouTube-video

Står du någon gång mitt i inspelningen av din nästa YouTube-video och du är inte säker på vad som ska komma härnäst? Det kan vara överväldigande att komma på slutet av en video medan kameran rullar.

Det är där ett manus kan komma in för att hjälpa dig – oavsett om det är för en handlingsplan eller en dialogkontur. I den här artikeln kommer du att lära dig skrivelementen för ett YouTube-videomanus och processen att följa för att skapa ditt eget.

Varför du bör skriva ett manus innan du spelar in

Det finns flera komponenter för att skapa en framgångsrik video: berättandeprocessen, filmproduktion och videoredigering är bara några. Att skriva ett manus innan du filmar din video är ett viktigt steg för att hålla alla dessa element organiserade. Och ett manus är i grunden en riktlinje för din YouTube-video – både för videoflöde och dialog.

Du kan till exempel ha en steg-för-steg-plan för b-roll-bilder för att ge din video ett filmiskt utseende. När du filmar vet du vilken bild du behöver. Du får också en guide för att göra videoredigering mer effektiv.

Dessutom, om du planerar en video där du spenderar en rimlig tid på att prata med kameran, kommer du att tacka dig själv för manuset. Det behöver inte vara ordagrant av vad du vill säga, men det hjälper dig att hålla videon vid ämnet. Dessutom kan du använda en teleprompter-app när du spelar in dina videor.

Viktiga skrivelement för ett videoskript

När du skriver ett manus för YouTube finns det några element som du måste lägga till för att göra det så bra som möjligt.

Presens

Att använda nutid ger din publik känslan av att titta på dina videor i realtid. Detta kan hjälpa till att göra ditt innehåll mer relaterbart och förbli relevant.

Använd enkel meningsstruktur

Enkla meningar är lättare för en publik att förstå och ta in informationen du presenterar. Dessutom, om du försöker nå en global publik måste du ta hänsyn till alla nivåer av språkkunskaper – enkla meningar hjälper till att hålla ditt innehåll mer tillgängligt.

Skriv för din publik

I slutändan skapar du YouTube-videor som andra kan njuta av. Du måste överväga vad din publik vill se.

Bara för att du gillar din muggsamling kanske din publik som kommer till din kanal för att lära sig hur man återställer gamla Toyotas bryr sig – vilket kommer att få dig att tappa tittare.

Använd Active Voice

Att använda aktiv röst hjälper till att ge din YouTube-video en mer kraftfull hållning, vilket översätts till en mer engagerad publik. Du kommer att uttrycka dina idéer tydligare och med mer självförtroende – och en självsäker presentatör framstår vanligtvis som mer pålitlig.

Om du är osäker på om ditt manus använder aktiv eller passiv röst kan du alltid använda ChatGPT som korrekturläsare.

Var inte för formell

Målet med ditt manus är att göra det lättare att få kontakt med din publik. Om du använder ett språk som inte är alltför formellt kan du skapa en mer avslappnad miljö på din kanal.

Dessutom tenderar tittarna att vilja ha videor som är mer relevanta, och formellt språk brukar ta tid.

Humor är en fin touch

Alla gillar att skratta, så försök att inkorporera lite humor i ditt manus. Det hjälper dig inte bara att sticka ut som YouTuber, utan du kommer också att bli mer minnesvärd för dina tittare.

Ännu mer är det mer benägna att dela en video som fick dem att skratta.

Använd AI Writing Assistants

Om du har hittat dig själv med writer’s block eller har svårt att komma på en video helt och hållet, prova att använda en AI-skrivassistent för att skapa engagerande innehåll.

Det kan hjälpa till med flera aspekter av skrivprocessen, som att komma på titlar och introduktioner och till och med skriva ett dialogmanus åt dig.

Hur man skriver ett skript för din YouTube-video

Att skriva ett manus till en video behöver inte vara en utmaning. Nedan finns en guide för allt du bör tänka på under processen. I slutändan får du en användbar disposition innan du ens har börjat filma.

