Hur man överför musik från en gammal iPod till din dator eller iPhone

Har du en gammal iPod som sitter och samlar damm? Den kanske fortfarande har musik som du inte längre har i någon annan form. Om så är fallet, ta din gamla musikspelare eftersom du kan överföra musiken från din iPod till din dator.

För att göra det behöver du bara betrakta din iPod som en extern enhet från vilken du kan ta musik. När du har extraherat från iPod kan du lägga till musik till ditt iTunes- eller Apple Music-bibliotek och till och med synkronisera den med din iPhone. Vi visar dig hur nedan.

Steg 1. Förhindra att iTunes eller Finder automatiskt synkroniserar med din enhet

Först måste du se till att du kan överföra musiken till din iPod utan att iTunes eller Finder raderar den under synkronisering.

När du ansluter en enhet till iTunes eller Finder synkroniseras musiken i ditt bibliotek automatiskt till din enhet. Du kan inte ladda ner musik från en iPod (eller iPhone eller iPad) till iTunes eller Music. Så om du ansluter en iPod till din dator kommer musiken på enheten att skrivas över med vad som finns i ditt iTunes- eller musikbibliotek.

Metoden för att förhindra att iTunes automatiskt synkroniserar med din iPod är för det mesta densamma för Windows och Mac med Mojave eller tidigare:

 • Se till att koppla bort alla iOS-enheter från din dator. Öppna sedan iTunes på din dator.
 • I Windows, gå till Redigera > Inställningar. På en Mac går du till iTunes > Inställningar.
 • På båda plattformarna klickar du på fliken Enheter och markerar rutan Förhindra att iPod, iPhone och iPad synkroniseras automatiskt.
 • Klicka sedan på OK och stäng iTunes.
 • Men Mac-datorer som kör macOS Catalina och nyare använder Finder istället för iTunes för att synkronisera iOS-enheter. På grund av detta måste du öppna din enhet i Finder efter att ha anslutit den med en USB-kabel och avmarkera rutan Synkronisera automatiskt när denna iPhone är ansluten.

  Steg 2. Kopiera musik från din iPod till din dator

  Nu kan du ansluta din iPod till din dator. Den ska dyka upp som en enhet i File Explorer på Windows och Finder på en Mac. Öppna iPod-enheten och navigera till mappen iPod_Control > Musik. Du kommer att se många mappar märkta med ett F och ett nummer. Om din iPod-enhet verkar tom måste du avslöja dolda filer och mappar på din dator.

  Windows-användare kan klicka på fliken Visa och välja alternativet Dolda objekt. Mac-användare kan hålla nere Cmd + Shift + Period (.) för att aktivera eller inaktivera dolda mappar.

  Välj nu alla mappar i mappen iPod_Control > Musik och kopiera och klistra in dem på en plats på din hårddisk. Detta kommer att överföra din musik från din iPod till din dator. Filerna har alla slumpmässiga filnamn på fyra bokstäver.

  Om du använder en Windows-dator kan du se taggarna för varje musikfil i Utforskaren. Om taggar inte är synliga, aktivera dem genom att hålla ned Alt + Skift + P för att få fram informationsrutan. Alternativt kan du välja det från fliken Visa. Tyvärr kan du inte se tagginformationen på en Mac.

  När du har kopierat filerna kan du mata ut din iPod och koppla ur den. Högerklicka på iPod-enheten i Filutforskaren i Windows och välj Mata ut. Mac-användare bör Ctrl-klicka på iPod-ikonen på skrivbordet och välja Mata ut.

  Innan du tar med dina filer till iTunes på Windows, se till att du vet hur man importerar ogiltiga MP3-filer till iTunes på Windows.

  Steg 3. Lägg till musik till ditt iTunes-bibliotek

  När du har överfört musiken från din iPod till din dator kan du börja göra justeringar. Lägg först till musiken från din iPod till ditt iTunes-bibliotek på din Windows PC eller Mac. Observera att ditt musikbibliotek visas i Apple Music-appen eftersom iTunes inte är tillgängligt på macOS Catalina och nyare versioner.

  För att lägga till en del eller all musik från din iPod till ditt iTunes-bibliotek, gå till antingen Arkiv > Lägg till fil i bibliotek eller Arkiv > Lägg till mapp till bibliotek i iTunes för Windows. Om du använder en Mac, gå till Arkiv > Lägg till i bibliotek från menyraden. Välj sedan filerna eller mappen du vill lägga till. Du kan också lägga till musik till iTunes genom att dra musikfiler från File Explorer eller Finder till iTunes-fönstret.

