Hur man rensar cache på Android (och när du borde)

Din Android-telefons begränsade lagringsutrymme kan fyllas snabbt. Och en orsak till detta som är lätt att förbise är den lagrade informationen som appar regelbundet skapar för att fungera som bäst.

Dessa temporära datafiler kallas cache; en stor del av din Android-telefons lagringsutrymme kan vara fylld med cachefiler. Låt oss ta en titt på vad temporära appfiler är och hur man rensar cacheminnet på Android.

Vad är cachad data?

Cachefiler är en typ av tillfällig data som din telefon använder för att snabbt ladda associerad information när du öppnar en app. Till exempel kan Spotify cachelagra dina mest använda spellistor så att den inte behöver ladda hela låtlistorna från början varje gång du öppnar dem. Eller så kan Google Chrome cachelagra en stor bild på en webbplats som du besöker regelbundet, så att den inte behöver ladda ner bilden varje gång du öppnar sidan.

En cachefil är endast användbar för det associerade programmet; Spotify har till exempel ingen användning för Instagrams cache. I många fall, när en app bestämmer sig för att den lagrade temporära informationen inte längre är användbar, kasserar den de medföljande cachefilerna. Webbplatser, appar och spel använder alla cachefiler för att ge dig en smidigare upplevelse.

Cache används inte bara av din Android-telefon – det är också en funktion av stationära webbläsare och annan programvara. Utan cachad data skulle din enhet behöva ladda om vanliga bilder och andra element varje gång du kommer åt dem, vilket är ineffektivt. Det är mycket bättre att dedikera en del av telefonens utrymme till dessa ofta använda informationsbitar.

För mer bakgrund, se vår jämförelse av cache och cookies.

Hur man rensar cacheminnet på Android-enheter

På moderna versioner av Android måste du radera cachefilerna för varje app individuellt; det finns inget systemomfattande alternativ för att rensa all cache. Observera att du sällan behöver ta bort all cache på din enhet. I de flesta fall kan lagrings- eller prestandaproblem lösas genom att rensa cacheminnet från några problematiska appar.

Följ dessa steg för att rensa cachad data för en Android-app. Vi har använt lager Android 13 för dessa instruktioner; din enhet kan se lite annorlunda ut eller använda andra menynamn.

 • Öppna Inställningar och välj Lagring.
 • I den resulterande listan trycker du på appposten (Andra appar på Android 11 och tidigare). Detta tar dig till en lista över alla appar som är installerade på din telefon.
 • Välj den app vars cache du vill rensa. För att se vilka appar som tar mest plats, tryck på menyn med tre punkter i det övre högra hörnet och välj Sortera efter storlek. Vi använder Chrome som exempel.
 • På appens infosida trycker du på alternativet Rensa cache.
 • Det är allt som krävs för att rensa cachefilerna för alla appar på din Android-telefon. Tänk på att om du trycker på Rensa lagring istället tar du bort all data från appen. Detta återställer i huvudsak den till ett nytt tillstånd, som om du precis installerade appen från Play Store. Gör bara detta om appen inte beter sig allvarligt.

  Äldre Android-versioner gav dig möjlighet att ta bort alla cachade filer på en gång genom att gå till Inställningar > Lagring > Cachad data. Därifrån trycker du helt enkelt på OK när du ser alternativet att ta bort alla cachefiler. Tyvärr finns det inget inbyggt sätt att rensa all cache på moderna versioner av Android, så du måste upprepa ovanstående för att rensa cacheminnet för flera appar.

  Vad händer efter att ha rensat Android Cache?

  När du har rensat cachade filer kommer du att få tillbaka lite lagringsutrymme och appen fortsätter att fungera som vanligt. Men eftersom du raderade data som användes för optimal prestanda, kommer vissa element (som de som nämns ovan) att laddas långsammare nästa gång du använder appen.

  Du kanske märker att när du rensar appcache så kommer den tillbaka så småningom. Det här är normalt; med tiden kommer appar att bygga upp cachad data igen baserat på din användning. Eftersom cache är användbart bör du inte oroa dig när en app bygger upp cachade filer.

  Eftersom det bara tar bort tillfällig data, bör rensning av cacheminnet inte logga ut dig från appar eller orsaka några andra större förändringar. Du kommer inte att förlora data som spelframsteg, webbläsarbokmärken eller liknande. Om du vill följa en mer grundlig borttagningsprocess, se vår detaljerade guide för att torka cache och data på Android.

