Hur man överklocka en Raspberry Pi 4 för förbättrad prestanda

Raspberry Pi 4 enkelkortsdator är viktig för användare som älskar att mixtra på en budget. Även om prestandan är tillräckligt bra för de flesta vardagliga uppgifter, kan du förbättra den genom att överklocka Raspberry Pis fyrkärniga processor. Här är hur.

Varför överklocka din Raspberry Pi?

Trots sin ringa storlek och pris är Raspberry Pi 4 förvånansvärt kraftfull. Du kan förbereda din Raspberry Pi som en webbserver och använda den för att själv hosta alternativ till proprietära tjänster, du kan bygga en Raspberry Pi retro-spelkonsol eller så kan du använda den som ett nätverksövervakningsverktyg.

Ingen av dessa användningar kommer sannolikt att få Raspberry Pi 4 att svettas i onödan, och du kommer förmodligen inte att se din CPU-användning krypa ner i rött. Men det finns några uppgifter som kommer att belasta Raspberry Pi 4:s fyrkärniga Cortex-A72 avsevärt. Dessa inkluderar omkodning av video för streaming genom Jellyfin på din Raspberry Pi, körning av en stor språkmodell på din Pi och objekt- och ansiktsigenkänning om du kör Immich som ersättning för Google Foto.

I dessa fall kommer du att märka att uppgifter tar längre tid än du kanske vill, eller så kommer din strömmande video att stamma när Pi:n omkodar en gammal AVI-fil i farten.

Genom att överklocka din Raspberry Pi kan du öka den maximala CPU-hastigheten på 1,8 GHz till cirka 2,1 GHz, öka effektiviteten och minska den tid det tar att få saker gjorda.

Överklockning är alltid riskabelt

Klockfrekvensen på din Raspberry Pi är inställd på maximalt 1,8 GHz av en anledning. I den hastigheten är den stabil och det är osannolikt att den kraschar. Högre hastigheter genererar också mer värme, så om du ska överklocka din Raspberry Pi 4, se till att din installation har tillräcklig kylning. Förutom fläktar finns det flera Raspberry Pi-fodral som erbjuder både aktiv och passiv kylning.

Att överklocka en Raspberry Pi 4 innebär också att den kommer att dra mer ström. Lägg till den extra elektricitet som behövs för att driva fläktarna, och det blir absolut nödvändigt att se till att du har en pålitlig Raspberry Pi-strömförsörjning.

Hur man överklocka en Raspberry Pi 4

Med dessa varningar ur vägen är det faktiskt ganska enkelt att överklocka en Raspberry Pi 4, även om du måste använda terminalen för att göra det.

Öppna en terminal genom att klicka på ikonen i den övre menyraden eller genom Meny > Tillbehör > Terminal, uppdatera och uppgradera sedan ditt system:

 sudo apt update && sudo apt upgrade -y 

Du vill se din Raspberry Pi-prestanda före och efter din Pi 4-överklockning, och för att göra detta behöver du ett benchmarkverktyg. Installera Sysbench med:

 sudo apt install sysbench 

Följande kommando kommer att testa prestanda genom att beräkna primtal. Utgången ger dig ingen klockhastighet, men visar dig antalet händelser per sekund. Anteckna figuren för senare.

 sysbench  

Parametrarna du behöver ändra finns i /boot/config.txt. Gör en kopia av den här filen om du behöver återställa senare:

 sudo cp /boot/config.txt /boot/config.txt.bak 

Använd nu nanotextredigeraren för att öppna filen:

 sudo nano /boot/config.txt 

Scrolla ner till avsnittet märkt #uncomment för att överklocka armen. 700 MHz är standard, och ta bort raden under den: #arm_freq=800, och klistra in följande för att öka prestandan:

 arm_freq=2100
gpu_freq=750
over_voltage=6

Vi fann att 2100 var ungefär gränsen: vår Pi 4 blev varm och kunde helt enkelt inte starta vid 2200 MHz.

Om du vill att din överklockning ska gälla hela tiden, snarare än bara när din Raspberry Pi är under belastning, kan du lägga till en extra rad:

 force_turbo=1 

Du bör dock vara medveten om att detta kommer att ogiltigförklara din garanti.

Spara och avsluta nano med Ctrl + O sedan Ctrl + X, starta sedan om Pi:

 sudo reboot 

När din Pi startar igen, kör Sysbench igen och notera en ökning av antalet händelser per sekund.

 sysbench  

Vad du ska göra om din Raspberry Pi 4-överklockning misslyckas

Din överklockning kanske inte fungerar, och vår misslyckades när vi försökte pressa upp den till 2,2 GHz. Det här är inte slutet på världen, och det kommer inte att skada din Pi.

För att återställa din Pi till fungerande skick, ta bort SD-kortet eller SSD:n och anslut den till din stationära PC. Navigera till /boot/ och redigera config.txt till ett lägre nummer.

Alternativt, om du nu har bestämt dig för att behålla din Raspberry Pi 4 med dess standardklockhastighet, byt bara namn på config.txt.bak till config.txt.

Skapa några fantastiska projekt med din överklockade Pi 4!

Med den extra kraften till ditt förfogande är du mindre begränsad i de användningsområden som du kan använda din Raspberry Pi 4 till. Det finns tusentals projekt som skulle dra nytta av dina extra klockcykler, så använd dem!