Hur man läser Wikipedia från Linux-skrivbordet

Har du någonsin velat läsa Wikipedia från din favoritskrivbordsmiljö i Linux istället för att förlita dig på Firefox eller Chrome? Som det visar sig, tack vare Wike-appen, är det möjligt.

Vad är Wike? Det är en dedikerad Wikipedia-klient för Linux-skrivbordet. Den gör allt Wikipedia gör i din favoritwebbläsare, men det är en fristående app. Den har också några coola, unika funktioner. Så här använder du det på ditt Linux-system.

Wike på Linux

Wike-appen är tillgänglig för en myriad av Linux-användare via Flatpak, Ubuntu som en PPA, och den finns också i Arch Linux AUR, och användare kan få det att fungera på det sättet.

I den här guiden kommer vi att visa dig hur du installerar Wike på alla sätt på Linux. Med detta sagt rekommenderar vi starkt att du installerar det via Flatpak installationsinstruktioner.

Installera Wike på Linux

För att starta installationen, öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet. Du kan öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller genom att söka efter terminalen i appmenyn.

Installationsinstruktioner för Flatpak

Det enklaste sättet att få igång Wike-applikationen på din Linux-dator är med Flatpak. Allt kommer förkonfigurerat och du får färska uppdateringar från Flathub-appbutiken direkt från utvecklarna.

För att starta Flatpak-installationen av Wike måste du få Flatpak-runtime installerad på din dator. För att göra det, installera ”flatpak”-paketet. Om du har problem med att installera runtime på din dator, följ vår djupgående guide i ämnet för att få det att fungera.

När Flatpak-runtimen är redo att gå, använd flatpak remote-add-kommandot för att lägga till Flathub-appbutiken till din dator. Du behöver Flathub för att installera Wike, så hoppa inte över detta steg!

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

När Flathub App Store är konfigurerad kan installationen av Wike börja. Använd installationskommandot för flatpak nedan och installera den senaste versionen av Wike på ditt system.

flatpak install flathub com.github.hugolabe.Wike

Installationsinstruktioner för Ubuntu

Även om vi starkt rekommenderar Flatpak-versionen, är Wike också tillgänglig för Ubuntu-användare i form av en PPA. För att installera appen på ditt system, börja med att öppna ett terminalfönster. När den är öppen använder du terminalen för att lägga till den nya Wike PPA till Ubuntu.

sudo add-apt-repository ppa:apandada1/wike

När du har lagt till den nya PPA till ditt system, använd kommandot sudo apt update för att uppdatera Ubuntus mjukvarukällor. Uppdatering är nödvändig för om du inte gör det kommer Wike PPA inte att fungera korrekt.

sudo apt update

När uppdateringen är klar kan installationen av Wike börja på Ubuntu med hjälp av kommandot apt install nedan.

sudo apt install wike

Arch Linux installationsinstruktioner

För att installera Wike på Arch Linux måste du bygga den från AUR. För att bygga det från AUR, börja med att installera både ”git” och ”base-devel”-paketen på ditt Arch Linux-system med hjälp av Pacman-pakethanteraren.

sudo pacman -S git base-devel

Nu när de två paketen är installerade på din dator är nästa steg i processen att använda git clone-kommandot för att ladda ner den senaste utgåvan av Trizen AUR-hjälpprogrammet. Trizen är en mycket användbar app som gör installationen av AUR-paket automatisk, snarare än att behöva göra det för hand.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

När du har laddat ner Trizen AUR-paketet, använd CD-kommandot för att flytta till mappen ”trizen”. Använd sedan makepkg-kommandot för att installera Trizen-applikationen på din Arch Linux-dator.

makepkg -sri

Nu när Trizen är installerat och redo att användas kan du installera Wike-applikationen på ditt Arch Linux-skrivbord med hjälp av trizen -S-kommandot nedan.

trizen -S wike

Använder Wike på Linux

För att använda Wikipedia på Linux-skrivbordet med Wike, följ steg-för-steg-instruktionerna nedan.

Steg 1: Öppna appen genom att söka efter ”Wike” i appmenyn. Du kan också starta Wike genom att ange följande flatpak run-kommando nedan.

flatpak run com.github.hugolabe.Wike

Steg 2: När Wike-appen är öppen ser du Wikipedias hemsida i appen. Härifrån kan du läsa hemsidan. Eller, om du vill läsa en annan Wiki-artikel, klicka på sökrutan i det vänstra hörnet för att söka.

För att söka, skriv in valfri sökterm i sökrutan och tryck på Enter. När du trycker på Enter-tangenten kommer du att ladda din nya Wikipedia-artikel.

Behöver du favorita en artikel? Välj ”Stjärna”-ikonen i appen för att favorita någon Wikipedia-artikel.