1. Börja med en huvudidé

Det är nödvändigt att ta reda på huvudämnet för din video – du bör inte börja filma utan att ha en förståelse för vilka bilder du behöver.

Visst, under filmningen kan handlingen utvecklas till något lite annorlunda, men huvudämnet bör fortfarande vara i fokus. Om inte kommer din publik ha svårt att hålla sig engagerad.

2. Förutsäg din publiks frågor

Att känna till din målgrupp är ett av stegen i en checklista för att skapa innehåll. Innan du skriver ett manus måste du förstå vad din publik letar efter om de väljer att titta på din video.

Säg till exempel att du skriver ett manus till en video om hur du ställer in solenergi för din husbil utanför nätet. Din publik kommer att vilja veta vilka batterier du använder, effekten på solpanelerna och hur allt är anslutet, inklusive växelriktaren och styrenheterna.

Utan ett manus kan du missa en viktig del av information som dina tittare letade efter.

3. Använd en krok som en introduktion

De första 30 sekunderna av en YouTube-video är de mest avgörande – det är när en tittare vet om de vill fortsätta titta eller inte. Så det är ditt jobb att hålla dem engagerade med en fängslande introduktion.

Du kan skriva ut din hook som en förklaring till actionbilder för att fängsla din publik, som ett par rader att säga i videon eller som en voiceover. Din krok ska vara snabb och lockande.

4. Skriv ut ditt innehåll

När du har fastställt ditt ämne och din introduktion vill du skriva ut resten av din video. Detta kan göras på olika sätt, som att sätta upp dialog för din teleprompter eller ge en detaljerad rapport om varje scen.

Dess huvudsakliga syfte är att hålla dig på rätt spår – så det är helt upp till dig hur skriptet formateras.

5. Ta reda på övergångar

Mer än troligt kommer din video att ha flera scener som tar publiken från en miljö till en annan eller till och med bara ett underämne till nästa. Det är viktigt att beskriva dessa övergångar i förväg, så att filma och redigera blir en smidigare process.

Du kanske upptäcker i ditt manus att ett avsnitt mellan övergångarna inte verkar hjälpa till att flytta berättelsen vidare – du kan klippa scenen före produktionen för att spara tid.

Du kan också upptäcka att du behöver mycket specifika bilder för smidiga övergångar. Detta är användbart att veta, så att du kan se till att du tar rätt bilder.

6. Lägg till en uppmaning

YouTubers är alltför bekanta med uppmaningen ”tryck på prenumerationsknappen” och ”gilla den här videon”. Visst, du kan hitta tid medan du filmar för att lägga till din uppmaning till din video – eller så kan du skripta den så att den inte verkar så påtvingad.

Det är viktigt att skapa din uppmaning till handling på en plats som känns organisk för dig och din publik – du vill inte att de ska bli oengagerade. Om du skriver in det i din videos kontur, kommer du att kunna ta reda på den naturliga platsen i förväg, vilket kommer att göra ditt jobb lättare senare.

7. Inkludera YouTubes slutskärmstillägg

I slutet av YouTube-videor har du möjlighet att placera tillägg, som vilken video du ska titta på härnäst eller en av dina spellistor. Om du vet vilka tillägg du ska använda kan du infoga dem i skriptet.

Det skulle vara bra för dig att veta om du var tvungen att peka i en viss riktning, så tillägget dyker upp på rätt plats. Eller så kan du skriva ett manus till en voiceover för att berätta för din publik att kolla in den specifika spellistan.

Skriv ett manus till din nästa YouTube-video

Som YouTuber är att skriva ett manus ett viktigt steg som du inte vill missa. Det kan hjälpa till att lindra stressen med att komma med improviserat innehåll. Det kan också göra din video mer organiserad och engagerande.

Nästa gång du planerar en YouTube-video kan du prova att skriva ett manus för att göra det enklare för dig – samtidigt som du har de skrivelement som anges ovan i åtanke.