Hur man provar Firefox med öppen källkod LibreWolf på Linux

Firefox är en bra webbläsare. Utvecklarna av Firefox gör mycket för webben, och utan det skulle vi alla ha fastnat med Chromium på Linux. Men med tiden har Firefox blivit värre med sina metoder. Om du är trött på experimenten och affärspraxis som Mozilla håller på med, så finns LibreWolf.

LibreWolf är en gaffel av Firefox. Den är öppen källkod och fungerar på Mac OS, Linux och Windows. Det bästa av allt är att det tar bort alla skumma saker som Mozilla har hållit på med. Så här kan du prova LibreWolf på Linux.

Installerar LibreWolf på Linux

LibreWolf är ett utmärkt projekt, och det ger användarna möjlighet att få en mer öppen version av Firefox på sina Linux-datorer. Appen är dock inte installerad som standard på något vanliga Linux-operativsystem.

Eftersom appen inte är förinstallerad måste vi gå igenom hur man installerar den på Linux. LibreWolf stöder officiellt Ubuntu, Debian, Arch Linux, Fedora, OpenSUSE och Flatpak. Öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet för att starta installationsprocessen.

Ubuntu

LibreWolf-teamet inkluderar ett AppImage-paket på sin webbplats som du kan använda för att installera LibreWolf-applikationen på din Ubuntu PC (eller Ubuntu-derivat). För att få tag på den senaste AppImage-versionen, använd följande wget nedladdningskommandot nedan.

wget https://gitlab.com/librewolf-community/browser/appimage/-/jobs/1580351789/artifacts/raw/LibreWolf-92.0-1.x86_64.AppImage

När du har laddat ner AppImage-paketet till din dator uppdaterar du filens behörigheter med chmod kommando.

sudo chmod +x LibreWolf-92.0-1.x86_64.AppImage

Du kan sedan starta LibreWolf genom att utföra kommandot nedan eller dubbelklicka på LibreWolf AppImage-filen i Ubuntus filhanterare.

./LibreWolf-92.0-1.x86_64.AppImage

Debian

Debiananvändare kan installera LibreWolf på sina system genom Debian Unstable programvaruförvaret. Följ bara dessa instruktioner om du använder Debian Unstable. Om du använder Debian stabil eller testar, följ instruktionerna för Flatpak istället.

echo 'deb http://download.opensuse.org/repositories/home:/bgstack15:/aftermozilla/Debian_Unstable/ /' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/home:bgstack15:aftermozilla.list
curl -fsSL https://download.opensuse.org/repositories/home:bgstack15:aftermozilla/Debian_Unstable/Release.key | gpg --dearmor | sudo tee /etc/apt/trusted.gpg.d/home_bgstack15_aftermozilla.gpg > /dev/null
sudo apt update
sudo apt install librewolf

Arch Linux

Arch Linux-användare kan få den senaste versionen av LibreWolf som fungerar på deras system genom att installera den via AUR. För att få det att fungera i AUR, måste du först ställa in Trizen AUR-hjälpverktyget med hjälp av kommandona nedan.

sudo pacman -S git base-devel

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/

makepkg -sri

När Trizen fungerar kommer du att kunna få igång LibreWolf-applikationen.

trizen -S librewolf-bin

Fedora/OpenSUSE

Om du vill använda LibreWolf på Fedora eller OpenSUSE Linux, måste du ladda ner den senaste AppImage-filen till din dator och köra den. För att hämta filen, använd wget kommandot nedan.

wget https://gitlab.com/librewolf-community/browser/appimage/-/jobs/1580351789/artifacts/raw/LibreWolf-92.0-1.x86_64.AppImage

Uppdatera filens behörigheter med hjälp av chmod kommando.

sudo chmod +x LibreWolf-92.0-1.x86_64.AppImage

När du har uppdaterat behörigheterna, kör kommandot nedan för att starta appen. Eller starta den via Linux-filhanteraren.

./LibreWolf-92.0-1.x86_64.AppImage

Flatpak

För att använda LibreWolf på Linux som en Flatpak, måste du först ställa in Flatpak-runtime. Du kan göra det genom att följa vår guide här. När du har ställt in körtiden, kör du de två kommandona nedan för att få appen att fungera på ditt system.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

flatpak install flathub io.gitlab.librewolf-community

Surfa med LibreWolf på Linux

För att surfa med LibreWolf på din Linux-dator, börja med att starta appen på din dator. När applikationen är öppen följer du steg-för-steg-instruktionerna nedan.

Steg 1: Hitta textfältet ”Sök med DuckDuckGo eller ange adress” i LibreWolf. Klicka sedan på den med musen.

Steg 2: Börja skriva det du vill se. Om du till exempel vill söka efter något, börja skriva din fråga i textrutan. Tryck sedan på Stiga på på tangentbordet för att se sökresultaten. Eller, om du vill gå till en webbplats, skriv in en URL i URL-fältet och tryck på Stiga på.

Bokmärken

Behöver du skapa ett bokmärke för din favoritwebbplats inuti LibreWolf? Gör följande. Öppna först en webbsida inuti LibreWolf-applikationen. När webbplatsen är öppen, leta reda på stjärnikonen och klicka på den med musen.

När du har valt stjärnikonen lägger du till ett bokmärke. För att visa dina bokmärken i LibreWolf, tryck Ctrl + B på tangentbordet.

Tillägg

LibreWolf stöder Mozilla Firefoxs tillägg. Om du vill installera ett tillägg gör du följande. Gå först över till Firefox-tilläggswebbplatsen. Väl på webbplatsen använder du sökverktyget för att hitta ett tillägg som du vill installera.

När du har hittat tillägget klickar du på knappen ”lägg till i Firefox”. Klicka sedan på prompten för att installera tillägget till LibreFox. Upprepa denna process för att installera så många tillägg som du behöver.