  Fördelar med att rensa cache på Android

  Cachefiler är viktiga, och du behöver vanligtvis inte bråka med dem. Men det är ibland användbart att manuellt ta bort cachefiler från din Android-telefon.

  Här är några sätt att rensa cacheminnet på Android kan vara till hjälp:

  • På kort sikt hjälper rensa cache dig att spara lagringsutrymme på din telefon. Men det här är en tillfällig fix, eftersom nya cachefiler skapas hela tiden när du använder appar. Om din enhet har så lite utrymme att du behöver rensa cacheminnet regelbundet är det förmodligen dags att uppgradera till en ny telefon med tillräckligt med lagringsutrymme för dina behov.
  • Ibland kan gamla cachefiler skadas. När detta händer kan appar stöta på prestandaproblem. Att ta bort felaktiga cachefiler kan lösa dessa problem.
  • I teorin kan gamla cachefiler utgöra säkerhet och integritetshot. Webbsidor som är cachade i din webbläsare kan innehålla känslig information. Om en obehörig person fick åtkomst till dessa filer, kanske de kan använda dem för att få privata uppgifter.
  • Om en webbläsare eller annan app vägrar att hämta den senaste versionen av en sida, kan rensning av cacheminnet tvinga den att uppdateras.

  Ska du rensa Android-cache regelbundet?

  Nu när du vet fördelarna med att rensa cache, kanske du tror att du bör rensa cachen manuellt enligt ett schema. Men detta är faktiskt kontraproduktivt. Kom ihåg att cachade filer tjänar det användbara syftet att påskynda åtkomsten till innehåll som du använder regelbundet.

  Det är därför det inte är en bra idé att ofta radera gamla cachefiler för hand. Android har redan en inbyggd mekanism för att radera oanvända filer, och det fungerar bra i de flesta fall. De främsta tillfällena för att manuellt radera cachefiler uppstår när:

  • En apps cachefiler är skadade, vilket gör att appen inte beter sig.
  • Du vill ta bort filer som innehåller personlig information för att skydda din integritet.
  • Du får slut på lagringsutrymme på din telefon och vill inte radera dina videor, bilder och appar. Kom ihåg att detta är en kortsiktig lösning; du måste använda andra sätt för att frigöra Android-lagringsutrymme så småningom.

  Utanför dessa omständigheter behöver du inte oroa dig för att rensa cachen enligt ett schema. Din telefon använder dessa filer för att göra det mer effektivt att komma åt ditt mest använda innehåll, så att ta bort dem bara för att de ska kunna återskapas senare är vanligtvis ett slöseri.

  Ska jag använda Android Cleaner Apps?

  Det finns många appar i Play Butik som gör anspråk på att rensa oanvända foton, videor och cachefiler på din telefon snabbt och säkert. Även om de ibland kan tillhandahålla en användbar tjänst, är dessa appar vanligtvis inte värda att använda av några anledningar:

  • De gör ofta falska påståenden, som att rensa cachefiler kommer att dramatiskt öka hastigheten på din telefon (det kommer den inte).
  • Apparna tar upp mer utrymme på din telefon och kan till och med bromsa prestandan genom att ständigt köras i bakgrunden.
  • Ofta är de fulla av skräppostannonser och kräver köp i appar för de flesta funktioner.

  Var försiktig om du bestämmer dig för att använda dessa; använd de bästa Android-rengöringsapparna om du provar en. Om möjligt, undvik dem helt. De flesta Android-telefoner har redan någon form av smart lagring som tar bort gamla filer, vilket gör appar från tredje part i stort sett onödiga för detta ändamål.

  Kolla in vår guide för att påskynda Android för att ta reda på vad som verkligen fungerar och vad som är bluff.

  Rensa cache på Android snabbt och enkelt

  Att rensa oanvända cachefiler på Android är ett bra sätt att frigöra utrymme tillfälligt och är praktiskt när du felsöker appproblem. Men det är inget du bör göra ofta, eller genom opålitliga appar från tredje part. Använd den endast som ett specifikt verktyg när det behövs för enhetens prestanda. Annars, låt cachen tjäna dig som det är tänkt.