Hur man rengör en iPhone (Radera iPhone) innan du säljer

Spread the love

Det finns massor av anledningar till varför du vill ta bort all data från din iPhone permanent, utan något sätt att återställa det överhuvudtaget. Till exempel kanske du vill sälja enheten och du är orolig för att privata data hamnar i fel händer, och det är inte så att det aldrig hänt förut.

Lyckligtvis har alla moderna enheter denna funktion inbyggd, även om dess effektivitet kan variera från en enhet till en annan. Men när det kommer till iPhones kan du vara säker på att när din data väl har raderats finns det inget sätt att återställa det när processen väl är över.

Hur man rengör en iPhone

iPhones har varit kända för sitt intuitiva användargränssnitt under lång tid, och de rockar fortfarande i samma stil år efter lanseringen av den första modellen. Därför borde det vara lika enkelt att torka av din enhet som att skicka ett meddelande till din mamma eller kolla dina e-postmeddelanden, eller hur?

Typ. Om du är 100% säker på att du vill bli av med all din data, går du bara till lämplig sektion, trycker på den knappen och njuter av att din data går ner i ett svart hål. Men om du byter till en annan enhet kanske du vill utföra några extra steg först, för att säkerställa att du inte kommer att förlora värdefull information för alltid.

Med det i åtanke, låt oss se hur du kan torka din iPhone säkert och utan större ansträngning, samtidigt som du ser till att du inte förstör processen och sparar allt som är värt att spara i förväg.

Hur raderar man iPhone innan man säljer?

1. Kör förberedande steg

Först och främst måste du bestämma om du ska behålla enheten du torkar eller om du uppgraderar till en annan. Om du behåller den behöver du inte köra dessa operationer, eftersom du fortfarande kommer att ha ansvaret för enheten.

2. Inaktivera iMessage

Du vill bara inaktivera iMessage och FaceTime på din iPhone om du planerar att byta till en icke-Apple-telefon (till exempel Android). Anledningen till att du definitivt bör inaktivera iMessage innan du flyttar till en annan enhet är att du kanske inte kan ta emot SMS eller MMS på din nya telefon om du inte gör det.

Med det sagt, se till att du inte tog bort ditt SIM-kort från din iPhone och utför sedan följande steg:

Använda din iPhone:

Lås upp din iPhone
Öppna appen Inställningar
Gå till avsnittet Meddelanden
Tryck på den gröna iMessage-omkopplaren
Gå tillbaka till appen Inställningar
Gå till FaceTime-sektionen
Stäng av FaceTime

Det var allt, du har precis inaktiverat iMessage och FaceTime på din iPhone och borde inte uppleva några problem efter att ha flyttat ditt SIM-kort till din nya enhet. Men bara så att du vet är det möjligt att inaktivera iMessage om du inte har tillgång till din iPhone längre. Här är vad du behöver göra:

  Den absoluta nybörjarguiden till iOS-låsskärmen

Utan att använda din iPhone:

Starta din valda webbläsare
Gå till Apples Avregistrera iMessage-webbsidan
Skriv ditt telefonnummer i det första fältet
Klicka på knappen Skicka kod
Vänta tills meddelandet kommer till din telefon
Skriv in bekräftelsekoden i det andra fältet

Observera att du måste ange ett telefonnummer kopplat till iMessage, och du måste äga det telefonnumret för att inaktivera tjänsten centralt. När du väl har skrivit in koden kommer ditt telefonnummer inte längre att vara länkat till iMessage, och SMS/MMS-meddelanden fungerar som vanligt.

3. Koppla bort din Apple Watch

Återigen, detta gäller dig som planerar att bli av med sin iPhone, så om du bara torkar data på den av någon annan anledning kan du lika gärna hoppa över det här steget. Om du säljer din iPhone är en bra idé att koppla bort din Apple Watch.

Håll din iPhone och Apple Watch nära varandra
Lås upp din iPhone
Starta Apple Watch-appen
Gå till fliken My Watch
Välj din enhet (någonstans högst upp på skärmen)
Tryck på ”i”-knappen bredvid din Apple Watch
Välj alternativet Koppla bort Apple Watch
Ange ditt Apple ID-lösenord
Tryck på knappen Koppla bort igen för att bekräfta din åtgärd

Observera att om du äger en GPS + Cellular Apple Watch kan du behöva ta bort ditt mobilabonnemang. Om du ska para ihop din Apple Watch med en iPhone bör du behålla planen, men om du är på väg att börja använda en icke-Apple-enhet bör du definitivt ta bort planen. Dessutom kanske du vill kontakta din operatör och be dem att säga upp ditt mobilabonnemang om det behövs.

