I dagens samhälle, där behovet av snabb internetuppkoppling ständigt ökar, är det avgörande att kunna kontrollera om din nätverksanslutning fungerar optimalt. Om du stöter på problem med din anslutning är ”ping”-kommandot en pålitlig metod för att utföra ett diagnostiskt test.
När du upplever svårigheter att nå specifika webbsidor kan du snabbt undersöka om problemet ligger hos webbplatsen eller om du har anslutningsproblem. Till exempel, om du har problem med att streama en film på Netflix men samtidigt kan logga in och surfa utan problem, kan ping-testet hjälpa dig att identifiera den exakta orsaken till problemet.
Hur man utför ett ping-test på en Windows-dator
Att göra ett ping-test i Windows är ganska enkelt oavsett vilken version du använder. Du behöver bara öppna Kommandotolken eller Windows PowerShell och skriva in rätt kommando. Här är stegen:
- Tryck på Windows-tangenten och skriv ”Kommandotolken”. Välj sedan Kommandotolken från resultaten.
- Skriv in ”ping google.com” och tryck på Enter.
- För att testa anslutningen mellan din dator och din hemrouter, ange routerns IP-adress. Ofta är standardadressen 192.168.1.1. För att pinga routern skriver du ”ping 192.168.1.1” och trycker på Enter.
När du startar ping-testet skickar din dator ett testpaket till den angivna servern och väntar på ett svar. För att få ett tillförlitligt resultat skickar datorn fyra ping-förfrågningar. När svaret tas emot visas testresultatet i kommandotolksfönstret.
- Direkt under pingkommandot ser du svaret från den server du pingade. Detta visar storleken på varje datapaket (i byte) och den tid det tog för svaret att komma fram (i millisekunder).
- Under detta avsnitt visas teststatistiken. Denna visar hur många paket din dator skickade, hur många den tog emot och hur många paket som gick förlorade på grund av dålig anslutning. Ett framgångsrikt test visar fyra skickade och fyra mottagna paket, med noll förlorade paket.
- Längst ner ser du sammanfattningen av tidsstatistiken, som anger hur lång tid det tog för datan att färdas fram och tillbaka, också i millisekunder. Den visar den kortaste, längsta och genomsnittliga tiden för datans resa.
Hur man utför ett ping-test på en Mac-dator
Precis som i Windows använder Mac sin Terminal-app för att hantera textbaserade kommandon.
- Öppna Finder på din Mac.
- Klicka på ”Applikationer” i menyn till vänster. Om du inte ser den kan du trycka på Command + A-tangenterna samtidigt.
- Dubbelklicka sedan på ”Verktyg” och starta ”Terminal”-appen.
- Skriv nu in ping-kommandot: ”ping 192.168.1.1” och tryck på Enter.
- Detta startar ping-testet mellan din dator och din hemrouter.
- För att avsluta testet trycker du på Command + C-tangenterna samtidigt.
I stället för en IP-adress kan du också ange ett domännamn, som till exempel ”instagram.com”, ”google.com” eller någon annan giltig domän. Om du vill använda en extern IP-adress för att testa din anslutning kan du använda en av Googles DNS-servrar, till exempel 8.8.8.8.
När testet är klart visas resultatet. Det visar hur många paket din dator skickade och hur lång tid det tog att få ett svar från den pingade servern. Under dessa uppgifter visas pingstatistiken, som talar om hur många paket som skickades, hur många som mottogs och om några paket gick förlorade på vägen. En stabil anslutning visar inga förlorade paket.
Hur man utför ett ping-test på en Chromebook
På Chrome OS finns det ingen separat app för att genomföra ett ping-test och du hittar inte heller något ping-alternativ i menyerna. Men Chromebooks har en inbyggd ping-funktion. Följ stegen nedan för att starta den:
- Tryck på Ctrl + Alt + T-tangenterna samtidigt. Detta öppnar kommandotolken.
- Skriv ”ping google.com” eller ”ping 8.8.8.8” för att testa din anslutning till Google.
- Tryck på Enter. Din Chromebook startar nu en serie anslutningstester.
Precis som på Windows 10 och Mac får du resultat som visar om anslutningen fungerar som den ska eller inte. Om några paket går förlorade, försök igen. Om problemet kvarstår kan det finnas ett problem med din anslutning. Då är det lämpligt att kontakta din internetleverantörs kundtjänst. Om du arbetar i ett företagsnätverk bör du kontakta din nätverks- eller systemadministratör.
Hur man utför ett ping-test på en iPhone
Tyvärr har iOS ingen inbyggd app för att utföra ping-tester. I stället måste du installera en app som är specialiserad på att testa nätverksanslutningar. Några populära alternativ är ”Ping – nätverksverktyg”, ”Pingify” och ”Network Ping Lite”.
Om du har problem med din Wi-Fi-anslutning är det lämpligt att koppla bort den och använda ditt mobildatanätverk för att installera en av apparna. Samma sak gäller om du har problem med din mobila anslutning. Då behöver du hitta ett fungerande Wi-Fi-nätverk för att komma åt App Store.
Hur man utför ett ping-test på en Android-enhet
Liksom iOS saknar Android-operativsystemet en standardfunktion för att pinga routrar eller servrar. Som tur är finns det många appar på Google Play Butik som gör det möjligt. Några av de appar du kan använda är ”Ping”, ”Ping & Net” och ”PingTools Network Utilities”.
Medan ”Ping” och ”Ping & Net” erbjuder grundläggande ping-funktioner är ”PingTools Network Utilities” en mer avancerad app. Den innehåller många användbara nätverksdiagnostikverktyg som kan ge detaljerad information om den aktuella anslutningen. Du kan också kontrollera nätverksanvändningen för varje app på din telefon, skanna nätverksportar, kontrollera domänägare och mycket mer.
Hur man utför ett ping-test med en online webbtjänst
Om du inte vill använda en app för att göra ett ping-test finns det flera webbplatser som erbjuder den möjligheten. Observera att dessa tjänster endast tillåter dig att pinga offentliga servrar och inte din hemnätverksrouter, om den inte har en statisk IP-adress.
Några av de onlinetjänster du kan använda är ”Site24x7”, ”IPAddressGuide”, ”Ping.EU”, ”Network Tools” och ”Wormly”. Alla dessa är gratis att använda.
Att testa din anslutning
Förhoppningsvis har du nu lärt dig hur du använder ping-kommandot på din enhet. Kunskapen om hur du testar din anslutning är värdefull, särskilt när du upplever långsam internettrafik. Om du inte vill installera ytterligare appar på din mobila enhet kan du använda någon av de tillgängliga online ping-tjänsterna.
Har du lyckats använda ping-kommandot? Fick du ”noll paket förlorade” eller inte? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.