Hur man skapar en decentraliserad webbplats

Att skapa en decentraliserad webbplats är enklare än de flesta förväntar sig. Faktum är att den enda skillnaden mellan en decentraliserad webbplats och en normal webbplats är att den finns på ett decentraliserat nätverk. Nästan allt annat förblir detsamma.

I den här guiden går vi igenom processen att skapa och lansera en decentraliserad webbplats. Du behöver en Web3-domän och lite ETH i din plånbok för att gå igenom hela processen.

1. Skapa dina webbplatsfiler

Börja med att förbereda de nödvändiga webbplatsfilerna. Alternativt kan du ladda ner en gratis webbplatsmall från mallleverantörer och använda den för att skapa din decentraliserade webbplats. Vi laddar ner en mall från gratis CSS för att utveckla vår webbplats.

 • Besök Gratis CSS, välj en mall och ladda ner den. Extrahera sedan ZIP-filen till en mapp som innehåller varje enskild fil, som visas nedan.
 • Om du bygger webbplatsen från början, se till att du har alla dina filer i en mapp.

  2. Ladda upp dina webbplatsfiler till IPFS

  IPFS (Inter-Planetary File System), är det mest populära decentraliserade fillagringssystemet som består av ett globalt distribuerat peer-to-peer-nätverk av datorer som samarbetar för att vara värdfiler.

  Till att börja med kan du vara värd för dina webbplatsfiler på din självständigt körda IPFS-nod-persondator. Utmaningen med denna väg är att din dator måste vara online för att någon ska kunna komma åt din decentraliserade webbplats.

  Det andra alternativet är att använda en IPFS-värdplattform som t.ex Piñata, Infuraeller Fleek att vara värd för och distribuera dina filer över IPFS-nätverket, vilket gör det tillgängligt för alla. Du måste dock betala för ett abonnemang för att använda vissa av dessa tjänster.

  Ladda upp till din IPFS-nod

  Först måste du köra en oberoende IPFS-nod.

 • Börja med att ställa in IPFS på din PC. Du kan antingen ladda ner PC-klienten eller använda Brave webbläsartillägg för att ställa in din IPFS-nod.
 • När du redan är konfigurerad, öppna IPFS-instrumentpanelen, klicka på Importera och ladda upp din webbplatsmapp.
 • För att kontrollera om webbplatsen är live, klicka på de tre prickarna på höger sida av filen, välj Dela länk, kopiera och öppna IPFS-länken i en ny flik i Brave. Sajten bör laddas bra om du ställer in Brave korrekt.
 • Laddar upp till Fleek

  Fleek tillåter användare att ladda upp webbplatser till IPFS gratis, medan Piñata kräver ett premiumpaket. Icke desto mindre måste du distribuera din webbplats på GitHub först innan du kan använda Fleek.

 • Öppna din GitHub-instrumentpanel och skapa ett nytt arkiv. Ladda sedan upp dina webbplatsfiler till ditt GitHub-förråd med Git, ett versionskontrollsystem väl integrerat med GitHub. För enkel demonstration, spara först din webbplatsfil i en mapp på skrivbordet som heter dWeb
 • Besök Git-scmladda ner och installera den senaste versionen av Git.
 • Starta Git Bash från datorns startmeny och skriv in:
   cd desktop/dWeb 

  Detta kommando låter Git starta inuti mappen vi skapade på skrivbordet för att initiera ett lokalt arkiv.

 • Kör sedan följande kommandon ett efter ett:
   git init 
  git add .
  git commit -m "first commit"
  git remote add origin [url].git

  Var [url] representerar din GitHub-förvarsadress. I vårt fall är det:

   git remote add origin https: 
 • Att köra dessa kommandon initierar en dold .git-mapp i din webbplatsmapp, lägger till alla dina webbplatsfiler i .git-mappen, överför dem för uppladdning och laddar så småningom upp filerna till ditt GitHub-förråd.

  Detta är det mest effektiva sättet att ladda upp flera webbplatsfiler och mappar till ett GitHub-förråd, som ska se ut som visas ovan.

  Länkar Fleek till GitHub

  Så här länkar du ett Fleek-konto till GitHub

 • Besök Fleeklogga in på ditt konto och klicka på Lägg till ny webbplats
 • Anslut Fleek till GitHub och auktorisera åtkomst till arkivet med dina webbplatsfiler.
 • Fleek kommer att visa ditt valda arkiv. Fortsätt till fliken Deploy Location, välj IPFS och klicka på Fortsätt.
 • Välj ramverket (om du är osäker, lämna det som Annat) och distribuera din webbplats.
 • Din webbplats kommer att distribueras till IPFS.

  3. Anslut din Web3-domän

  Oavsett om du använder en lokal IPFS-nod eller en onlineplattform som Fleek, bör du vid det här laget ha din webbplats distribuerad till IPFS vilket betyder att du har webbplatsens IPFS-hash.

  Så nästa steg är att länka din webbplats till din Web3-domän. Du kan köpa en från någon av de bästa Web3-registratorerna på marknaden. Kostnaden för domänen kommer att bero på plattformens villkor, och för blockkedjebaserade domänsystem debiteras du en nätverksavgift för transaktionen som ska registreras på blockkedjan.

  För syftet med denna demonstration har vi förvärvat elgwaro.eth-domänen på ENS.

  Länka en ENS-domän till en IPFS-webbplats

  Så här länkar du din ENS-domän till en IPFS-värd webbplats

 • Öppna din ENS-instrumentpanel och gå till avsnittet om ditt domännamn.
 • Välj fliken Records och klicka på Edit Records.
 • Välj Annat, klistra in din oberoende IPFS-webbplatslänk och klicka på Spara.
 • Du kommer att bli ombedd att ansluta din plånbok för att auktorisera transaktionen, vilket kommer att kosta dig en liten avgift beroende på nätverkets aktivitet.
 • När transaktionen går igenom kommer din Web3-domän att länkas till din decentraliserade webbplats.
 • Om du använder Fleek kan du ansluta din domän på Fleek-instrumentpanelen.

 • Öppna instrumentpanelen för din distribuerade webbplats och klicka på Lägg till anpassad domän.
 • Scrolla ner till ENS Info och klicka på Lägg till ENS.
 • Skriv in din ENS-domän, klicka på Verifiera och bekräfta sedan.
 • Klicka sedan på Set Content Hash. Du kommer att behöva ansluta din plånbok för att godkänna transaktionen genom att betala en liten avgift baserad på nätverkets aktivitet. För att lyckas konfigurera länken, se till att det anslutna plånbokskontot är domänens kontrollant.
 • 4. Gå till din webbplats

  När du framgångsrikt har länkat din Web3-domän till din decentraliserade webbplats, kommer din Web3-domän att pekas till din decentraliserade webbplats.

  Du kan komma åt den med din ENS-domän +.link. Till exempel, i det här fallet är det elgwaro.eth.link. Ändå, när du använder en IPFS-aktiverad webbläsare som Brave, behöver du inte inkludera .link i slutet av din URL.

  Du har framgångsrikt skapat din decentraliserade webbplats.

  Går bortom Web2-utveckling

  När internet blir mer decentraliserat med tiden kommer antalet decentraliserade webbplatser troligen att överstiga de som finns på centraliserade servrar så småningom. Lyckligtvis är övergången från Web2 till Web3 webbplatsutveckling inte så komplex som det verkar. Därför, om du har tänkt på att bygga en decentraliserad webbplats som är resistent mot censur, kan den här guiden ge dig ett stort försprång.