Om du också planerar att bli av med din Apple Watch, vill du förmodligen också radera din data från den. Så här kan du säkert radera all data från din Apple Watch utan större ansträngning.

Radera din Apple Watch:

Öppna avsnittet Inställningar
Gå till kategorin Allmänt
Gå till avsnittet Återställ
Välj alternativet Radera allt innehåll och inställningar
Om du uppmanas, skriv ditt lösenord
Som tidigare, behåll eller ta bort ditt mobilabonnemang
Tryck på knappen Radera allt för att bekräfta din åtgärd

Observera att om du raderar din Apple Watch bara tas all data, media och inställningar bort från din enhet, men det påverkar inte aktiveringslåsfunktionen, som hindrar andra från att använda klockan om du har tappat bort den eller blivit stulen.

Därför måste du också koppla bort Apple Watch för att ta bort aktiveringslåset, vilket vi redan förklarat i avsnittet ovan. Observera att Apple automatiskt gör en säkerhetskopia av din klockas innehåll innan den raderar data på den och sparar den på din iPhone.

4. Gör en säkerhetskopia av dina data

Vi ska inte behöva förklara varför det är smart att säkerhetskopiera dina data i en given situation, särskilt om du utför en operation som inte enkelt (eller alls) går att vända eller deltar i aktiviteter du har aldrig gjort förut.

Så om det är första gången du torkar en iPhone eller känner att du fortfarande behöver en del av den data som har sparats på den, bara gå vidare och säkerhetskopiera den någonstans. Du kommer med största sannolikhet att tacka dina lyckliga stjärnor för att du gjorde det, så varför inte bespara dig besväret?

  Miranda hjälper dig att koordinera tid i flera tidszoner [iOS]

Detta gäller speciellt om du planerar att uppgradera till en nyare modell av iPhone och flytta din gamla data till det kan vara något du skulle vilja göra. Lyckligtvis tänkte Apple på allt och gjorde det ganska enkelt att säkerhetskopiera data på din iPhone, eftersom du kan gå på två sätt.

Du kan antingen säkerhetskopiera dina data online genom att använda Apples iCloud, eller så kan du vara mer traditionell och välja standardmetoden iTunes + kabel. Oavsett vilken väg du väljer att gå, kommer du i slutet att ha all data på din iPhone kopierad till ett säkert ställe för dig att använda senare, om det behövs.

Använda iCloud:

Lås upp din iPhone
Se till att din iPhone är ansluten till ett Wi-Fi-nätverk
Öppna appen Inställningar
Tryck på ditt namn i listan
Välj iCloud och gå till iCloud Backup
Se till att iCloud Backup är aktiverat
Tryck på knappen Säkerhetskopiera nu
Vänta tills säkerhetskopieringsprocessen är klar och koppla inte bort din iPhone från Wi-Fi
Kontrollera under knappen Säkerhetskopiera nu om processen slutfördes framgångsrikt

Den stora delen med iCloud-säkerhetskopior är att de bara kräver en internetanslutning för att spara dina ovärderliga data eller återställa den till en ny enhet. Allt från Apple Pay-detaljer till Face ID-information, inställningar, dokument och konton sparas under en iCloud-säkerhetskopia.

Använda iTunes + kabelmetoden:

Anslut din iPhone till din PC (eller Mac)
Starta iTunes (det startar vanligtvis automatiskt)
Klicka på din iPhone-ikon i iTunes
Gå till avsnittet Sammanfattning
Leta efter alternativet Den här datorn under kategorin Säkerhetskopiering
Klicka på knappen Säkerhetskopiera nu
Valfritt: välj Kryptera lokal säkerhetskopiering, skriv in ett lösenord och klicka på knappen Ange lösenord

Om allt görs rätt bör iTunes börja säkerhetskopiera data på din iPhone, inklusive dina textmeddelanden, appdata, foton, videor, dokument och musik. När processen är klar kan du koppla ur din iPhone och fortsätta med datatorkningsprocessen.

5. Ta bort ytterligare data (valfritt)

Du har förmodligen stött på iPhone-listor på eBay, Amazon eller Craigslist som nämnde att enheten inte är iCloud-låst och undrade vad det handlade om. För att uttrycka det kort, du kan (och förmodligen gjorde det) låsa din enhet på iCloud, för att förhindra att andra bråkar med den om du tappar bort den eller om den blir stulen.

Därför, om du planerar att sälja din enhet eller ge bort den, är det rätta att göra att bryta alla dess virtuella kedjor. Det här kan låta lite komplicerat, men oroa dig inte, det är därför vi är här för.