  Som standard skapas en referens till filens aktuella plats om du lägger till objekt i ditt iTunes-bibliotek i Windows. Originalfilen finns kvar på sin nuvarande plats. Således, om du skulle flytta originalfilerna, skulle iTunes inte längre se dem.

  Du kan låta iTunes för Windows göra en kopia av varje fil och placera den i iTunes-mediamappen. Att flytta originalfilerna skulle då inte påverka musiken i ditt iTunes-bibliotek.

  För att göra detta, öppna iTunes för Windows och gå till Redigera > Inställningar. Klicka på fliken Avancerat och markera rutan Kopiera filer till iTunes Media-mappen när du lägger till i biblioteket. För att organisera din iTunes Media-mapp i artist- och albummappar, markera rutan Håll iTunes Media-mappen organiserad. Det här alternativet är markerat som standard i iTunes för Mac (på Mojave och tidigare).

  När det är aktiverat kommer alla media som läggs till i ditt iTunes-bibliotek från och med då att kopieras direkt till iTunes-mediamappen. Nu behöver du inte oroa dig för att flytta originalfilerna någon annanstans. Kom bara ihåg att media som lagts till i ditt iTunes-bibliotek innan du aktiverar den kryssrutan fortfarande länkar till de ursprungliga mediefilerna.

  För att kopiera de återstående mediefilerna som är länkade till ditt iTunes-bibliotek, gå till Arkiv > Bibliotek > Organisera bibliotek och markera rutan Konsolidera filer. Klicka sedan på OK.

  Steg 4. Skapa en spellista i iTunes

  Om du använder spellistor på din iPhone kan du skapa dem i iTunes, som synkroniseras med din iPhone. Proceduren förblir densamma oavsett om du använder en Mac eller Windows PC.

  För att skapa en spellista, välj de låtar du vill ha i spellistan. Högerklicka sedan (Control-klicka på en Mac) på de valda låtarna och välj Lägg till i spellista > Ny spellista.

  För liknande låtar (som ett album) skapas spellistan med artisten och albumtiteln som namn. Du måste ange ett anpassat namn om du skapar en spellista från olika låtar. För att ändra spellistans namn, klicka på titeln och skriv en ny. Du kan också ordna om låtarna i spellistan genom att dra och släppa dem till olika positioner.

  Steg 5. Överför musik till din iPhone

  För att överföra den tillagda musiken till din iPhone, se till att iTunes eller Finder är öppen och anslut din enhet till din dator. Klicka sedan på enhetsikonen i iTunes-verktygsfältet eller välj din enhet från Finder-sidofältet (på macOS Catalina och nyare versioner).

  Om du snabbt vill synkronisera innehåll till din iPhone kan du använda iTunes för att synkronisera hela ditt musikbibliotek. Alternativt ger det dig möjlighet att synkronisera valda spellistor, artister, album och genrer.

  Om du ser ett Ersätt och synkronisera meddelande, kom ihåg att om du gör det kan iTunes-biblioteket ersätta allt på din iPhone.

  För att synkronisera hela ditt bibliotek, klicka på Musik i sidofältet till vänster under Inställningar. Om du använder Finder på macOS, hittar du alternativet Musik i den högra rutan när du har valt din enhet.

  Se sedan till att välja Synkronisera musik till höger och välj Hela musikbiblioteket. Tryck nu på knappen Använd i det nedre högra hörnet. Om synkroniseringen inte börjar kan du trycka på knappen Synk.

  Under tiden, om du inte gillar iTunes och vill expandera förbi ditt gamla bibliotek, kolla in de bästa apparna för nedladdning av musik för din iPhone och Android.

  Att överföra musik från en gammal iPod till din dator är inte så svårt

  Om din gamla iPod fortfarande laddas tillräckligt för att kunna användas kan du enkelt överföra musik från den iPoden till din dator med lite tid och ansträngning. När allt kommer omkring hade vi inte iCloud tillbaka på iPod-dagarna för enkelhetens skull.

  Efter att ha överfört musik från din iPod till iTunes eller din iPhone, ge den ett nytt syfte. Överväg att återanvända din gamla iPod som en e-boksläsare eller en sekundär musiksamlingshållare.