Hur man rensar vin från Linux

Spread the love

Om du har bestämt dig för att inte använda Wine längre på din Linux-dator, vill du förmodligen veta hur du avinstallerar det och rensar alla Wine-program från ditt system. Tyvärr, om du är en ny användare, finns det inget inbyggt sätt att ta bort Wine från ditt system. Istället måste du göra det manuellt. Här är hur.

Obs: I den här guiden visar vi dig exakt hur du kan ta bort Wine. Vi täcker ”vin”-paketet. Om du installerade Wine på din Linux-dator med ett annat paket, är du ensam.

Rensa vin från Ubuntu

För att rensa bort Wine från Ubuntu, börja med att öppna ett terminalfönster. Du kan göra detta genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn.

När terminalfönstret är öppet börjar du med att ta bort Wine-mappen i din hemkatalog med kommandot rm.

rm -rf ~/.wine

När du har tagit bort den här mappen, avinstallera alla Wine-paket. Se till att använda kommandoradsomkopplaren –purge för att radera alla konfigurationsfiler som Wine har på Ubuntu.

sudo apt-get remove wine* --purge

När installationen är klar måste du också köra kommandot autoremove för att eliminera eventuella överblivna vinpaket som fortfarande finns kvar på systemet.

sudo apt-get autoremove -y

När kommandot autoremove är klart rensas Wine från Ubuntu.

  Hur man använder netstat på Linux

Rensa vin från Debian

För att grundligt rensa och avinstallera Wine från Debian, börja med att öppna ett terminalfönster på Debians skrivbord. Gör detta genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller sök efter ”Terminal” i appmenyn. Använd sedan kommandot rm för att ta bort din Wine-mapp från din hemkatalog med terminalfönstret öppet. Den här mappen innehåller alla vinrelaterade appar.

rm -rf ~/.Wine

Använd sedan kommandot apt-get remove för att avinstallera Wine-appen och eventuella Wine-relaterade program på Debian. Slutligen, se till att använda kommandoradsbrytaren –purge, eftersom detta också kommer att radera alla konfigurationsfiler som råkar finnas på systemet.

sudo apt-get remove wine* --purge

När allt är avinstallerat från Debian måste du också använda kommandot autoremove för att bli av med eventuella kvarvarande Wine-paket som fortfarande finns där.

sudo apt-get autoremove -y

Nu när kommandot autoremove är klart kommer Wine att rensas från Debian.

  Hur man installerar Kali Linux-appar i Debian

Rensa vin från Arch Linux

För att få bort Wine-applikationen från Arch Linux, börja med att öppna ett terminalfönster på skrivbordet. När terminalfönstret är öppet och redo att användas, ta bort din Wine-mapp med kommandot rm.

rm -rf ~/.Wine

Efter att ha tagit bort Wine-mappen måste du nästa gång avinstallera Wine-paketet. Men medan du gör detta, använd inte kommandot pacman -R, eftersom detta bara kommer att avinstallera ”wine”-paketet, istället för ”wine”-paketet och alla dess beroenden.

Avinstallera istället ”vin”-paketet med -Rsc kommandoradsväxel. Det här kommandot hjälper dig att ta bort allt som har med Wine att göra på din dator.

sudo pacman -Rsc wine

Purge Wine från Fedora

För att börja, öppna ett terminalfönster på Fedora-skrivbordet, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet, eller sök efter ”Terminal” i appmenyn och starta den på det sättet. När terminalfönstret är öppet använder du kommandot rm för att ta bort din Wine-mapp från datorn.

rm -rf ~/.Wine

Nu när Wine-mappen är borttagen från Fedora, måste du avinstallera Wine-paketen från Fedora. Tack och lov, till skillnad från många andra Linux-operativsystem, finns det inget behov av att rensa något. Dnf gör det automatiskt.

sudo dnf remove wine -y

Efter avinstallation av Wine-paketen från ditt system kommer Wine att renas bort från Fedora.

  Hur man installerar Arch Linux snabbare med Calam Arch

Purge Wine från OpenSUSE

För att rensa Wine från OpenSUSE, börja med att ta bort din Wine-mapp från datorn. För att göra det måste du öppna ett terminalfönster. Öppna en terminal genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Du kan också öppna en genom att söka efter ”Terminal” i appmenyn.

Ta sedan bort Wine-mappen från din hemkatalog med hjälp av rm-kommandot. Kom ihåg; detta tar bort alla dina Wine-program och installerade filer.

rm -rf ~/.Wine

Efter att ha tagit bort Wine-mappen måste du bli av med Wine-paketen på ditt system. För att göra det, använd kommandot zypper rm, men var noga med att inkludera kommandoradsomkopplaren -u. Den här omkopplaren låter dig också avinstallera alla relaterade beroenden till ”vin”-paketen på ditt OpenSUSE-system.

sudo zypper rm -u wine

När installationen av Wine-paketet och resten av beroenden är klar, har du rensat Wine från ditt OpenSUSE-system.