Logga ut från iCloud:

Lås upp din iPhone
Öppna appen Inställningar
Tryck på knappen Logga ut
Ange ditt Apple ID-lösenord
Tryck på knappen Stäng av

Observera att dessa steg endast fungerar för iPhones som körs på iOS 10.3 eller senare. Därför, om du har en enhet som körs på iOS 10.2 eller tidigare, kanske du vill ta en titt på stegen nedan.

Lås upp din iPhone
Öppna appen Inställningar
Gå till iCloud-sektionen
Tryck på knappen Logga ut och gör det igen för att bekräfta
Tryck på knappen Ta bort under Min [your iPhone name] sektion
Ange ditt Apple ID-lösenord när du uppmanas
Gå tillbaka till huvudmenyn Inställningar
Välj iTunes & App Store
Gå till Apple ID
Tryck på knappen Logga ut

  Analysera e-post- och meddelandetext till en att-göra-lista på din iOS-enhet [Paid]

Även om det kan vara lite mer komplicerat att koppla bort din iPhone från äldre versioner av iOS, är det fortfarande ganska hanterbart om du tog lite tid på dig att bekanta dig med din enhet. Men vi är fortfarande inte klara.

Återigen, dessa sista steg gäller bara om du planerar att skiljas från din enhet. Med detta sagt bör du inaktivera funktionen Hitta min iPhone, så att den som slutar äga din enhet kommer att kunna använda den. Apple installerade en felsäker i sina iPhones så att om du torkar en enhet förblir den här funktionen aktiv så att den ursprungliga ägaren till enheten enkelt kan hitta den.

Inaktivera funktionen Hitta min iPhone:

Lås upp din iPhone
Öppna appen Inställningar
Välj ditt namn från listan
Gå till iCloud-sektionen
Välj Hitta min iPhone
Stäng av funktionen

Nu när du har kopplat bort enheter, inaktiverat dess säkerhetstjänster, kopplat bort din iPhone från iCloud och säkerhetskopierat dina data, kan vi starta rensningsprocessen som tar bort all data från din iPhone.

En sista sak: bara som ett försiktighetssteg, kanske du vill ta bort SIM-kortet från din iPhone om du planerar att sälja det eller ge bort det till någon annan.

6. Hur torkar jag iPhone ren?

iPhone-torkningsprocessen kallas faktiskt en fabriksåterställning, och det innebär att återställa enheten till det skick den var när den lämnade fabriken där den monterades (aka helt ny).

Om du har en jailbreakad iPhone och behöver torka data på den utan att förlora jailbreaket är det möjligt att göra det, men tänk på att processen inte är precis enkel, eftersom den riktar sig till avancerade iPhone-användare. Lyckligtvis har vi förklarat processen i vår omfattande guide.

Processen är ganska intuitiv och kan utföras genom att följa dessa steg:

Lås upp din iPhone som vanligt
Öppna appen Inställningar
Gå till avsnittet Allmänt
Rulla ned och tryck på Återställ-knappen
Tryck på knappen Radera allt innehåll och inställningar
Skriv ditt Apple ID-lösenord när du uppmanas att göra det och bekräfta ditt beslut
Vänta tills avtorkningsprocessen tar slut

Det är det, efter att torkningsprocessen är klar bör din iPhone starta om helt ny och utan någon av dina gamla data på den. Det är värt att nämna att du också kan utlösa torkningsprocessen på distans från en stationär dator.

Om du är orolig för att verktyg från tredje part ska kunna återställa data som du raderat, kan du vara säker; data på iOS-enheter är i sig skyddade med 256-bitars kryptering, och nycklarna förstörs när din data har raderats från din enhet.

Därför, även om någon skulle kunna återställa din gamla iPhone-data, skulle den vara otillgänglig tack vare krypteringen som används för att skydda den.

Radera iPhone-guide – SLUTSATS

För att sammanfatta det, även om att torka av din iPhone i sig är en snabb, intuitiv operation, finns det många saker du måste ta hänsyn till baserat på vad du planerar att göra med enheten du försöker torka.

Om du planerar att sälja enheten eller bara ge bort den, kommer du att vilja ta bort all personlig information som binder dig till enheten, inaktivera alla säkerhetskomponenter som enhetslokalisering och iCloud, samt koppla bort eventuella ytterligare enheter du har anslutit till den.

Å andra sidan, om du planerar att torka din enhet bara för att du vill ha en nystart och inte riktigt bryr dig om den data du är på väg att kasta i glömska, kan du bara gå vidare och utföra fabriksåterställningen utan ytterligare process som vi har beskrivit i vår guide.