Hur man portar vidare genom brandväggen på Ubuntu

Spread the love

Använder du Ubuntu-brandväggen och behöver öppna portar till internet på ditt system? Vi kan hjälpa! Följ med i den här guiden när vi går igenom hur du kan portera vidare på Ubuntu!

Obs: även om den här guiden fokuserar på Ubuntu, kommer den också att fungera på alla Linux OS baserade på Ubuntu eftersom de också har tillgång till samma brandvägg.

Behöver du blockera portar? Prova den här guiden.

Port forward på Ubuntu – GUI

Det enklaste sättet att porta fram genom brandväggen på Ubuntu är att använda GUI. Gränssnittet för Ubuntu-brandväggen fungerar som en mellanhand till kommandoraden. I huvudsak ger det ett trevligt gränssnitt till kommandoradsappen.

För att interagera med Ubuntus brandvägg med ett GUI måste du ha GUFW-appen installerad på ditt system om du inte redan har det. För att installera GUFW på din Ubuntu PC, börja med att öppna ett terminalfönster.

Du kan öppna ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Alternativt kan du söka efter ”Terminal” i Ubuntus appmeny. När terminalfönstret är öppet och redo att användas, använd kommandot apt install för att hämta GUFW.

sudo apt install gufw

Om du inte är ett fan av att använda terminalen för att installera appar, oroa dig inte! Du kan installera det med Ubuntu Software. För att starta, öppna programmet ”Ubuntu Software”. När den är öppen, hitta sökikonen och klicka på den med musen.

  Webbläsare tystar irriterande popup-meddelanden

I sökrutan skriver du in ”GUFW” och trycker på Enter. Genom att trycka på Enter kommer du att presenteras med sökresultat. Titta igenom resultaten för ”Brandväggskonfiguration” och klicka på den.

När du klickar på ”Brandvägg”-konfigurationen kommer du till appens Ubuntu Software-sida. Klicka på knappen ”INSTALLERA” för att ladda ner och installera programvaran på din dator.

Konfigurera portvidarebefordran i GUFW

Nu när GUFW-applikationen är installerad på din Ubuntu-dator kan du använda den för att vidarebefordra portar utanför brandväggen. För att göra det, följ steg-för-steg-instruktionerna nedan.

Steg 1: Öppna GUFW genom att söka efter ”Brandväggskonfiguration” i Ubuntus appmeny. När den är öppen letar du efter ”Status”-reglaget. Klicka på den för att aktivera skydd om du inte redan har den påslagen.

Steg 2: Hitta knappen ”Regler” i GUFW och klicka på den för att komma åt regelområdet. Härifrån väljer du ikonen ”+”. Genom att klicka på den här ikonen öppnar du fönstret ”Lägg till en brandväggsregel”.

  Nya funktioner i OS X Yosemite

Steg 3: I det nya regelfönstret, hitta fliken ”Enkel” och klicka på den. På fliken, hitta ”Riktning” och ändra den till ”Ut.” Genom att sätta den till ut tillåter du Ubuntu att ”porta vidare” till internet.

Steg 4: Hitta rutan ”Port” och klicka på den med musen. Därifrån hittar du rutan ”Port eller tjänst” och skriv in porten. När du har skrivit ut portnumret klickar du på knappen ”Lägg till” för att lägga till den nya regeln.

När du har lagt till ditt portnummer bör brandväggen omedelbart släppa igenom det. Men om det inte är omedelbart, starta om datorn för att åtgärda problemet.

Port forward på Ubuntu – CLI

Förutom portvidarebefordran med GUI, är det också möjligt att portforwarda i Ubuntus brandvägg med hjälp av CLI (AKA terminalen). För att göra detta, börja med att bekräfta att du har UFW-brandväggen aktiverad på ditt system.

För att bekräfta att du har UFW-brandväggen aktiverad öppnar du ett terminalfönster. Du kan öppna ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller genom att söka efter ”terminal” i appmenyn.

Med terminalfönstret öppet, använd kommandot sudo ufw enable för att aktivera brandväggen om den är avstängd av någon anledning. Om din UFW redan är aktiverad, oroa dig inte. Du kan hoppa över detta steg.

  Inte alla 5G är lika: Millimetervåg, lågband och mellanband förklaras

Efter att ha bekräftat att UFW-brandväggen fungerar, använd kommandot ufw allow för att porta vidare. Till exempel, om du är värd för en OpenSSH-server på din Ubuntu-dator, måste du öppna port 22 till internet. För att göra det kan du ange kommandot nedan.

sudo ufw allow 22/tcp

Eller, om du behöver tillåta anslutningar på port 32400 ut till internet över UDP, kan du göra följande kommando istället.

sudo ufw allow 32400/udp

När du har lagt till dina portar till Ubuntu-brandväggen kan du kontrollera dess status för att se om tillåtkommandona du har angett körs med hjälp av kommandot ufw status.

sudo ufw status

Anta att du har problem med att få portvidarebefordran att fungera på Ubuntu, och kommandona ufw tillåter inte fungerar. I så fall kan du inaktivera brandväggen helt, och exponera alla portar för internet med kommandot ufw disable.

sudo ufw disable