Hur man rensar system- och internetcachen på en Mac

Viktiga takeaways

 • Att rensa din Macs system- och webbläsarcacheminne kan frigöra lagringsutrymme. Men det kostar pengar, eftersom dessa temporära filer hjälper dig att navigera snabbare på din Mac.
 • Du kan rensa cacher manuellt eller använda tredjeparts Mac-rengöringsappar som CleanMyMac X eller OnyX för att göra processen enklare.

Att rensa systemet och webbläsarens cacheminne på din Mac kan hjälpa dig att frigöra mycket lagringsutrymme för andra viktiga filer. Men hur går du tillväga för att rensa cachen på din Mac, och ska du? Läs vidare för att ta reda på det.

Vad är cacher och varför radera dem?

Cachar är tillfälliga filer som skapas av operativsystemet och de applikationer du använder. De inkluderar tillfälliga internetfiler, som bilder och HTML-dokument, skapade av en webbläsare som Safari eller Chrome.

Dessa cachefiler hjälper dig att navigera snabbare på din Mac. Eftersom de lagrar denna data sparar din dator tid eftersom den inte behöver ladda ner allt igen.

Detta för oss till en viktig punkt: du behöver i allmänhet inte ta bort cacheminne. Om du inte letar efter ett snabbt och enkelt sätt att återfå lite ledigt utrymme, är det bäst att låta dem vara. Många applikationer kör sina egna rensningsrutiner för att förhindra att cacher hamnar i ohanterliga storlekar.

Du bör säkerhetskopiera din Mac innan du rensar cacheminnet för att undvika att permanent radera något viktigt av misstag!

Hur man rensar webbläsarcachen på en Mac

macOS stöder olika webbläsare; standarden är Safari, som de flesta använder. Vi visar dig hur du rensar Safaris cachefiler och var du hittar alternativet i populära webbläsare. Följ dessa steg:

 • Starta Safari, mus upp till menyraden och välj Inställningar.
 • Gå till fliken Avancerat i inställningsfönstret.
 • Markera alternativet Visa funktioner för webbutvecklare längst ned.
 • Klicka nu på Utveckla i menyraden och välj Töm cacher från rullgardinsmenyn.
 • Google Chrome, till exempel, har det här alternativet i avsnittet Sekretess och säkerhet i webbläsarens inställningar. Vissa webbläsare, som Microsoft Edge, kombinerar cachen med cookies och andra webbläsardata. Men de har en växel som låter dig välja endast cachefiler från partiet.

  Så här rensar du din Macs systemcache

  För att rensa systemcachefiler som är specifika för ditt användarkonto, så här behöver du göra:

 • Starta Finder och klicka sedan på Gå > Gå till mapp från menyraden högst upp.
 • I sökrutan som visas skriver du ~/Library/Caches och klickar på det första resultatet.
 • Välj alla Mac-filer och mappar som du vill ta bort och dra dem till papperskorgen. Alternativt kan du Ctrl-klicka och välja Flytta till papperskorgen.
 • Nu, Ctrl-klicka på papperskorgen på din Dock och välj Töm papperskorgen.
 • Om du vill ta bort cacheminne som är kopplade till ett annat användarkonto, måste du gå till den specifika användarens cachekatalog. Du kan göra detta genom att ändra mappplatsen i det andra steget till /Users/[username]/Bibliotek/Cache. Byta ut [username] med användarkontot i fråga.

  För att rensa systemcachefiler som delas mellan användarkonton, gå till /System/Library/Caches istället.

  Använd appar för att rensa din Macs cache

  Även om du kan rensa dessa cachar manuellt, gör vissa Mac-rengöringsappar processen snabbare. De är ganska praktiska för att skapa ledigt utrymme, så vi rekommenderar dem om du vill lägga till lite automatisk kontroll över din Macs lagring.

  Vårt favoritval är CleanMyMac X på grund av dess minimalistiska gränssnitt och inbyggda antivirus. Det är inte gratis, kostar $39,95 per år, men du kan dra nytta av dess 7-dagars gratis provperiod för att rensa din cache snabbt.

  Om du vill ha ett gratis alternativ, överväg att installera OnyX istället. Gå till Underhåll, växla mellan cacharna du vill ta bort i avsnittet Rengöring och klicka på Kör uppgifter. Den har också några användbara funktioner, som schemalagd start och avstängning (som saknas i macOS Ventura och Sonoma).

  Oavsett vilken app du använder måste du först ge den lagringsåtkomst genom att gå till Systeminställningar > Sekretess och säkerhet > Full diskåtkomst och aktivera växlingen för den appen. Annars kommer du inte att kunna använda den på rätt sätt.

  Ladda ner: CleanMyMac X ($39,95 per år, gratis provperiod tillgänglig)

  Ladda ner: Onyx (Fri)

  Om du inte har otroligt ont om utrymme eller funderar på att felsöka en specifik app genom att ta bort dess cache, bör du förmodligen lämna din Macs cachefiler ifred. Det finns många sätt att skapa ledigt utrymme på macOS utan att någonsin röra dina cacheminne.

  Du kan flytta dina bibliotek och säkerhetskopior av enheter någon annanstans, radera onödigt stora filer eller till och med ansluta en extern lagringsenhet till din Mac för att ge dig lite utrymme att andas.