Hur man markerar dubbletter i Excel

snabblänkar

Viktiga takeaways

 • Excels inbyggda funktion för villkorlig formatering låter dig snabbt markera dubbletter av värden i ditt kalkylblad.
 • Genom att följa några enkla steg kan du enkelt välja det cellintervall som du vill kontrollera för dubbletter och använda ett fördefinierat eller anpassat format för att markera dessa dubbletter.
 • Att markera dubbletter i två kolumner kan göras med hjälp av en formel som jämför värdena i de två kolumnerna, och dubbletterna kommer att markeras med det valda formatet.

Dubblettvärden kommer in i Excel-kalkylblad oftare än vi skulle vilja. Tack och lov kan du snabbt markera dubbletter i ditt Excel-kalkylblad med villkorlig formatering.

Hur man markerar dubbletter i Excel

Excel har en användbar inbyggd funktion som låter dig markera dubbletter av värden inom ett valt intervall. Med den här funktionen behöver du inte skapa komplexa formler, eftersom det automatiskt skapar en ny villkorlig formateringsregel i Excel. Du kan välja bland de fördefinierade stilformaten eller skapa ditt eget anpassade format.

För att markera dubbletter i Excel, följ dessa steg:

 • Välj intervallet av celler som du vill kontrollera för dubbletter.
 • På fliken Hem, i gruppen Stilar, klicka på Villkorlig formatering.
 • Håll muspekaren över reglerna för markering av celler i rullgardinsmenyn och klicka sedan på Duplicera värden.
 • Välj det format du vill använda på dubblettcellerna i dialogrutan Duplicera värden.
 • Klicka på OK för att tillämpa den villkorliga formateringen på det valda intervallet.
 • Excel kommer nu att markera dubblettvärdena i det valda intervallet i ditt valda format. Tänk på att alla värden som förekommer flera gånger kommer att markeras på samma sätt.

  Du kan använda reglerhanteraren för villkorlig formatering för att redigera reglerna. Klicka på Villkorlig formatering på fliken Hem och välj sedan Hantera regler längst ned i menyn. Ändra omfattningen till detta arbetsblad för att se alla regler och välj den relevanta regeln att redigera eller ta bort.

  Hur man markerar dubbletter i två kolumner i Excel

  Ibland är det mer praktiskt att markera dubbletter över två Excel-kolumner istället för hela arket. Detta låter dig jämföra två kolumner och se om de delar några attribut eller om du av misstag har gjort en dubblett.

  I det här exemplet visas några fiktiva karaktärer och deras attribut i en tabell. Anta att du vill se vilka attribut Thor och Green Goblin har gemensamt. Du kan snabbt markera dubbletterna i de två kolumnerna för att uppnå detta.

 • Välj de två kolumner som du vill jämföra. Se till att du inte markerar några tomma celler, eftersom tomma celler alltid är dubbletter.
 • På fliken Hem, i gruppen Stilar, klicka på Villkorlig formatering.
 • Klicka på Ny regel i rullgardinsmenyn.
 • I dialogrutan Ny formateringsregel väljer du Använd en formel för att avgöra vilka celler som ska formateras.
 • I rutan Formatvärden där denna formel är sann anger du följande formel:
   =$C2=$H2 
 • Klicka på Format för att välja det format du vill använda på dubblettcellerna. Du kan ändra ram, fyllning och teckensnitt eller ändra formateringen med Excels anpassade nummerformatering.
 • Klicka på OK för att tillämpa den villkorliga formateringen på de valda kolumnerna.
 • Du kommer att se dubblettvärdena i de två kolumnerna markerade med det valda formatet. Det här exemplet framhäver dubblettvärdena i kolumnerna C och H.

  Formeln är en enkel logisk funktion som kontrollerar om varje cell i kolumn C är lika med motsvarande cell i kolumn H, med början från den andra raden. Excel kontrollerar sedan denna formel för det valda intervallet (C2:C7, H2:H7) och formaterar värden som returnerar sant, som är dubbletter.

  Observera att kolumnreferenserna C och H är absoluta referenser (fasta med dollartecknet), medan radreferenserna är relativa, vilket betyder att de ändras med den valda cellen. Detta säkerställer att formeln gäller för varje rad i det valda intervallet. Att ha en god förståelse för absoluta och relativa referenser i Excel är viktigt för att skriva effektiva formler för villkorlig formatering.

  Dubletter är vanligtvis dåliga nyheter, eftersom de innebär att integriteten för din data äventyras. Att manuellt söka igenom massiva kalkylblad för att hitta varje dubblett är dessutom en tråkig uppgift. Nu när du vet hur du markerar dubbletter i Excel, införliva dessa metoder i ditt Excel-arbetsflöde och navigera i dina data med nyvunnen enkelhet och precision.